• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Напишете въпрос свързан със санирането.
zaksofon - специалист
Привет на всички, благодаря ви за полезните коментари! Какво да ви кажа, няма как да топлим къщата целодневно, защото няма никой в къщи за да потдържа парното, излизаме сутрин в 07 00 и се прибираме в 17 00ч., съгласен съм, че ще е по-хубаво да си вляза на топло, но какъв е смисъла да ми грее цял ден за нищо, освен това недай си Боже да спре тока за по-дълго време или пък ми се спука котела, както стана преди месец.... какво правим тогава? Ще кача снимки да видите колко са дебели стените, както и снимки до основата да видите за фуги, но не мисля, че е от там проблема.... няма чак такива отвори просто. Ето пресен пример от снощи - запалих парното по обед и вдигна 25 градуса, като държа тези градуси до около 19 00 часа, след това започна да гасне и температурата днес сутринта беше 16 градуса. Има ли ефект от изолацията според вас?! Парното ми е повече от добро и е страшно икономично, с около 10 кг въглища и точно 6 дървета, гори поне 7 часа и топля около 70 м2 и 120 литра бойлер, което е половината от общата квадратура на къщата, защото половината радиатори са спрени. Така, че проблема не мисля, че е от котела. Интересно е, че се усеща леко подухване от контактите, но не е чак толкова силно, за да изстудява толкова много, но може би пречи на топлината да се акумулира в тухлите. Все още не съм си изолирал таваните, а със сигурност това оказва значение. Очаквайте да кача снимките скоро.
ribnikolaevi - майстор
Това, че не топлиш всички помещения може би означава, че топлината отива от топлите към по-студените. Между тях нямаш топлоизолация, нали? И тези стени ли са 40 сантиметрови (вътрешните)?
А какви са вратите между тях? Добре ли уплътняват?
zaksofon - специалист
Не отопляваме - антрето, двуетеажен коридор със стълбище, банята и тоалетната на първия етаж, банята и тоалетната на втория етаж и спалнята за гости. Вътрешните стени....някои са си пак толкова дебели, сякаш всички са дебели и са от същите тухли. Постарах се да уплътня с четки и гумички всички врати на стаите, които отопляваме. Баща ми, който не живее с мен, ме обвинява, че имам проблем с топлото, защото карам твърде икономично въглищата и съм си изключил половината радиатори. Все ме съветва да пусна поне този в коридора, защото се явява като буфер м/у много студеното антре и топлите стаи вътре. Но пък да топля това голямо стълбище, през което минавам за 20 секунди, не ми се вижда много удачно. Ето и нещо любопитно - сложих си външен термометър на дограмата, за да гледам през прозореца, колко е външната температура. Прави ми впечатление, колко силно се влияе този термометър, когато запаля парното. Вдига си градусите с 2-3, макар, че си е залепен от външната страна на дограмата. Възможно ли е прозорците да отдават толкова пък чак топлина навън? Дограмата е веча на 5 години, PVC - Вайс Профил, не помня колко камерна.
ribnikolaevi - майстор
zaksofon написа:
Не отопляваме - антрето, двуетеажен коридор със стълбище, банята и тоалетната на първия етаж, банята и тоалетната на втория етаж и спалнята за гости. Вътрешните стени....някои са си пак толкова дебели, сякаш всички са дебели и са от същите тухли. Постарах се да уплътня с четки и гумички всички врати на стаите, които отопляваме. Баща ми, който не живее с мен, ме обвинява, че имам проблем с топлото, защото карам твърде икономично въглищата и съм си изключил половината радиатори. Все ме съветва да пусна поне този в коридора, защото се явява като буфер м/у много студеното антре и топлите стаи вътре. Но пък да топля това голямо стълбище, през което минавам за 20 секунди, не ми се вижда много удачно. Ето и нещо любопитно - сложих си външен термометър на дограмата, за да гледам през прозореца, колко е външната температура. Прави ми впечатление, колко силно се влияе този термометър, когато запаля парното. Вдига си градусите с 2-3, макар, че си е залепен от външната страна на дограмата. Възможно ли е прозорците да отдават толкова пък чак топлина навън? Дограмата е веча на 5 години, PVC - Вайс Профил, не помня колко камерна.
Почвам да с имисля, дали това стълбище не се явява проблемът. Топлината която стигне в него излиза директно през покрива... Май това ти е "дупката". Затова и нямаш подобрение от ТИ отвън. Мисли ли си да го затвориш с някаква врата, може стъклена, ПВЦ или каквото решиш.
Дай снимка настълбището.
zaksofon - специалист
Не, не ме разбрахте, стълбището си е отделно от останалите стаи. То е коридор-стълбище, свързва всички стаи и разбира се има врати. Над стълбите има таванско, (също отделено с врата) както и над всички стаи на втория етаж, антрето е също с отделна врата от стълбището.
chapara - майстор
zaksofon написа:
Баща ми, който не живее с мен, ме обвинява, че имам проблем с топлото, защото карам твърде икономично въглищата и съм си изключил половината радиатори.
Бащите в повечето случаи са прави. Ти си направил ТИ на къщата, но имаш прекалено много неотопляеми зони и таван. Така че ефекта е такъв=0. Топлоизолацията работи само по външните стени, но вътрешните са си голи и съвсем нямат акомулиращ ефект. Сложи термометър на вътрешна стена от към неотопляемата зона и наблюдавай какво се получава при работещо и неработещо парно :wink: В твоя случай е пожелателно да направиш вътрешна топлоизолация с вата и картон на вътрешните стени от към неотопляемите зони. Иначе при твоя режим на отопление само климатици биха вършили работа. А за помпата на парното си има ЮПС-и.
Тани - модератор
Нека ти опиша ситуацията от моята гледна точка! Облякъл си си дебелия вълнен пуловер, кожуха върху него, а надолу си с къси гащи и джапанки и казваш, че пуловера и кожуха са ментета и не топлят, защото ти е студено!

ПП Писали сме заедно с Чапара, на на практика ти казва същото!
chapara - майстор
Тани написа:
Нека ти опиша ситуацията от моята гледна точка! Облякъл си си дебелия вълнен пуловер, кожуха върху него, а надолу си с къси гащи и джапанки и казваш, че пуловера и кожуха са ментета и не топлят, защото ти е студено!
:lol: :lol: :lol: :-D отиде в бисерите :lol:
kalin72 - майстор
zaksofon, голяма грешка е, че не отопляваш 24 часа къщата. Съответно сложи и каменна вата над плочата на тавана. Когато къщата се темперира, ще разбереш колко сме били прави аз и колегата по-горе :)
В момента хем ти е студено, хем неикономично.
zaksofon - специалист
А за помпата на парното си има ЮПС-и.[/quote]
Имам си ЮПС и акумулатор към него , но въпреки това ме е страх да оставям за дълго и на често парното без охрана.
download/file.php?id=34272
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Няма ефект от толпоизолация !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: