• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Напишете въпрос свързан със санирането.
ivanovbg - майстор
Я и аз да се разпиша с моите размисли :-D

1. По въпроса за 2-та см. Съвсем ясно си е,че всичко първо има най голям ефект. Пример: Нямаш пари и някой ти дава 2 лева -ми вече имаш 100% ефект :wink: , но ако имаш 200 и пак ти даде 2 ... Ефекта е много по малък във втория случай.

2.Аз вече съм против външната изолация:
а. Качествено направена вътрешна не допуска влага до стената и няма конденз под нея. Няма конденз и от вътре поради високата повърхностна температура.
б. Много фин и бърз контрол на температурата - малък топлинен капацитет на стаята. Ако сме на почивка за седмица и сме спрели отоплението се сгряваме за няколко часа, а не дни. Едно е да топлиш/охлаждаш 5-600кг покъщнина в стаята, а съвсем друго 5-6 тона.
в. Да не говорим, че затруднения като с изолиране на тераса от примера по горе не съществуват.Термо мостове няма.
г. Много по лесно се прави - няма нужда от скелета/алпинисти и като цяло излиза по евтино, най вече поради намалената квадратура, а и можеш да си го направиш сам. Е малко стеснява, но на душата да е широко :supz:

Та не се мъчете с външни изолации. Пари на вятъра са според мен.
:partyman:
marian1 - майстор
torongill написа:
Всъщност 8180 беше прав, няма разлика в топлозагубите между вътрешната изолация и външната(ако пренебрегнем термомостовете). Разлика има в друго. Пак според калкулатора на Марисан, ако изолацията е вътрешна, то на границата между изолацията и стената ще има конденз. Ако изолацията е външна, тогава конденз няма.
Само че живота не е само топлозагуби, а се измерва и в комфорт!
По топлата стена вследствие на вътрешната ТИ, ще доведе до поне две неща (само толкова ми идват на прима)- възможност за икономия, свързана с въпросния комфорт от по топла стена и възможността от това да се поддържа по ниска температура и по малкият обем за затопляне. Да не пропускаме и поста над мен, засягащ по бързото достигане на зададената температура!
Като обитаващ апартамент с външна и вътрешна ТИ се питам, дали този калкулатор не греши ( не съм го гледал, но това с конденза ме изумява) ТИ ми е на няколко години, нямам въпросните проблеми свързани с конденз - все щеше да избие някъде мухъл. Аз съм си проверявал ТИ с калкулатора на у-верт - защото изолацията си я правих по усет - калкулатора не показва потенциално натрупване на конденз.
И не смятам, че само вътрешна или само външна изолация е добре.
8180 - майстор
Гледам че Авторът изчезна, та ще си позволя:
marian1 написа:
Само че живота не е само топлозагуби, а се измерва и в комфорт!
По топлата стена вследствие на вътрешната ТИ, ще доведе до поне две неща (само толкова ми идват на прима)- възможност за икономия, свързана с въпросния комфорт от по топла стена и възможността от това да се поддържа по ниска температура и по малкият обем за затопляне. Да не пропускаме и поста над мен, засягащ по бързото достигане на зададената температура!
Като обитаващ апартамент с външна и вътрешна ТИ се питам, дали този калкулатор не греши ( не съм го гледал, но това с конденза ме изумява) ТИ ми е на няколко години, нямам въпросните проблеми свързани с конденз - все щеше да избие някъде мухъл. Аз съм си проверявал ТИ с калкулатора на у-верт - защото изолацията си я правих по усет - калкулатора не показва потенциално натрупване на конденз.
И не смятам, че само вътрешна или само външна изолация е добре.
Мариян1 синтезира повечето идеи, изказани по-горе.
Отзад напред:

1. Калкулаторът на Марисан е локализирана версия на U-wert за БГ. Има някои различия, но пресмята по същата (европейска) Методика.
torongill вероятно е пресмятал различни конкретни варианти - не съм виждал от Марисан "цитираното категорично твърдение" за влагата и вътрешна/външна ТИ. Коментирано е, че когато за вътрешна ТИ са избрани неподходящи и незащитени материали, би могло да има влажностни проблеми и Калкулаторът доста читаво и подробно ги показва, както и пояснява доколко са фатални в годишен план.

2. Напълно вярно е положителното влияние на по-топлата стена за усещането за комфорт, НО!! - според мен е въпрос на внушение и пресилено да се приписват чудодейни свойства на вътрешната ТИ.

3. Според Калкулатора, Методиките и мен (поне теоретично), температурата на вътрешната повърхност е ЕДНАКВА при съизмерими вътрешна и външна ТИ. Тук Колегата Hursa може би е "по-светнат" - по пътя на топлинния поток между стаята и стената има едно малко съпротивление Rsi, което предизвиква спад 1-2оС. Това се вижда и на графиките в Калкулатора. Т.е. при съизмерими вътрешна/външна ТИ стената ще си е все толкова топла/студена - пропорционално на дебелината и обратно на разликата в температурите вътре/вън.
Внушението, което е любимо на търговците на разни тънки ТИ. Вземете един нож (или керамична и пластмасова чаша) - кое е "по-топло"? Острието или дръжката? Керамиката или пластмасата? Откъде се взе разликата и повече топлина? Моят отговор е - от ръката, а разликата е в топлоемкостта на материалите и стремежът им да акумулират повече. Може да има и някакъв ефект от лъчисто излъчване, но при еднакви температури, май - не.
И тук идваме до икономиите. Ако поддържаме непрекъснато някаква температура (ТЕЦ, др.), НЯМА съществена разлика вътрешна/външна ТИ. Ако, обаче, топлим вила от петък-вечер до неделя-сутрин, бихме могли да спестим топлината, която излишно ще се отдава до сряда - чрез вътрешна ТИ.
Не съм компетентен в тези преходни процеси и колко се пести. Мисля в U-wert имаше някаква екстра по въпроса.

4. Термомостовете - при вътрешна ТИ са по-голям проблем. Някой горе писа като "предимство", че с вътрешна се изолира по-малка площ. Еми останалата неизолирана площ (в сравнение с външната) не е ли термомост?

С две думи: Всяка, добре проектирана и изпълнена ТИ ще има проектния ефект. Важното е да не отвори проблеми.
ivanovbg - майстор
8180 написа:
4. Термомостовете - при вътрешна ТИ са по-голям проблем. Някой горе писа като "предимство", че с вътрешна се изолира по-малка площ. Еми останалата неизолирана площ (в сравнение с външната) не е ли термомост?
Е тва е изолацията на една кутийка - колко изолация/зеленото/ отива отвън и колко вътре в квадратура, дюбели,външни ъгли, долни и горни завършващи и други консумативи. В зависимост от интериорното решение може и да се икономиса и мрежа , замазка...
Термомостове при стрехи, апартаменти отгоре и отдолу или балкони. На другата картинка със червените стрелки са евентуални термомостове при само външна апартаментна изолация, които ако имаш само вътрешна - зелената се избягват перфектно. Да не говорим пък за термомоста към основитена приземните етажи и за възможен достъп на влага.
Ся си представи, че тази изолация я правиш на петия етаж и помисли за разлика в цена :wink:

Прикачен файл

untitled1.JPG
untitled1.JPG (16.1 KиБ) Видяна 2237 пъти

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (16.75 KиБ) Видяна 2237 пъти
8180 - майстор
Не ти разбрах "кутийките" :)
ivanovbg - майстор
Еми това е все едно опростена стая. С кафявото са стените - без изолация, зеленото изолация, синьото също. На хладилника къде е изолацията - отвън или от вътре :wink:
gechev - специалист
ivanovbg написа:
На хладилника къде е изолацията - отвън или от вътре :wink:
По средата. :lol:
8180 - майстор
ivanovbg написа:
зеленото изолация, синьото също. :wink:
Еми и аз така си мислех, ама очаквах да видя картинка с ПО-МАЛКО зелено вътре и повече синьо отвън, пък не виждам. Или комбинирано - знам ли. :?
И - някаква по-специална стая рисуваш - на бунгало ми мяза с 4-6 външни стени, а има и "пети етаж". От сила са 3-4 външни, а много често - една.

Прави сметка, че, поне преди, Форумът разменяше първа/втора картинка.

И не се бъзикам, вЕрвай - ако считаш за важно, дефинирай някак по-точно мнението/въпроса си - тъй и тъй си започнал. :partyman:
Pooh - майстор
8180 написа:
Прави сметка, че, поне преди, Форумът разменяше първа/втора картинка.
И тук случаят е такъв.

И не се бъзикам, вЕрвай - ако считаш за важно, дефинирай някак по-точно мнението/въпроса си - тъй и тъй си започнал. :partyman:
Как се изолират външно термомостове на стая с балкон и как вътрешно - разход само като квадратура си сметни. :wink:
8180 - майстор
Pooh написа:
Как се изолират външно термомостове на стая с балкон и как вътрешно - разход само като квадратура си сметни. :wink:
По принцип ли питаш или да ти кажа при мен как е - 50х350см=1,75м2 хоризонтално по горната плоча и надолу външна (5см) + малко (2см) вътрешна, сложена преди, с обръщането на дограмата.
Отгоре балконът е усвоен и обитаем (късмет). Стаята е към 18м2 - беше си обитаема когато го правих отвън на балкона. ЕДИН БАЛКОН имам и не съм алпинист, с домакинска стълба. :)
Та, като квадратура - поне 16-34м2 по-малко от Иванов, ако съм го разбрал.
Хайде да не вадим от "9 кладенеца вода" - няма УНИВЕРСАЛНИ решения, ситуации, мнения и не налагам такива.
8180 написа:
С две думи: Всяка, добре проектирана и изпълнена ТИ ще има проектния ефект. Важното е да не отвори проблеми.
На мен ми се струва колегиално и уважително. Или не...? :prost:

П.П. Пропуснах, но е малко сложно за обяснение - вертикалният термомост също е изолиран ок. 50см. външно. Другият е малко "вътрешен". + под 3м2 в моята сметка.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Едновремнно вътрешна и външна топлоизолация на панелно жилище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: