ivanovbg - Първата ви реплика разбира се е за 8180, че се получи моята реплика след неговите
. Той е изчислил вариантите и ги е дал с картинки, разяснения, а и с проблема за влажността е запознат.
Съгласен съм с казаното за споменатите предимства на вътрешната изолация за подобен на вашия случай. Дори, според мен на тепърво изграждаща се къща с предвидена термоизолация е сравнително трудно да се избегнат напълно някой термомостове при външна изолация.
За това, че е по добра и особено, че е по евтина – за къща, не съм много съгласен – но разсъжденията ми са само теоретични. По добра – зависи какво се иска от изолацията. За някой търсещ например, акумулиращият ефект на стените – външната ще сметне за по добра – например отваряш, проветряваш, затваряш и след минута температурата се доближава до тази преди проветряването – защото всички стени, пода, тавана се превръщат в „радиатор” с топлоотдаваща площ в пъти по голяма от тази на радиатора (е не толкова нагрети колкото радиатора
. За трайността и устойчивостта на изолацията, зависи какво се има в предвид, и вътрешната може да пострада от мишки, плъхове или деца. Зад качествено направена външна изолация директно вода не би трябвало да попада, до колкото знам. Но външната изолация (според мен) поставя конструкцията на сградата при много по добри условия – сравнително стабилна и без големи разлики температура (зима, лято температурите в конструкцията се изменят слабо, температурната по дебелина на стената се също се изменя сравнително слабо, скоростта с която се изменя температурата е сравнително малка). Не се облива директно от вода, който прониква в порите на стените и може да замръзне там, особено ако има вътрешна изолация. А замръзването на вода в стената е много по опасно отколкото замръзването и в слой термоизолация, който е достатъчно гъвкав за да го понесе без проблеми. Външната изолация защитава конструкцията на сградата дори от директното въздействие на вятъра и абразивното му действие. Така, че при външна изолация конструкцията на сградата е по защитена, особено важно за панелните блокове които нямат „естествената” частична защита на тухлените стени (дори като цяло конструкцията на такива сгради) от сравнително големи и резки температурни изменения. ( А конструкцията си е по важен елемент
от слоя изолация)
С това което сте написали за панелните жилища и топлоизолацията, съм съгласен.
Разбира се, написаното са само голи разсъждения, на неспециалист (от любопитство дали има нещо вярно и да го проверя в спор
. Областта ми е доста далече от строителството. А и сам не съм построил нищо, поне да имам някакъв практичен опит.

Съгласен съм с казаното за споменатите предимства на вътрешната изолация за подобен на вашия случай. Дори, според мен на тепърво изграждаща се къща с предвидена термоизолация е сравнително трудно да се избегнат напълно някой термомостове при външна изолация.
За това, че е по добра и особено, че е по евтина – за къща, не съм много съгласен – но разсъжденията ми са само теоретични. По добра – зависи какво се иска от изолацията. За някой търсещ например, акумулиращият ефект на стените – външната ще сметне за по добра – например отваряш, проветряваш, затваряш и след минута температурата се доближава до тази преди проветряването – защото всички стени, пода, тавана се превръщат в „радиатор” с топлоотдаваща площ в пъти по голяма от тази на радиатора (е не толкова нагрети колкото радиатора

С това което сте написали за панелните жилища и топлоизолацията, съм съгласен.
Разбира се, написаното са само голи разсъждения, на неспециалист (от любопитство дали има нещо вярно и да го проверя в спор