Пух, в тази тема съм на страната на ватата /да производител съм, но някои неща са принципни и едно от тях е дифузията на водните пари/, защото тя ватата изпълнена правилно е един много добър изолационен материал но и скъп. Противник съм на спирането на дифузията на пара, защото води до принудително голямо влагопопиване в стената от там и появата на мухъл и високи разходи от принудително проветрение. Вече наличието на мухъл и висока влажност се забелязват в доста 5-7 годишни термоизолирани сгради особенно шпакловани със силиконови мазилки. Аз имам мойто си разбиране за микроклимат,енергоикономия и начин на живот и не искам да го натрапвам никому, нестроящ Пасивен Дом в който компютрите ще му прадлагат параметрите на живот. Виждам че много от участниците във форума са се примирили със статуквото и нека са живи и здрави, но аз мисля , че не съм толкова голям глупак да правя от цимента компромис щото ей тъй да се забавлявам. Да сте чували някой голям архитект да е построил сграда само от EPS, XPS или от вата?