• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Напишете въпрос свързан със санирането.
Hursa - майстор
ivanovbg - Първата ви реплика разбира се е за 8180, че се получи моята реплика след неговите :) . Той е изчислил вариантите и ги е дал с картинки, разяснения, а и с проблема за влажността е запознат.
Съгласен съм с казаното за споменатите предимства на вътрешната изолация за подобен на вашия случай. Дори, според мен на тепърво изграждаща се къща с предвидена термоизолация е сравнително трудно да се избегнат напълно някой термомостове при външна изолация.
За това, че е по добра и особено, че е по евтина – за къща, не съм много съгласен – но разсъжденията ми са само теоретични. По добра – зависи какво се иска от изолацията. За някой търсещ например, акумулиращият ефект на стените – външната ще сметне за по добра – например отваряш, проветряваш, затваряш и след минута температурата се доближава до тази преди проветряването – защото всички стени, пода, тавана се превръщат в „радиатор” с топлоотдаваща площ в пъти по голяма от тази на радиатора (е не толкова нагрети колкото радиатора :) . За трайността и устойчивостта на изолацията, зависи какво се има в предвид, и вътрешната може да пострада от мишки, плъхове или деца. Зад качествено направена външна изолация директно вода не би трябвало да попада, до колкото знам. Но външната изолация (според мен) поставя конструкцията на сградата при много по добри условия – сравнително стабилна и без големи разлики температура (зима, лято температурите в конструкцията се изменят слабо, температурната по дебелина на стената се също се изменя сравнително слабо, скоростта с която се изменя температурата е сравнително малка). Не се облива директно от вода, който прониква в порите на стените и може да замръзне там, особено ако има вътрешна изолация. А замръзването на вода в стената е много по опасно отколкото замръзването и в слой термоизолация, който е достатъчно гъвкав за да го понесе без проблеми. Външната изолация защитава конструкцията на сградата дори от директното въздействие на вятъра и абразивното му действие. Така, че при външна изолация конструкцията на сградата е по защитена, особено важно за панелните блокове които нямат „естествената” частична защита на тухлените стени (дори като цяло конструкцията на такива сгради) от сравнително големи и резки температурни изменения. ( А конструкцията си е по важен елемент :) от слоя изолация)
С това което сте написали за панелните жилища и топлоизолацията, съм съгласен.
Разбира се, написаното са само голи разсъждения, на неспециалист (от любопитство дали има нещо вярно и да го проверя в спор :) . Областта ми е доста далече от строителството. А и сам не съм построил нищо, поне да имам някакъв практичен опит.
8180 - майстор
Уважаеми г-н Ивановбг,
На път съм да се откажа от настоящата дискусия. Явно моята скромна компетентност по ТИ не може да се мери с твоята универсална интелигентност. Не съм компетентен по такива ВАЖНИ за ТИ дисциплини (интелигентности) като орнитология (кълвачи), геронтология или демография (баби и внуци), както и по устойчивост на ТИ (не знам има ли наука).
Ти имаше въпрос-задача (полудефинирана) - даде се решение/я, които явно не удовлетворяват (оборват) тезите ти - включваш НОВИ съображения. Твое право, но - без мен.
Вече писах изпреварващо за "деветте кладенеца".

П.П. Недефинираната по-горе наука май е друга - устойчивост(дълговечност) на конструкциите (или нещо от сорта). За мен (и не само) сградата е "конструкцияТА", а ТИ може да спомогне/навреди на дълговечността й (ако я има). Изграждането, експлоатацията и ремонтът на двете също се различават.
Според мен. :)
ivanovbg - майстор
То и моите са теоретични. Моята специалност е ДВГ и електроника, та съм повечето по движимото имущество. Но не пречи да си теоретизираме. :weedman:

Защо мисля, че е по евтина вътрешната - по тънка със същия ефект както се вижда от сметките, като се комбинира с изправянето на стените и ... Не оскъпява с много един вътрешен ремонт.

Търсене на акумулиращ ефект си е почти безсмислено според мен. То да напълниш този акумулатор се хаби енергия. Да не говорим , че е почти неизползваема. Виж графиката - стената винаги е по студена от въздуха, да не говорим пък в дълбочина. Какво акумулираш? Можеш ли да ми сметнеш колко от тази "акумулирана" топлина можеш да ползваш?

Колкото за топлоотдаването на тавана... ми на една къща винаги първо се изолират тавани те. Според мен е глупаво да топлиш тавана.

За проветряването - мисля че може да се сметне с каква скорост и на каква дълбочина ще се охлади стената без изолация затоплена на 17,8 градуса при досег с въздух 0 градуса влезнал през прозореца. Да предположим, че е 10 мин, ами ако не затвориш прозореца още 5 щот ти е звъннал някой на вратата? После вместо само 20-30кгвъздух , ще трябва да стоплиш и 200-300кг стени :wink: Затова отоплението може да е доста по скъпо. При вътрешна изолация няма как да се получи това.

Когато визирам проникване на влага зад изолацията от некачествено изпълнение, макар че и това се случва, по скоро за увреждане - примерно https://www.google.bg/search?q=%D0%B8%D ... swH3sZLIBw

И защо разглеждаме само вариант отопление? Ами охлаждането? Проветряваш лятото и 35градусов въздух да се лепне за 22градусова стена няма ли да има конденз?

Колкото до конструкциите - ми добрите конструкции си стоят още от римско време без никакви изолации да ги пазят :yawinkle:

:partyman:
ivanovbg - майстор
8180 написа:
като орнитология (кълвачи)
http://forum.imoti.net/read.php?17,275452,275583
infomar
Интересно, от гледна точка на охлаждане жилището през лятото, къде трябва теоретично да бъде изолацията :? Нали се очаква глобално затопляне?
ivanovbg - майстор
И друго е интересно какво се случва лятото. Проветряваш и влиза топъл въздух, пипа студените стени с външна изолация и кондензира по тях, пак проветряваш и пак влага. И така постоянно попива.
8180, не се сърди, опитвам се да погледна плюсовете и минусите от всички страни като в живота, а не като суха наука само в един аспект и затова се добавят нови условия. Опитай се да сметнеш къде са точките на оросяване при 35 отвън и 20 вътре? Или дай това софтче аз да си поиграя.

8180 - майстор
http://www.termocalculator2.marisanbg.com/index.aspx
Заповядай - не е нещо ново, повечето Колеги го знаят.
Малко трябва да се поразгледа първоначално -после е лесно.
За "специфични" задачи си задавай условията "Ръчно" под "Външен климат" или си избирай подходящ район" и после "Месец" в резултатите, НО губиш "годишната динамика" - ще виждаш статично за 1 месец средно.
Има два вида резултати, заедно с Таблиците под тях - "Температура" и "Влажност".

Акумулиране аз не знам да смятам, но след проветряване, по-често ще отдава навътре през зимата, си мисля. През лятото, ако е с климатик, той осушава и извежда по капилярка водата навън. Без климатик ще проветряваш нощем.
Hursa може да го е учил.
Иначе Антон ВМ и Цилков, ако се мярнат, ама май им омръзнахме. Може да се погледне и в "Наредба7 за енергийна ефективност" дали го няма.

infomar,
Имаше тук един Колега - Фло, който беше супер фен на "тройния зид" и пледираше за ТИ в средата на зида.
Мен, ако питаш, зидът е ненужен в повечето случаи - само тежи и носи изолацията, врати, прозорци и шкафове.
Доста модерни обществени сгради нямат такъв - гипсокартон или др., вата, окачена, вентилирана фасада.
Българинът обаче е фен на тухли и бетон - вече му рекламират 50см. зидове.
vrangelov - специалист
Hursa написа:
Стените с прозорците, същите пред които са радиаторите на парното (и са допълнително „термично натоварени”), е добре да бъдат допълнително изолирани и с вътрешна изолация - и съм го направил, но това си е мое мнение.

Здравей Hursa,
Дай малко подробности, за това как е правилно да се направи. Доколкото знам се прави с твърда кеширана с алуминиево фолио вата, но като готови решения съм виждал дебело алуминиево фолио с някаква пяна зад него. EPS и XPS не бива да се нагряват и затова си мисля, че тази пяна е полиуретанова пяна или нещо подобно.

Моето мнение по темата почти съвпада с тези на Hursa и 8180, а именно, че при постоянно обитаване на къщата е по-добре да е външна изолация, която ще даде по-голям комфорт и ще удължи животът на сградата, а при циклично (като за вила) е по-добре вътрешна, която ще намали разходите за отопление при такъв начин на ползване. При блоковете по-голям смисъл има да е вътрешна, защото там почти винаги е в сила приказката за орела, рака и щуката.
Вътрешна и външна едновременно, ако няма да се оправят някакви дефекти е по-скоро без(с)мислено.

ivanovbg написа:
И друго е интересно какво се случва лятото. Проветряваш и влиза топъл въздух, пипа студените стени с външна изолация и кондензира по тях, пак проветряваш и пак влага. И така постоянно попива.
Много е вярно това, но дали ще кондензира зависи от температурата на стените и от относителната влажност на въздуха, а дори и да попие през нощта ще изсъхне. Ако нямаш стенно охлаждане не бива да се притесняваш за тази влага.

Поздрави!
ivanovbg - майстор
Правих сметки доста и не можах да се убедя, че външната изолация е по добра. Звъннах и на брадчеда на жената в немско да видя каква изолация слагат там. Външна не е слагал от години само вътрешна. :? Порових се още малко из нета и ...

Ние знаем от нашите членове, че изолацията, която бе използвана при санирането в началото на 90-те години, или новопостроените жилища вече показват сериозни дефекти. А са минали едва 20 години", разкри шефът на GDW. В много случаи водата от проливните дъждове вече прониква безпроблемно през изолираните фасади. Създават се студени места и цепнатини, чрез които топлината отвътре излиза навън. Така вместо да се намали потреблението на топлоенергия, на практика се увеличават разходите за газ или различните горива. :shock: :shock: :shock:
цитата е от тук http://glasove.com/categories/komentari ... e-go-cheli

Тук вече не говорим за качество на изпълнението, щот в Германия е пословично, а просто си е недомислица.
vrangelov написа:
Моето мнение по темата почти съвпада с тези на Hursa и 8180, а именно, че при постоянно обитаване на къщата е по-добре да е външна изолация, която ще даде по-голям комфорт и ще удължи животът на сградата
Това просто мнение ли е или можеш да го докажеш?

vrangelov - специалист
Здравей ivanovbg,

Това е мое мнение. То бе изградено при търсенето на решение, дали да сложа външна или вътрешна изолация. Вярвам, че не съм първият, който е правил този избор. Избрах външната и виждам предимствата, които дава. Познавам и вътрешната. Проблеми не е имало нито при единият вид, нито при другият. Разликата е в комфорта. Да, да не забравя, имам и бегли наблюдения върху външна + вътрешна, като по средата е итонг или поробетон. По комфорт се доближава до вътрешна, а по цена до външна.

Поздрави
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Едновремнно вътрешна и външна топлоизолация на панелно жилище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: