Напишете въпрос свързан със санирането.
prascho - майстор
Съгласен съм, че трябва да има разделение на професионални позиции. Въпросите трябва да се оправят към точните хора. Но в България всичко е размито, всеки е всезнайко. Не съм удовлетворен от подхода ти. Аз не спадам нито към графата майстор нито към графата строителен инжинер и изпитвам затруднения при отговорите на въпросите ти. Липсват ми както 5-те години следване в ВИАС така и дългогодишната практика на майстор. Не твърся, че съм едното не търдя, че съм и другото. Въпреки това след 1-2 дни ще ти отговоря на въпросите лайшки:).
SHL - специалист
prascho написа:
Съгласен съм, че трябва да има разделение на професионални позиции. Въпросите трябва да се оправят към точните хора. Но в България всичко е размито, всеки е всезнайко. Не съм удовлетворен от подхода ти. Аз не спадам нито към графата майстор нито към графата строителен инжинер и изпитвам затруднения при отговорите на въпросите ти. Липсват ми както 5-те години следване в ВИАС така и дългогодишната практика на майстор. Не твърся, че съм едното не търдя, че съм и другото. Въпреки това след 1-2 дни ще ти отговоря на въпросите лайшки:).
Въпросите, които зададох са съвсем проформа. Исках да ти дам пример с който да разбереш, че майсторите, които идват да ти оферират работата, няма от къде да за знаят качествата EPS-a и XPS-a. Така ти се заблуждаваш, че те не разбират от работата си. С течение на времето, всеки майстор научава по нещо от техническите характеристики на материала, но в никакъв случай всичко. Това ми беше идеята :)
prascho - майстор
Странно, до момента в писанията си не съм споменавал, че поставям подобни конкретни въпроси относно структурата и състава на материалите на майстори. Идваха два бригадири, които разпитвах по изпълнението на фасадата и трима представители мениджъри, които разпитвах не за структурата а за производствената база на материалите. Ама не мога да приема мнения от рода, материалите ще ги осигурим от склада на ъгъла, ще ползване стиропор на Аустротерм,.ала бала., за 8 см ще дигнем цената на 40 лева, суха мазилка/вметнато-тук там трябва фибран щото правихме на една къща и децата си играха с камъчета та се нарани, ааа ако искате силиконова цената ще скочи, във фирмата не работят никакви цигани или турци, само вишисти, тука тоя зъб от 2-3 см ще го изправим със стиропора, верно на ъгъла малко ше си личи ама.... Не ми се е случвало да ги разпитвам за паропропускливост, топлопреминаване, стареене на материалите, мразоустойчивост и прочие. Единствено по телефона с търговския представител на Марсил съм говорил за тези неща но и той е пестелив в даване на експерни мнения. Нищо чудно и той да няма строително образование. В понеделник ще се обадя в Изовър на техния мениджър Светла Бонова. Поне от темите в закрития им форум съдя, че е преподавател в УАСГ. Няма да се очудя да си похвали ватата, макар, че като гледам е с сравнително висока ламбда. Но поне мога да изкопча информация за коефициента на топлопреминаване като значение. Мисля, че е редно като се обадя в завода на Пластимо да ми дадат малко техническа информация за стиропора им. Не мислиш ли така та дори и от икономисти /аз не съм виновен, че ме препращат на икономисти/.

Не съм и на мнение, че най-скъпия предлаган продукт е най-добър. Идва мениджъра на Баумит, казвам му, че съм се насочил към интегрираната система, но проявявам интерес и към окачването с клебеанкер, да даде малко пояснение. Той отсича, че системата им е нова, оглежда къщата и заявява. Тук като гледам най-подходяща ще бъде отворената система която предлагаме.....при което аз му срязах мерака веднага. След това стигаме до въпроса с мазилките и веднага ние предлагаме нанопор мазилка, не знам дали сте гледали в сайта ни. Обяснявам му, че искам оферта със стандартния стиропор и стиропор с по-висока плътност, както и дюбели 155мм. На следващия ден си получавам оферта със стандартния им стиропор и дюбели 135 мм. Тези хора имат тефтер, освен да ми запише мейла и фамилията може след като не помни /само глупавия помни/ да си записва мама му стара.

Това, което искам да кажа, че това не са фирми производители на строителни материали а са го превърнали на търговски дружества. Звъниш в офис за да питаш за техничека информация и те препращат на търговски мениджър с икономическо образование, чийто първи въпрос е "За колко квадрата става въпрос?"/на ум-дай давидим дали да се занимавам с теб или да те от цензура. Последваща констатация "Ами да, ние предлагаме много хубави материали. Най-добре да се видим на място и да го обсъдим"/ на ум- ше ти теглим една манипулация. И този сценарий-офис, мениджър, посещение на място се повтаря при всички фирми уж производители. Кажи ми строителен инженер/компетентно лице към който да се обърне човек. В тези фирми може и да работят подобни лица но клиента няма досег с тях. Информация за стиропора на баумит 15+ освен ламбда няма никаква, няма и от къде да получиш. Превели сайта от немски за лепилата и смесите и тъй като нямат производствена база за стриропора и ватата за да ползват австрийското ноу хау пълна индия. Ползват изцяло българско производство. Казват ти във фирмите, че се спазват български и австрийски стандарти. Абе шшш..., то държава няма за какви контролни органи си говорим. И така...
Антония - специалист
И аз се сблъсках с подобно поведение, и аз (като prascho) смятам, че е ужасно неправилно. Има клиенти, които искат да знаят. Наречете го празно любопитство, наречете го недоверие в системата, наречете го мания за контрол... каквото и да е -- клиентът плаща, значи трябва да му се угоди. Това да получиш адекватна информация от сайт? Забрави. По телефона? Хептен. "Защо не дойдете до офиса да поговорим?" Ми защото си имам цял куп грижи на главата, например, и не ми се губи време да пътувам из ужасно задръстената София. Не разбирам какво ще се промени като се видим. По дрехите ли ме ще ме преценяват колко съм платежоспособна (а ако идвам от строежа как ще съм цялата в цимент, ахаха, много представителна картинка ще съм), ще се опитат да разберат дали не съм от конкуренцията в опит да правя индустриален шпионаж (да им @$%@#% тайните!), не знам. И вместо да спестят време и на себе си, и на мен... по телефона информация не давали.

Видях ги тези, тайнствените, на Стройко -- такава страшна излагация са, че думи нямам. Пълен лаик съм, признавам си го, обаче дори на любителските ми въпроси не успяваха да отговорят. Един батко, дето продаваше "супер мазилка ала венецианска" не успя да прочете упътванията върху кутията и да ми обясни каква е разликата с истинската мазилка, та звъня в офиса за информация. Друг пък се опитваше да ме убеди, че неговият ламинат бил по-як от масивния паркет, защото бил по-лъскав. Трети не знаеше кои от плочките му са за стена и кои за под. Опитвам се да си представя какво щеше да се случи ако бях започнала да разпитвам за по-техническите неща и ми става зле.

prascho е един по-търпелив от мен човек просто, аз да бях на негово място досега да бях светнала някой пишман разбирач по главата.
prascho - майстор
Проблема не е, че ще им вземе някой ноу хау за технологията. И да ти кажат разни параметри то не е обвързано с технологични процес пък и без държавни контролни органи получините показатели в техни лабораторни условия може да не са реалните за продукта. Лошото в България е, че както производителите така и майсторите са го обърнали в търговско представителство и за тях единственото важно нещо е да изкопчат колкото може повече пари. Но времената са такива и без стабилни държавни институции не може да се сърдим на бизнеса, че иска да направи огромни печалби. Всички трудови професии, които са били неоценени и потиснати откъм заплащане по време на бай Тошо сега с бързи темпове наваксват загубеното. Строителството прави неимоверно голям бум в България, цените са надути и не отговарят на съществуващия жизнен стандарт, но....такъв е живота. На хората не им се работи земеделие и бягат в градовете където е съсредоточена по-голяма част от икономиката. Щом има търсене на апартамен със северно изложение раположен на 3 метра срещи друг апартамен с 15-20 от 60 квадрата идеални части защо цената да не е 1000 евро/квадрата. Ами нека я направят и 2000 евро. Докато ни управляват подобни комунистически синове така ще е.
enterprise - специалист
prascho написа:
Лошото в България е, че както производителите така и майсторите са го обърнали в търговско представителство и за тях единственото важно нещо е да изкопчат колкото може повече пари.
Прасчо, по принцип си прав, но има и изключения. :evil:
prascho - майстор
Включвам в това число лекари, зъболекари.....Една пломба струва 50 лева, шет минавам на чейнета. Знаете ли какъв хубав акцент на книжовния български езил ще докарам. Изключенията не определят идентичността на нацията.
enterprise - специалист
prascho написа:
Включвам в това число лекари, зъболекари.....Една пломба струва 50 лева, шет минавам на чейнета. Знаете ли какъв хубав акцент на книжовния български езил ще докарам. Изключенията не определят идентичността на нацията.
Прасчо, проблема е, че съм съгласна с теб, но и другия проблем си остава, че например ако ти работиш за почти без пари, няма да имаш за учебници на децата си и най-вероятно ще те изхвърлят от вкъщи ( образно казано) и от тук идва това за което ти говоря , че всичко се завърта в един кръг от който няма излизане.
proekt - специалист
Прасчо, страшен си. Свалям ти шапка!

Само искам да добавя, че дебелината има значение. Най-просто казано парите имат по-малък шанс да преминат през 5 м материал без да кондензират, отколкото през 5 см материал.

http://www.griltex.be/pdf%20fr/NIT%201% ... 0d'eau.pdf

На френски е, като имам време ще седна да го преведа.
SHL, Слушаяй прияелю, със теб съм съгласен но трябва да ми отговориш на един въпрос.
Колко мнения ще ми дадът инженерите по топлойзолация и саниране на един и същи въпрос?
Аз си мисля че ако са учили както трябва отговора ще е точно един. А ако искаш да знаеш моето мнение за майсторите ще ти кажа че експирианса /опита си има решаващо значение за всичко.
Неможеш да изолираш една зграда по-добре от един човек който да кажем 40 години изолира и е играл по свирката на стотина инженери който са учили да кажем след полунощ, а ако става въпрос за истински инженери то от кой тип ще разгледаме, който се занимават с практичното приложение или тези който работят по нови технологии?
И пак според мен тук се пропуска едо просто нещо-КАК СЕ ИЗОЛИРА ЕДНА ЗГРАДА.
отговора е още по-прос, ако зградата е в южна България ето така, ако е в Алпите в Австрия ето така а ако е в София по този начин.
И всичко е наред, какво ще говорим сега за как се пройзвеждат плочки и защо се чупят .
Такаче пак според мен тук трябва да си говорим на разбираем език и то колкото се може с факти от реалноста а не от зоната на здрача или на смесица от имена и езици който нищо не говорят на тредовия читател когото аз дълбоко уважавам за желанието му да научи нещо полезно за себе си и да приложи в дааден етап от живота си.
Успехи на всички който решат сами нещо да направят - аз съм хиляда пъти уверен че всеки може сам да си направи всичко ако се задълбочи и найстина желае, просто малко четене, малко питане повечко гледане и сивите клетки на 10% работа и всички сме по-добри от тези който искат да вземат повече отколкото си струва.

Тема "едно въпросче за изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: