Напишете въпрос свързан със санирането.
Tsilkov - майстор
То научно-енциклопедични раздумки на общо основание за полистирена бол.Аз обаче не виждам/не намирам това което ме интересува като потребител на топлоизолационни сестеми от този материал:Как материалът използван за масово производство на EPS плочи от топлоизолация променя коефицентът си на топлопреминаване /ламбда/ с течение на годините?Всичко друго ми изглежда като заглавие на БГ всекидневник :lol: То е ясно че като всеки изкуствен материал си променя свойствата ,но ако говорим за увеличаване на ламбдата с 1 процент примерно за 10 години бих казал че доста слабо ме грее този факт :?
Фло - специалист
Това,че не намираш не значи ,че няма доклади от научни конференции,ако и да ти приличат на раздумки! Отделно има и много писано по учебниците за деструкцията на полимерите и този линеен полимер не е нещо изключително за да не е в общите условия на деструкцията:окислително-редукционните процеси . Същественото е неизвестността за времето,когато това може да се случи и това зависи първо от качеството на изходния материал и добавките в него,завършеността на полимеризацията ,като това може да се каже е отговорност на производителя,докато пък монтажа също е съпроводен с неизвестни,като може да му съкратят живота на стиропора до 2 г.според някои публикации.Но всичко това е друга тема и спирам дотук!
8180 - майстор
Пичове,
Да Ви кажа - от ден-два се чудя дали пък да не Ви затрия.
Темата си има конкретен въпрос - коментар на статия от Баумит. и по конкретно цитирана таблица от нея.
По същество почти няма сериозен коментар. Там където, нещо се споменава е затрупано от пространно многословие, цитиране на наредби и др. - далеч от целта (ако не и обратното), като и не липсва вътрешно противоречие у самите им автори. В особени моменти последното се колебае - от "няма такава опера" до "лично мнение, но вЕрвайте ми, (талибани-многознайковци) - това е бъдещето дори и тук в тази шибана държава". Честит празник!

Сега да напомня - тук сме "Направи сам" и се толерират ясни и конкретни отговори на въпросите.
Не сме МБАЛ за да гадаем по причините за нечия "изнервеност", нито ВАК за да оценим по достойнство високите (псевдо) ерудираност и академичност. :)
Наредби нямаме, но Правилата за спазване са налични.
Моля, припомнете си ги.
stivemaster - майстор
Ами вземи я изтрий тогава след като изцяло си забравил каква е ролята на форума и кое в крайна сметка го прави популярен дали експертните мнения в него или ТРИЕНЕТО НА ТЕМИ от модераторите .
Относно дали "сте" "направи си сам" едва ли някой дори и в най любителския форум има нужда от мнение като това което си е чист офтопик :
8180 написа:
tanyaR написа:
Отвора на фугата запълних със строителна пяна, която сме ползвали за уплътняване на новия прозорец.
Колегите да кажат, но ми се струва, че НЕ СТЕ хидроизолирали въпросния теч.
Поначало, тези действия отвътре са компромисно решение - когато няма достъп отвън. Използват разни химии, от които нямам идея.
8180 - майстор
Мастер ли си, какъв си - хич не те знам, но не започвай - краят е предизвестен и като гледам - близък.

Сигнализирал съм възможна неудача и съм препоръчал да се консултира с други, като далеч не съм имал предвид хора с категорични мнения по разнообразни въпроси.
Като имаш мнение, че пяната е хидроизолация, кажи го на дамата там (както си е редът).
Всъщност, в отличие от теб, дамата сама стига до правилните подходи - дори май ти се сърди, че и разводняваш темата й.
zhristov - напреднал
Алохаа! Вали дъжд и това е единствения начин да бъда спрян да си лепя изолацийката.

Та аз си направих труда да питам директно Баумит по въпроса и ето отговора:

Уважаеми г-н Христов,

Това, което сте прочел в нашата статия е вярно, но трябва да се имат предвид следното:
Допуска се лепене на топлоизолационните плочи от експандиран полистирен EPS-F (Баумит Протерм) само и единствено, когато това се прави при ново строителство, върху тухлени (керамични) стени с лепилата Баумит СтарКонтакт и Баумит open Контакт и височина на сградата до 10 м или с лепилото Баумит ПроКонтакт, при височина до 8 м. Лепилото трябва да е нанесено на рамка, околовръст на плочата и три топки в средния участък, като площта на лепене трябва да бъде минимум 40% от повърхността й.
Бетоновите елементи трябва да бъдат дюбелирани обезателно!
По отношение разположението: при дюбелиране на плочи от EPS, дюбелите – 6 бр/м2, се разполагат по така наречената Т-схема. Дюбелите са по ръбовете на плочите, така че да обхващат 2 или 3 плочи едновременно. Когато са използвани плочи за фасада (EPS-F) и дюбели, отговарящи на изискванията (например Баумит Дюбел набивен Термоз PN или Дюбел набивен NTK U, или Баумит Дюбел набивен с пластмасова игла – само при бетонова основа), не трябва да се притеснявате от проблеми при дюбелирането. (Вашето предложение, за дюбелиране навътре в плочите е характерно при плочи от минерална вата, когато се прилагат.нар. W-схема).

При нови въпроси не се колебайте да ни потърсите отново!

С поздрав!

Красимир Делов
Гл. технолог
Баумит България

И сега изводи от мега-краткотрайната ми практика по полагане на ТИ. Но първо да уточня казуса: ТИ лепя на първи етаж от къща (моята си къша), 8см ЕПС-Ф, производство Русе, лепило и шпакловка среден клас, пак от същия производител. Дюбелите са на Видира. Цокълен профил и всекви там ъглови профили и фибромрежи - немаркови. Всичко, около 13лв/кв.м. За труд и за секс пари не давам, щото си го правя сам първото, второто - с жената (много я възбужда да ме гледа да майсторя)

Ето изводите:

1) Дупчене на места, където е куха тухла е по-лесно, отколкото където е бетон. Най-трудно ми е в най-високата част на стената - просто нямам опора да натискам перфоратора, а там е само бетон. Така че въпросът да икономисам килоджаули и да не дюбелирам тухлата отпада.
2) Дюбелите трудно хлътват в ЕПСа, затуй с бор машинката и приставка за правене на дупки за панти (за правенето на гардероба ми се наложи да си купя такава), правя едни "легла" за главите и така.
3) 1 от 5 дюбела не хваща добре. Усещам го като набивам пирона и виждам, че дюбелът се връща. Може да е хванал, но има 4-5мм луфт. Ще има полза от него, ако всичко друго не е издържало и плочите са мръднали тия 4-5мм.
4) Дюбелите за бетон са мега-яки. Там обаче като правя дупките, трябва да вкарвам и изкарвам свредлото няколко пъти, за да изкарам хубаво боклука, иначе при набиването се случваше дюбела да спре преди да е влязал напълно. Изкарването на такъв е възможно само с въртене, докато се скъса. После пак дупча, съответено виждам как излиза на стружки и останалата част от дюбела и след това слагам нов, вече успешно.

5) Тъй като бетонните части на къщата са по периферията на стените (логично), съм уверен в здравината, която се получава. Следвам съвета на СХЛ да слагам повечко дюбели по ъглите. Дюбелите на тухла не си ги спестявам, но нямам намерение да прекалявам с бройката на кв.м.

При следващия дъждовен ден ще кача снимки.
Последна промяна от zhristov на вт сеп 06, 2011 8:54 pm, променено общо 1 път.
jekasus - майстор
zhristov написа:
По отношение разположението: при дюбелиране на плочи от EPS, дюбелите – 6 бр/м2, се разполагат по така наречената Т-схема. Дюбелите са по ръбовете на плочите, така че да обхващат 2 или 3 плочи едновременно.

При нови въпроси не се колебайте да ни потърсите отново!

С поздрав!

Красимир Делов
Гл. технолог
Баумит България[/i]

И те явно ги потърсиха за съвет, ама забравиха да попитат за още едно нещоИзображение
valat111 - специалист
Tsilkov написа:
Понеже темата тръгна в офф-топик аз да зачопля пак "раната с дюбела"
Предварително казвам ,че нито прокламирам топлоизолация без дюбели нито съм се осмелявал да посъветвам мой клиент/проектант съм/ да сложи такава.Темата и задълбочените коментари /къде прави,къде криви/ ми станаха интересни.Та мен ме глождят два въпроса посочени като фактор за задължителното поставяне на дюбели:
Първото е ,че се споменава задължително да се слагат дюбели понеже масово плочите не се залепват правилно/с правилното лепило/влагата от сутерена компрометира залепването.Честно казано мен хич не ме радва факта ,че някой ще ми лепне неправилно топлоизолацията и после ще разчита тя да се "крепи на дюбели".Не на лепилото което е специално с тази функция/и е най-често циментово/ и на много по-голяма площ ,а на пластмасови дюбели проектирани да работят на опън/а не конзолно и на срязване/ забити към незнайно каква основа по незнаен начин.Според мен дюбелите след време неизменно ще се деформират ,да не кажа че част от тях просто ще се изскубнат при първото разместване на сградата/я земетръс ,я слягане/ и топлоизолацията просто ще се крепи незнайно до кога и незнайно как изпълняваща топлоизолационните си функции :? .
Второто което е следствие на първото е ,че нарушен лепилен слой няма да ми се признае за гаранция щото примерно нямало тея дюбели които да я позакрепят за още година -две докато изтече гаранцията и аз да не занимавам изпълнителя /доставчика с глупости пък после да си бия главата в стената :?
P.S Никой и не взе отношение по въпроса къде е по-добре да се слагат дюбелите - вътре в топлоизолационната плоскост ,или на границата на два листа.
А за това къде се крие отговора http://www.youtube.com/watch?v=ZVYdZ1bSgIg...П.С. таванът не беше паднал, частично топлоизолацията...това беше преди 2 г...наложи се да пускам отново кабели за пожароизвестяване.
Тани - модератор
И кой от всички съвети са ИЗПЪЛНИЛИ ? Всички правила са нарушени на снимката , а и са използвани неподходящи материали!
stivemaster - майстор
О много добра находка jekasus браво !
Мнението на технолога е съвсем нормално то все пак е неофициално и повтаря фирмената документация "допуска се" ,"само и единствено" и "рамка, околовръст на плочата и три топки в средния участък, като площта на лепене трябва да бъде минимум 40% от повърхността й.Бетоновите елементи трябва да бъдат дюбелирани обезателно!"
Попитайте всеки който се занимава с това професионално "но не е проектант" "че този в темата ме е срам да го убеждавам в цифрите които трябва да са му по ясни отколкото на другите " и той ще ви обясни имате ли далавера от икономията на дюбели или обратно.
Колега valat111 също сте попаднал на показателен за нашата действителност случай.
Веднага ще обясня защо се получава така , тъй като съм професионално засегнат от действията на такива "спецове".
Веригата е следната - Малка обществена поръчка за ремонт на училище - изготвя се проектче пасквил което да си подлагаш като си режеш домата на обяд.На проектаната не му пука изобщо че не е спазил закона щото санкции затова липсват .Проектчето дори подозрително си прилича навсякъде ,може и да е типово , защо защото и общината в качеството си на инвеститор също не се интересува какво аджеба ще получи срещу кинтите които дава.
Ще обърна внимание на следното - пропуските във всички български закони разбира се са потресаващи но все пак - липсата на наказателна отговорност при изготвяне на документация неотговаряща на закона , извършване на строителство по нея и накрая приемане на работата води до това от клипа колеги и до по страшни случаи води .
В конкретния случай съм сигурен че технологична последователност в проекта липсва ,подробна спецификация на материалите също .Да не говорим за квалификация на персонала ,категория на фирмата изпълнител (много важно категория на фирмите участващи в конкурса за поръчката) във връзка с категория обект в случая училище.

Тема "Баумит: Дюбелиране не е необходимо при ЕПС-Ф върху тухла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: