Напишете въпрос свързан със санирането.
prascho - майстор
Дължа лично извинение на схл и отеглям упрека си за грунда.
Въпросът ми Емералд бе да съчетая цвета на къщата с този на камъка, на водосточните тръби и стрехата. Като казваш промяна на цвета на дограмата конкретизирай с технология и цвят. Тъй като къщата е с южно изложение климатичните промени зимата и лятото водят до съсипване на лаковото покритие на дограмата. Това е причината поради която майка ми си е наумила да поставя външни щори. Аз не съм голям фен.
Наталка, ще те помоля да цитираш разни фирми и сайтове предлагащи подобни продукти. Също така някой и друг сайт с въпросните бои. Щом Емералд препоръчва то трябва поне да се отнеса с необходимото уважение и да ги погледна.
В момента къщата е пръскана ситно с бял цимент и съм привърженик на релефната структура. Като чуя боя някакси веднага я асоциирам с гладка повърхност и не ми хваща окото. Бялото повечко се мърля.
Сега сигурно ще бъда открехнат, че има релефни бои :) , които се нанасят лесно с мече. До колкото ми е известно има и мазилки, които се нанасят само с мече.
Natalka - специалист
Ето тук можеш да погледнеш нашите продукти за защита на камък:
http://www.sanmarco-bg.com/index.php?&show=item&item=55
1литър Solvesil струва някъде около 24 лв., разходнатата норма е относителна, зависи от камъка - 0,3-1,2 кв.м/л
На сайта ще видиш и адресите на магазините в София, където можеш пигледнеш и външншти бои и мазилки. В зависимост от това, колко ти е добра шпакловката, можеш да избереш дали боята да е финна или да има гранулация.
prascho - майстор
И ти ли душо си рекламен агент :?: Цената си я "бива". За тази цена ако не давате гаранция от 10 години, че няма да падне покритието не се навивам да я слагам. Искам снимка на ефекта. Камък преди и след нанасяне на въпросното покритие.
Последна промяна от prascho на ср яну 30, 2008 1:50 pm, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Здрасти, прасчо.Драскана мазилка сложих.Аз на око опитвах докато почне да се драска и така........Хич не се притеснявам да кача снимчки, ама просто нямам с какво да ги кача.Трябва да ги правя на лента/ с фотото все още съм в каменната ера/, после промиване, диск/флаш/ т.н..Та ще се опитам да мина през процедурата, ако не ме домързи и ще ти покажа.Вярно е, че с тиксото пак си личи линията, ама поне е права, щото мойте петна дето ги правих, при някои положения на светлината дават много интересни и силно неправилни форми.Ама мен не ми дреме, щото вътре ми е топло.
Natalka - специалист
Незнам какво точно визираш под "рекламен агент", но още когато се регистрирах и представих във форума, казах с какво се занимавам. Когато ти предложих този вид защита на камъка нямах предвид само нашите материали, линка го додах след като ти поиска информация за конкретни фирми и сайтове. Пазара е доста широк и всеки има право на избор.За едни водеща е цената, за други - качеството.
prascho - майстор
Докачлива си. Не държа да чета каквито и да е обяснения и оправдания. Не ми отговори на поставените въпроси с гаранцията и снимки.
SHL - специалист
prascho написа:
схл, прав си и мога само да добавя, че и при смяна на посоката се слага тиксо. При използването на лента 100% ще има отсичане, крайните ивици на единия квадрат няма да съвпадат с началото на другия. Дали да не се насоча към драсканата мазилка, при която ми казаха, че няма подобен проблем. А тя как се нанася?? С кръгови движения ли? Имам конкретен въпрос към схл: Корнизите на прозорците от какво са правени, тъй като при мен са изляти и за да не се скрият от изолацията трябва или да ги разбия и да правя нови, или да ги удължа с парчета ютонх, които да захвана с дюбели. Нови могат да се направят изляти от бетон, мрамор или гранит или от газобетон. Тук имам нужда от идеи. Съчетанието на цветовете ми хареса. Без туй трябва да боядисам водосточните тръби и стрехите. Въпросът със скелето не съм решил. Първо от съседи и някакви дървени конструкции ще налепя изолацията до средата на втория етаж и след това ще мисля за скеле. Така половината работа ще бъде свършена и ще намаля разхода за скелето.

Здравейте,
сядам днес да отговоря на въпросите на "прасчо", както обещах.
Дано пак не ме прекара тока :)
Драсканата мазилка се работи по същия начин, както и повечето видове мазилки - нанасяш с неръждавейка и после обработваш (драскаш, влачиш ) с пластмасова маламашка. При тази мазилка със същия успех, ще оставиш същите линии и петна по фасадата - не си мисли, че можеш да я отсичаш безнаказано. Относно начин за нанасяне: Нанасяш равномерен тънък слой от материала по основата.
След време започваш да обработваш с пластмасовата маламашка. Сега ще питаш, след колко време обработваш и как се обработва :?:
Времето за изчакване зависи от температурата на въздуха. От 5 до 19 градуса, чакаш 10-15 минути. От 20 до 25,26 градуса, чакаш 5-10 мин. От 26 до 30 градуса максимум 4-5 мин. От 31 до 36 не чакаш, а работиш веднага. Над 36 градуса не мислиш за работа и се прибираш на сянка :) Съществуват, обаче още фактори с които трябва да се съобразяваш. Единия фактор е Слънцето. При температури от 25-26 градуса и по-високи не трябва да нанасяш мазилката на пряка слънчева светлина!Ако слънцето напече фасадата по която ще работиш времето за обработка се скъсява драстично. А понякога ако фасадата или стената по която работиш е била подложена, няколко часа на слънчевите лъчи, дори температурата да е 25 гр. те съветвам да не започваш работа. Продължителното напичане от слънцето на една стена, така я загрява, че като сложиш мазилката и тя до 1-2мин. е стегнала или образувала коричка.
Друг фактор с който, трябва да се съобразяваш е Вятър. Наличието на вятър изсушава бързо мазилката и скъсява времето и за обработка. Освен изсушаването на мазилката вятъра носи и малки или по-големи ( ако е силен ) частици прах и всякакви боклучета, които е вдигнал от земята. Те залепват по мазилката и ефекта, който се получава е най-меко казано, неприятен за гледане.При по-силен вятър по-добре не започвай работа.
Трети фактор с който трябва да се съобразиш е явлението Дъжд. Ако вали и тръгнеш да правиш мазилката, резултата ще бъде едно смиване на материала по фасадата. Ако е валяло предишния ден и фасадата е мокра, също трябва да изчакаш, докато изсъхне. В противен случай запечатваш влагата под мазилката, което не ти препоръчвам. Ако по време на работа завали, гледаш да стигнеш възможно най-бързо до първия ъгъл/ръб на фасадата и спираш. Веднага взимаш найлон и опаковаш фасадата по скелето за да не я вали дъжда.

С няколко думи да обобщя: когато решиш да започнеш работа по фасадата си, една седмица преди това, започваш внимателно да наблюдаваш прогнозите за времето и се съобразяваш с тях. Аз лично правя ли изолации се обръщам на синоптик - по 2 пъти на ден следя времето :-D Важно е да се запомни, че лятото мазилки се правят рано сутрин, някъде до 11-12 часа, трябва да си свършил с работата. След това, чак вечер след 18-19 часа, пак можеш да почнеш работа. Ако имаш фасада на постоянна сянка през деня, можеш да си работиш на нея през целия ден, стига температурата на въздуха да не е по-висока от 36 градуса.

Сега минаваме на тема: Нанасяне на мазилката -видове шарки :-D
Съществуват различни видове шарки. Какво имам предвид? След като мазилката има нужда от повторна обработка с пластмасова маламашка, значи трябва да се обработи в някакъв приличен за окото вид. Иначе и без да я обработвате, мазилката пак ще върши работата за която е предназначена - да предпазва топлоизолацията, респективно фасадата от влиянието на различните атмосферни условия: дъжд, лъчения от слънцето, вятър, студ през зимата. Особено явлението, когато фасадата поеме влага през зимата. През ноща замръзне, а през деня отпусне е доста неприятно за материалите. Колкото по качествен ви е материала, толкова повече цикли на замръзване/затопляне ще издържи. Това качество го наричат "Мразоустойчивост" на материалите. Малко се отплеснах :lol:
Та искам да кажа, че оформянето на крайния изглед на фасадата си е ефект, чисто визуален и с цел да радва окото на собственика, както и да повишава самочувствието му пред съседите :cool: :respekt:
Най-разпространените шарки всички сте ги виждали, а те са хоризонтални, вертикални и кръгови. Хоризонталните се получават, когато движиш маламашката напречно по фасадата. Вертикалните, когато оформяш мазилката от пода към покрива на фасадата - надлъжно. Кръговите, когато въртиш маламашката с кръгообразни движения, получаваш големи и малки запетаи, които гледани от далече приличат на еднакви кръгове.
Други модели шарки са например драскане диагонално по фасадата. Получават се наклонени черти. Колкото по голяма фантазия има човек толкова повече шарки, може да си измисли. Може фасадата да се надраска с х-ове или да се направи на квадрати, ромбове, триъгълници......и каквото се сети човек. Тук може да се пита и дизайнер. Въпроса е на човека да му харесва. Естествено аз съм правил само първите три модела - класическите. Другите ще бъде смешно да ги предложа на някой, нали все пак съм професионалист :-D

Изображение
nikivelinov - специалист
Здравейте,
Във връзка с разискването на възможността за бездефектно (лесно и качествено) нанасяне на мазилка от сам човек (т.е. направи сам), какво ще кажете за т.нар. мазилка с релефна структура като напр.:

http://www.deko-professional.bg/pdf/TO_ ... azilka.pdf

В описанието пише, че релефната мазилка се нанася с едропорест валяк, като евентуално преди това се нанася подслой от разредена мазилка с обикновен валяк.
Та като изключим разликата във външния вид, дали ще е по-непретенциозно и по-лесно нанасянето на такава мазилка от човек, който работи сам и няма опит с мазилките?
prascho - майстор
На мен представителя на деко в практикер ми спомена, че не си личало и при силиконовата мазилка от драскан тип.

Тема "мазилка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: