• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
nikolovvd написа:
Всички уреди като споменатите изсушават въздуха, поради високата температура, на която работят.
С това твърдение не съм съгласен. Даже точно обратното - осушават уреди работещи на ниска температура, видно по дренажната тръба на климатика през лятото.
Заблуждението идва от факта, че при константно влагосъдържание на въздух, с повишаване на температурата, ОТНОСИТЕЛНАТА ВЛАЖНОСТ ПАДА. При последнащо охлаждане, възстановява предишната си стойност.
http://www.hygrooptima.com/humidity.html
nikolovvd - майстор
Прав си! В колата като включа духалките на предното стъкло, се включва и климатика, което ме навежда на мисълта, че първо се отнема влагата от въздуха чрез охлаждане и кондензиране на влагата по изпарителя на климатика и после се загрява от радиаторчето, за да може по-бързо да отнеме влагата от челното стъкло.
Ahmakov - специалист
nikolovvd написа:
Прав си! В колата като включа духалките на предното стъкло, се включва и климатика...
Не, колата ти е с климатроник, затова се включва и компресора. Няма отношение към изсушаване на въздуха.

ferrari4456 Панелните блокове, който бяха построени през последните години на "онова време", са с трислойни външни стени: 90мм бетон - 70мм стиропор - 90мм бетон.
Ти си добавил 100мм неопор, като външна изолация и 5мм? корк като вътрешна.
Влажността в помещението е около 60%.
В така полученият пет слоен панел, при тази влажност, се получава конденз на границата между стиропора и бетона от външната страна на панела. Това води до овлажняване на цялата конструкция и до мухлясването - и не само това, но това се вижда.
За да се отървеш от мухала трябва или да увеличиш дебелината на външната изолация, или да намалиш влажността в помещението поне под 50%.
Най безболезнения начин е монтаж на климатизатор, за отопление на помещението. Модел и марка според финансите, които можеш да отделиш. Ако е по шумен, вечер може да се изключва, въпреки че е желателно да не се изключва през целия отоплителен сезон.
Успех.

Прикачен файл

4456.JPG
4456.JPG (55.23 KиБ) Видяна 2611 пъти
gechev - специалист
Хич не си Ахмаков. Моите адмирации. =D> =D> =D>
8180 - майстор
Ahmakov написа:
За да се отървеш от мухала трябва или да увеличиш дебелината на външната изолация, или да намалиш влажността в помещението поне под 50%.
Най безболезнения начин е монтаж на климатизатор, за отопление на помещението.
Ще си позволя апостроф.
Ферари има рядка и повече от желана ТИ на днешен ден, която не всеки може да си позволи.
Поддържа вътрешни параметри - мечта за повечето Форумци. Упоменава три вида отопление и завидна средна температура. Вписва се и в Нормативите, според Профи.

Указанията на Колегата Ахмаков (подкрепени от г-н Гечев) за допълнителни инвестиции в ТИ и отопление, предвид горното са странни и неминуемо се нуждаят от допълнителни разяснения, според мен. :?
Засега, приемам мнението на Профи като по-меродавно по темата.

И да, Калегата Ферари има проблем и очаква разумни анализи и препоръки.
gechev - специалист
Профи в един от постовите си, сега не ми се рови, но каза, че стиропор с дебелина повече от 8 см не е паропрокусклив и аз съм съгласен с него с риск да застана срещу производителите на стиропора. Ахмаков обаче реално слага в сметката и стиропора вътре в панела, коѝто може би вече е претърпял някъкви изменения. Графиките на Ахмаков показват реалната истина подкрепена с твърденията на Профи за паронепроницаемостта на дебелия стиропор. Да верно имам предубеждения към стиропора макар да го влагам в производството си, но го използвам само за кофраж. Все пак това е пластмаса.
8180 - майстор
Уважаеми Гечев,
Ако постът ти е към мен - не го разбрах.
И в предишния писх, че се нуждая от "допълнителни разяснения" (за поста и изводите на Ахмаков), което не изключва само аз да съм така (неразбиращ)..
profy - специалист
8180 написа:
...Указанията на Колегата Ахмаков (подкрепени от г-н Гечев) за допълнителни инвестиции в ТИ и отопление, предвид горното са странни и неминуемо се нуждаят от допълнителни разяснения, според мен. :?
...
И да, Калегата Ферари има проблем и очаква разумни анализи и препоръки.
Ще отбележа, че графиките на г-н Ахмаков са при температура на околната среда -20 °С.
При тази и по-ниски температура при 5-слоен панел с указаните дебелини, действително има конденз на указаното място,
въпреки че коефициентът на топлопредаване (без отчитане на термомостове) има вече завидната стойност К = 0.22 Вт/м2.град.
При плътен панел и при тази температура липсва конденз в обема на панела.

Стойност -20 °С е абсурдна температура за м.м. ноември, декември, март в София, поне аз не си спомням за такива температури през последните 30 години.
А овлажняване на стената по данните на ferrari4456 се получава още през септември, всяка година, до края на април.
Възможно е при плюсовите температури овлажняването да е дъждовно, през малка пукнатина,
а топлинните потоци не са достатъчни да осушат навлязлата влага, както това става през топлите месеци.
При минусовите температури - бавно разтопяване на сняг.
Възможен източник на вода са климатични системи - външно тяло, реверсът се прави точно април и септември.
При -20 °С със сигурност трябва да има и конденз по стъклопакета, но няма констатиран.

Според сайта на Столична община:
"Средната годишна температура на въздуха в София за периода 1956-1995 г. е 9,8 °С. Най-студен е януари (-1,3 °С),
а най-топъл - юли (20,0 °С). Средногодишната температура в центъра на столицата е 10,2 ° С.
...
Абсолютните минимални температури се измерват най-често през януари. Средните им многогодишни стойности са около -15 °С,
а най-ниската температура (-31,2 °С) е регистрирана през 1893 г.
През последните две-три десетилетия се наблюдава значима тенденция към повишаване на абсолютните минимални температури.
"

ИЗВОД. Изобщо в София температури под -15 °С са рядко явление, най-често са през януари, и не се задържат дълго време.
По казуса - няма никакви сериозни основания да се приема през м.м. ноември, декември, март температура на околната среда -20 °С,
такава просто не е констатирана в този период, а намокряне на стената има.

Отделно стои въпросът какъв е типът на панела - плътен или "сандвич". Липсва информация от ferrari4456.
"Сандвич"-панелите, наричани и "немски" панели, са характерни за първите 10-на години на панелното строителство,
наличието на множество термомостове прави топлоизолацията крайно неефективна, поради което тези панели са изоставени,
т.е. "немските" панели са станали "български" панели,"побългаряването" този път е основателно.
В модела на г-н Ахмаков, както и в моите готови модели, термомостовете на "сандвич"-панела не се отчитат,
а при отчитането им най-малкото кондензната външна температура ще падне още доста,
някъде -25 °С до -30 °С, която се е случвала само веднъж, откак има метеорология в България, и не е през ноември, декември или март.

Моделът на г-н Ахмаков не обяснява намокрянето на стената (какъв да е панел) при положителните температури през м.м.септември, октомври, април,
нито намокрянето при температури над -20 °С, които са преобладаващи през м.м. ноември, декември, февруари, март,
а при рядко срещаните температури -20 °С до -30 °С през останалите зимни месеци има груби неточности - не отчита термомостовете на "сандвич"-панела.
Моделът е неадекватен, а изводите неправилни.

Окончателен извод - влагата е с външен произход: дъждовна, снежна, допустимо антропогенен източник.

ПП. Постът не е мотивиран дискусионно, а е в помощ на ferrari4456.
ferrari4456 - специалист
Панела определено не е от тези с стериопора вътре.Дупчил съм го цялостно и си е само бетон.
Качих се до съседа отгоре, на него пък цялата стена му е така.На него там му е пералнята, печката и отгоре шкафове.Явно вече си подозирам някакъв теч, но стената не е влажна, като от теч.Ще трябва да викам алпинист да погледне.
nikolovvd - майстор
Припомнете си кога за последно сте преглеждали хидроизолацията на покрива!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Проблем с мухъл???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: