Напишете въпрос свързан със санирането.
nobreak - специалист
Първо честита нова година на всички, пожелавам още много години на всички. Гледам тамата е стара, но има достатъчно такива и не искам да отварям нова, за това реших да питам тук. Значи имам една студена спалня с външна стена и прозорец 265 x 135 см. с pvc дограма. Та идеята ми е на тази външна стена да сложа 3 или 5 см стиропор от вътрешната страна, а на останалите стени+тавана от онези стиропорени плочи, които ги лепят по таваните, гледах на едно място цветни залепени на стените и ми хареса. Според вас ще имам ли проблем с мухъл по този начин и стиропор или фибран да ползвам? Мисля да ги лепя с някакво лепило - това проблем ли е или да използвам задължително дюбели? И един смятам глупав въпрос ама може да мине :) тапетите задължително ли се махат? :roll:
Tsilkov - майстор
Няма смисъл от дюбели особенно ако ще оставяш плочите изолация видими(доколкото разбирам това ти е идеята и е доста добра).Имай предвид ,че има плочи от вата със завършек от дървени стърготини(незнам как да ги анрека)-доста ги слагат по заведенията.Като слагаш слагай направо 10 санта - иначе само хабиш себе си и парите си.Ако не махнеш тапетите няма да имаш добро лепене към стената - не е гаранция че ще имаш проблем ама оставянето им е малко руска ролетка - мързи ме да пиша защо.Дали ще имаш мухъл зависи от проветрението на помещението ,температурния му режим и наличието на термомостове.
nobreak - специалист
Тези плочи от вата не съм ги виждал, но ще трябва да ги прегледам. Помещението се проветрява, 10 см....малко множко ми се вижда, но пък колкото повече толкова по добре...Тапетите ще ги махна, но ми остана въпроса фибран или стиропор. Из нета чета противоречиви мнения - един казва фибран на вътрешна изолация не слагай, друг на външна не слагай, а само на вътрешна, че бил паронепропусклив...направо се шашнах. То ако не бях се зачел щях да бъда по щастлив :) В крайна сметка съм по склонен да е стиропор - по дебел за тази външната стена и върху него и по останалите стени и тавана да залепя такива плочи...не знам дали е най удачният вариант, но гледам да е и що годе евтин:)
Tsilkov - майстор
Бих ти препоръчал да сложиш хубав стиропор(с графитни частици защото има по-добър коефицент на термично съпростивление).Внимавай обаче да не купиш някакъв гаражен боклук нямащ нищо общо със стиропора пък камо ли с графитни частици :lol: .Идята на Фибрана (екструдиран пенополистирол) е ,че издържа на натоварвания на натиск и е направен за подове,основи и покриви - всичко друго не че е невъзможно ,но е безмислена творческа самодейност.При 5 и 10 см. еднакво лепиш,оформяш цокли,сваляш тапети ......,но получаваш 2 повече изолационни своиства(и пестене на енергия) срещу минимална разлика в цената(6-8 лв./кв.м.)
nobreak - специалист
Благодаря ти много за съвета.

Тема "Гипсокартон или стиропор за вътрешна изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: