Напишете въпрос свързан със санирането.
Don-Vito
- помощник
59 мнения в "изолация"
velsi
- Почетен майстор
Абе какви привилегии,облекчения и промоции в тая скапана държава?!?!? Изолирайте за да ви е топло и това е! Щом скапаняците могат да ми сложат 530 лева такса смет за 25 кв. метра магазинче и единствената ми алтернатива е да се оплача на Арменския поп за какви облекчения става дума?! Как да им повярвам?! 

Wishmaster-ruse
- специалист
masteradmin написа:Аз не съм виждал изолирана от вътре стена да мухлясва. След като тя е термо изолирана не би трябвало да прави конденз - има ли значение дали е стиропор или фибран ?с 4 см. стиропор и пак има малко мухалче тук таме.
А каде отива конденза? то така или иначе си го има.

EDI
- майстор
Привет, ВИТО.Вярно е, че няма да го признаят по програмите и разни данъчни, най-вероятно.Но, аз не търся такъв ефект.Всичко си купувам и правя сам.Целта ми е да е топло.
Иначе си прав за плътността и дебелината на материала.Стиропора, който използвам в момента е с плътност 15-16 кг на кубик.Имаше промоция и цената беше 5.50 лева на квадрат.

ДОН ВИТО , аз от 5 години имам вътрешна изолация с фибран /2.5 см/ и досега не е мухлясъл. Само че вместо мрежа и шпакловка съм сложил гипскартон /9.5мм/ .Така че не съм съгласен с Вас.
Don-Vito
- помощник
Здравейте , нямам намерение да налагам мнение или да избивам комплекси. Просто споделям с вас нещата, тиква каквито съм ги научил то практиката.Някой уроци вярвайте ми ,са били доста скъпи.Не съм от хората който се крият или си изключват телефона , така като поемам активите така си и поемам пасивите. Надявам се тук да срешна и други хора мислейки по-този начин.
За фибрана ще се опитам да направя едно сравнение , като всеки може сам да си прецени кое е най.добре за него. Както знаете фибрана няма никаква влагопропускливост , именно поради това му качество не се използва за стени,без начени е дали е от външната или от вътрешната страна.Това е все едно, вие да сте със ленен панталон на 40 градуса жега, а човека то вас да е с тесни кожени панталони. Вие ще се чувствате доста по-комфортно. Пак казвам не натрапвам мнение право на всеки е да си сложи каквото иска.
За фибрана ще се опитам да направя едно сравнение , като всеки може сам да си прецени кое е най.добре за него. Както знаете фибрана няма никаква влагопропускливост , именно поради това му качество не се използва за стени,без начени е дали е от външната или от вътрешната страна.Това е все едно, вие да сте със ленен панталон на 40 градуса жега, а човека то вас да е с тесни кожени панталони. Вие ще се чувствате доста по-комфортно. Пак казвам не натрапвам мнение право на всеки е да си сложи каквото иска.
8180
- майстор
Г-н (Дон) Вито,
Изчел съм доста "теории" за топлоизолиране.
Моля за Вашето мнение на практик, на тема влага и паропропускливост.
Не ми е ясно следното.
Вие твърдите, че вътрешната (пък и външната) изолация трябва да е влагопропусклива (да не е Фибран/кожени панталони).
Мисля на 100% съм убеден, че след вътрешно изолиране старата вътрешна повърхност на стената (зад новата изолация) става доста по-студена.
Като пускаме влагата да се разхожда през изолацията как стои въпросът с конденза по тази повърхност - прехода изолация/съществуваща стена?
Някои теоретици препоръчват в този случай да се слага паропреграда (напр.вата с Ал. фолио) за да елиминираме горния проблем.
Ал. фолиото, обаче е по-добър паро (влаго) изолатор от Фибрана.
Къде е грешката?
Благодаря.
Не ми е ясно следното.
Вие твърдите, че вътрешната (пък и външната) изолация трябва да е влагопропусклива (да не е Фибран/кожени панталони).
Мисля на 100% съм убеден, че след вътрешно изолиране старата вътрешна повърхност на стената (зад новата изолация) става доста по-студена.
Като пускаме влагата да се разхожда през изолацията как стои въпросът с конденза по тази повърхност - прехода изолация/съществуваща стена?
Някои теоретици препоръчват в този случай да се слага паропреграда (напр.вата с Ал. фолио) за да елиминираме горния проблем.
Къде е грешката?
Благодаря.
Don-Vito
- помощник
Значи аз казвам следното:
За да е една изолация ефективна трябва да е от външната страна на стената.
.Да не се поставя фибран или други влагонепрупускливи материали.
(През цялото време говоря за външна изолация.Не знам вие какво сте чели но аз всеки ден се срещам с доста хора от този бранш и не са моето а всеобщото мнение е такова. Вътрешните изолации са бошлаф работа , както казах по-горе най-практични са изолациите с вата и гипкокартон.).
Ще се опитам утре да ви намеря една от дискусиите на тази тема от последният семинар тази пролет за да не бъда голословен..
P.P Една от проектантките на „Монолит 3” беше направила изчисление, че за нашите климатични условия дебелината на EPS трябва да бъде 20см. Първо и се смях но после тя на мен.
За да е една изолация ефективна трябва да е от външната страна на стената.
.Да не се поставя фибран или други влагонепрупускливи материали.
(През цялото време говоря за външна изолация.Не знам вие какво сте чели но аз всеки ден се срещам с доста хора от този бранш и не са моето а всеобщото мнение е такова. Вътрешните изолации са бошлаф работа , както казах по-горе най-практични са изолациите с вата и гипкокартон.).
Ще се опитам утре да ви намеря една от дискусиите на тази тема от последният семинар тази пролет за да не бъда голословен..
P.P Една от проектантките на „Монолит 3” беше направила изчисление, че за нашите климатични условия дебелината на EPS трябва да бъде 20см. Първо и се смях но после тя на мен.
8180
- майстор
Дон...,
Точно за вътрешната изолация с вата и гипсокартин е питането.
От там вече прословутото "дишане" на материалите.
Ясно, че външна е по-добре.
А тази проектантка (с 20см), смеейки се, поясни ли къде е икиномически оправданата за България граница. Предполагам не става дума за т.нар. "пасивна къща".
И пак - какво става с влагопропускливоста при 20см?
Мисля че с нарастване на дебелината, влагопропускливостта пада.
П.С. Някой каза да не го обръщаме на Чат форума. Ако е вредно, мастера да каже.
Точно за вътрешната изолация с вата и гипсокартин е питането.
От там вече прословутото "дишане" на материалите.
Ясно, че външна е по-добре.
А тази проектантка (с 20см), смеейки се, поясни ли къде е икиномически оправданата за България граница. Предполагам не става дума за т.нар. "пасивна къща".
И пак - какво става с влагопропускливоста при 20см?
Мисля че с нарастване на дебелината, влагопропускливостта пада.
П.С. Някой каза да не го обръщаме на Чат форума. Ако е вредно, мастера да каже.
velsi
- Почетен майстор
8180 написа:Г-н (Дон) Вито,
Не ми е ясно следното.
Къде е грешката?
Благодаря.
Аз нещата ги виждам така: Очевидно е по-добре да се изолира откъм източника, тоест отвън. Така изолиращия слой е в пряк контакт със студа (жегата) и съответно е най-ефективен. До тука ясно. Какво става, ако изолираме отвътре? Граничния слой се премества някъде навътре в стената, най-вероятно на границата между вътрешната изолация и стената. Това обаче според мене не означава непременно образуването на конденз точно там. Нещо повече - аз съм твърдо убеден, че там конденз не може да се получи никога. Ако изолацията отвътре е изпълнена качествено този граничен слой няма досег с въздуха в помещението и съответно няма условия за конденз независимо от температурата и влажността в помещението. Това е все едно да попитаме: "няма ли да се образува конденз между тухлите и мазилката?"
Иначе вътрешната изолация има някои предимства според мене. Ако за отопление се ползва парно или друг постояннен източник е ясно. Но какво става, ако цял ден си бил на работа, прибираш се и пускаш "духалката" или климатика, за да се затопли стаята? При такъв режим на отопление мисля, че предимството на вътрешната изолация е в това, че не се налага да се топлят стените, помещението се затопля много бързо. Е, вярно и ще изстива бързо, но много хора използват точно този начин на отопление.
Тема "изолация" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература