• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
VLADO66 - майстор
Не виждам какво е лошото на санирането при положение че по европейските програми вече самоучастието е 25%,вярно трябва бумащина но евентуалния кредит се изплаща от разликата в сметките.
nikolson - майстор
А може ли саниране без кредит? И, ако не, каква е идеята?
valio2007 - специалист
На самото изолиране на стените сметката винаги е излизала, но при санирането се намесват и други ремонтни дейности , които така просто не се избиват.
Не случайно се финансират предимно панелни блокове , защото срока на амортизация чука на вратата и когато той настъпи никой конструктор няма да се подпише под документ, че сградата е годна за обитаване. И какво следва предписание за СЪБАРЯНЕ. Социалната криза ще е в много големи мащаби и стачките за високите сметки за ток ще ни се струват като малки сбирки на хора.
За мен 25% си е направо подарък и ако хората не си помагнат сега нещата ще избият на социална криза след 10-20 години.
infomar
valio2007 написа:
...... защото срока на амортизация чука на вратата и когато той настъпи никой конструктор няма да се подпише под документ, че сградата е годна за обитаване. ......
Много ми е било интересно от край време това с амортизацията какъв балон е... и какви игри на интереси и мъгливи теории...
Кой конструктор ще се подпише под документ на ВЪЗРОЖДЕНСКА КЪЩА от преди 100 години.... която има хляб поне още токова? Е... да ги съборим ли ВСИЧКИТЕ и безопасно ли е да се живее в тях? Всичко си зависи от конкретната къща как е била поддържана в годините...
valio2007 - специалист
Ти май не правиш разлика дали ще падне върху теб някоя греда от гредоред от височина 1 метър или даже и мазилка от 20-ти етаж. Преди години в София до Булбанк падна мазилка върху колата ми и то само от 4-ти етаж... е тавана ми беше като лодка. Сигурен съм, че и до ден днешен тази зграда не е съборена. Смяташ ли , че това е правилно?
infomar
valio2007 написа:
Ти май не правиш разлика дали ще падне върху теб някоя греда от гредоред от височина 1 метър или даже и мазилка от 20-ти етаж. Преди години в София до Булбанк падна мазилка върху колата ми и то само от 4-ти етаж... е тавана ми беше като лодка. Сигурен съм, че и до ден днешен тази зграда не е съборена. Смяташ ли , че това е правилно?
Не е правилно и казах по-горе, че "Всичко си зависи от конкретната къща как е била поддържана в годините..."
VLADO66 - майстор
Живота на една сграда е функция на поддръжката.При старинните къщи консрукцията се основава преди всичко на възли които почти не зависят от времето като заварките но и там ако се запуснат нещата се получава това http://news.ibox.bg/news/id_247686436 При блоковете предписалите периодите на саниране са били психолози и мното добре са разбирали че общото кучета го яли :wink:
valio2007 - специалист
Да продължим нататък в Стара Загора падна страничен панел от 5-ти етаж на панелка и всички се успокоиха, че жертви няма. Е собственика на този апартамент предполагал ли е , че съвсем скоро ще кацат гълъби в хола му? Имал ли е компетенцията да провери заварките на панела? Това означава ли , че той не я е поддържал?
stivemaster - майстор
Ако целта е да се намираме на писане, някои хора могат да го правят дълго и напоително.Ако ще пишем нещо стойностно обаче, това е съвсем друг въпрос и незнам дали Инфомар си дава сметка затова.
Незнам какво и къде си виждал колега, но и в тази тема ще ти кажа че разтягането на локуми не ти прави чест, говорим точно и конкретно, а не как би могло да бъде и какво ти се иска на теб.
Подхващайки ганьовския мотив, за това кога щяла да ти се изплати изолацията, се поставяш в положение на човек който едвали вижда по далеч от носа си, пък имаш претенции на информиран.
Хайде моля те не говори затова, как експоатационния срок на панелките примерно бил по дълъг ,без да правиш уговорката за подръжка ,дали защото не знаеш какво е подръжка или не, не знам.
Не смесвай и термините "изолация" и "саниране" защото за да получиш разрешение за саниране трябва да платиш повече отколкото ти струва изолацията (хайде помисли какво ти казвам).

Дали всички като теб не отчитат, че сградите им са 40-50 годишни гробници и нямат желание да разберат състоянието на сградата си като конструкция ,фундаменти и допустимостта на щетите,След това ако всичко е наред да си сменят хидроизолациите на покривите ,ламаринените обшивки на покривите, асансьорите ,сградните инсталации ,дограмите ,парапетите, облицовките и т.н в общите части и едва тогава идва ред на топлоизолациите които толкова ти вадят очите .
Поо гадното е че след участието на такива като теб колега в тези теми нещата се разводняват в междуличностни спорове и важните неща падат в канала.А важните неща са че това е Национален приоритет и ние трябва да го заявим и да поискаме (и ще ни се даде) много по голяма сума по европейските програми за енергийно оптимизиране и по малък процент на съфинансиране от нас.
Тогава (ако има запознати със схемите финансиране на такива дейности биха могли да споделят също) могат да се използват различни методи - на надстрояване, на промени в предназначението на помещения в сградата , на добавяне на рекламни съоръжения, на комуникационни (gsm клетки) ,ВЕИ генериращи инсталации и т.н.
Тогава вече, за сгради с определени параметри нещата може да изглеждат "на кантар" или на червено, но за друга част от сградите, може да се получи така ,че собствениците да имат да вземат от евентуалното саниране, вместо да дават.

ПП Тъй като знам че подръжката е дискусионна тема, само ще уточня че изисквания за нивото на подръжка в БДС няма, за разлика от други държави.И за сравнение, за да се въстанови нормалното техническо състояние на Дунавмост 1 са нужни 48 млн.Е но едвали ще бъдат дадени и ще излезе че за 60 години моста не изисква пордъжка :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13

Тема "Санирането като за голяма лъжа..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: