Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
Tsilkov написа:
Към 20-25 евро на квадрат е и да лепнеш топлоизолационни панели към готовата фасада.Панелите реално са направени те да са си фасада ама тука не го описвам че ще разводним много.
Аз пък винаги съм мислил, че са направени да бъдат стена/покрив. Може и да греша (малко).
С умерената им дебелина (при разумни цени) сигурно ще искат допълнителна ТИ и стават доста "измислени" нещата да се ползват панелите за облицовка, камо ли за вентилирана фасада.
PIP - майстор
Tsilkov написа:
Летвите предполагам не си ги коввал директно към стената ,а си ползвал нещо за дистанция за да изравниш - какво ползва?
kuuuuuul написа:
Какъв материал си използвал и как е обработен.Аз се чудя с какво по красиво и евтино може да се замени сайдинга.Гледах на една сграда нещо като ламинат около 5мм дебело и стоеше доста добре,но немога да открия нищо за него :?
За скарата ползвах дистанционери за гипсов картонл, Дюбели – тея белите на бош, 8см/ф10 мисля бяха (хващат много добре в тухлите на поротерм и в бетона). Летвите, най-вече 5/3см, с изключение на крайните, които май бяха около 8/3см. Скарата я изравних от пред на 5см от стените, като лувтовете между летвите и стената ги уплътних с пяна – уж да прекъсне евентуалните термомостове, но по-скоро за допълнителна здравина. Каменна вата 6см и въху цялата площ дишаща мембрана за покриви.
Обшивката е от сух (5-7години) смърчов (3/4)и боров (1/4) материал. Обработена е (както и всичко остнало по къщата – дограма, сачак, первази и т.н.) с импрегнант, байц и лак на фирмата bondex (две ръце импрегнант, една ръка байц и две ръце лак).
Tsilkov - майстор
8180 написа:
Tsilkov написа:
Към 20-25 евро на квадрат е и да лепнеш топлоизолационни панели към готовата фасада.Панелите реално са направени те да са си фасада ама тука не го описвам че ще разводним много.
Аз пък винаги съм мислил, че са направени да бъдат стена/покрив. Може и да греша (малко).
С умерената им дебелина (при разумни цени) сигурно ще искат допълнителна ТИ и стават доста "измислени" нещата да се ползват панелите за облицовка, камо ли за вентилирана фасада.
Под фасада имах предвид че са за цялостна самоносеща стена ,но не пиша за нея че то си е цял раздел в строителството.Понеже е евтин и готов продукт обаче става да си го ползваш и за облицовка на друга стена(верно обаче не е вентилируема).Иначе 6 см полиуретанов панел(който се равнява на 10-11 см вата ,или 8-10 см стиропор) готов за полагане струва 30-38 лв. на квадрат.За да го лепнеш на фасадата ти трябват още винтове ,завършващи профили на цокъла,покрива и прозорците + малко труд.На финала цената е не повече от 45-50 лв. на квадрат което е съизмеримо дори със цената на лепен стиропор.За мен това е един чудесен "не PVC аналог на сайдинга".Аз лично винаги бих предпочел циментофазерни(някъде ги фиброциментов сайдинг) плоскости или термопанел вместо PVC.
PIP написа:
като лувтовете между летвите и стената ги уплътних с пяна – уж да прекъсне евентуалните термомостове, но по-скоро за допълнителна здравина.
Много добре си се сетил за това с пяната :cool:
8180 - майстор
Tsilkov написа:
За да го лепнеш на фасадата.
Според мен не е издържано откъм влажностните режими такова приложение.
Чувал съм, че външните слоеве на ограждащата конструкция трябва да са по-паропропускливи от вътрешните. Тези панели са си паробариера, ама знам ли - въпрос на сметки дали има проблем.
Подценявах ТИ свойствата им при 5-6см, ама са съвсем прилични.
Иначе, не са кой знае колко "по-грозни" от сайдинга, пък и в някакво "модернистично" приложение, би могло да стане прилично и за жилищна сграда.
Покритието им, което също е ПВЦ (прахова боя), би могло да бъде "менте" и тогава лошо.
Tsilkov - майстор
И те си имат своите недостатъци - то пълно щастие няма или поне не на ниска цена.За мен изглеждат по-добре от сайдинга ,макар че това зависи много и от самите завършващи детайли и сградата.В тоя смисъл циментофазера е хубаво че може и без завършващи профили :) .
Това че не са паропрпускливи не създава проблеми от сорта на конденз и т.н. ,но си прав ,че самата фасада вече не диша както при вентилирана с вата.

Тема "Обшивка на външна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: