• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Напишете въпрос свързан със санирането.
nikolovvd - майстор
Много академична стана темата! :shock: :? Ще уплашите читателите! :-D
8180 - майстор
nikolovvd написа:
Много академична стана темата! :shock: :? Ще уплашите читателите! :-D
Според мен - НЕ.
В годините въпросът с дифузната (в плътта на стената) и повърхностната влага, мухъл и под. си беше загадка и прерогатив на Специалистите с техните платени софтуери. Естествено, понеже им струваше немалко, те "пазеха територия".
Обсъжданият калкулатор е "любителски" и свободен (на дотации) в Нета и практически ЕДИНСТВЕНИЯТ (за който знам), разглеждащ доста сериозно влажностните режими и мухала.
В нашия Форум беше показан първо от Колегите от Марисан - моите почитания!

При наличието на такъв инструмент, е достатъчно да се зададат коректни за БГ данни, за да може ВСЕКИ ЕЛЕМЕНТАРНО да провери рисковете и предимствата на проекта си. ЕДИН компетентен отговор би свел "академичността" до минимум, в случая.

Това с нищо не променя или застрашава бизнеса на Проектантите - те са Нормативно защитени в БГ.
Инструментът (с неговата предистория) е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за "Направи сам" - достъпен, удобен и сравнително елементарен. От друга страна позволява "проиграването" на практически всички въпроси и спорове, възникващи в нашия Форум.

Бидейки любителски (според автора му - http://www.u-wert.net/about/ ) не е изключено да има отклонения от професионалните такива - досега не съм чул забележки по съществото (Профи имаше някакви) - само недомлъвки. Факт е, че и професионалисти тук го ползват!

П.П. Отдавна се опитвам да съсредоточа подобни дискусии в подходяща (и на ниво ТЕОРЕТИЧНА тема), към която да насочваме САМО по-сериозно интересуващите се или "псевдонаучните" включвания в практическите теми.
Не ми се получава, сори.
Ahmakov - специалист
8081
Всеки си има мнение и е хубаво да си го защитава. Аз съм казал, каквото съм преценил, че трябва да кажа по въпроса. Тръгвайки да обяснявам, се включва някой, къде не разбрал, къде не дочул и почти винаги се стига до размяна на лични обиди. Явно говорим на различни езици. Може и вината да е в мен.
Досега не съм усетил да съм бил "ухажван".
Нещо вътрешния глас те лъже, не го слушай какво ти "нашепва" с комерсиални цели.
Никога не е ставало дума за "пазене на територия". Нещата не са толкова елементарни и за анализ, се иска нещо повече от калкулатора. При "програмите" са скъпи базата данни, не толкова самата програма. Любителски, достъпен, удобен и сравнително елементарен, но не забравяй, че човека има докторска степен по физика. Това че, член кореспонденти, опа / какъв хубав и универсален български израз/, членове на форума не могат да работят с него е друг въпрос.
Колкото до специализираната теоретична тема, не и е мястото във форума, според мен и затова не "стъпвам" там. По добре примери от ежедневието. Дори и такива "крайни", "тежки" каквито давам и ще давам аз.
Изцяло искрено и лично.
Marisan - специалист
Здравейте,

Относно методите на изчисляване положението е такова, че има различни стандарти и методи, които описват как да се извършва това изчисление. Международният стандарт който описва тази тема е
БДС EN ISO 13788:2013 http://www.bds-bg.org/bg/standard/?nats ... t_id=59961.
В него външните и вътрешните условия се разглеждат като динамични и променящи се във времето и за това всички изчисления се правят за всеки един месец от годината с конкретните данни за региона, за който се извършват изчисленията (температура, влажност на вътрешен и външен въздух). По този начин се придобива реална представа за количествата конденз, които се натрупват в строителната конструкция.

Българската наредба използва друг метод в който тези изчисления се извършват на база статични климатични условия. За това годината се разделя на два периода – летен и отоплителен за които според населеното място (от таблици) се вземат една температура и влажност за всеки един от тези два периода, които се приемат за константни през целият период. Тези така наречени изчислителни температури и влажности описват най-лошите климатични условия за съответното населено място, които биха могли да се очакват за даденият период с очаквана продължителност повече от няколко дена (мислим, че този период в момента е 3-5 дена, но не сме сигурни). По този начин те описват най-лошият възможен вариант. В практиката такива, разбира се, те не се срещат за повече от няколко дена и за това изчисленията извършени с тяхна помощ и интерполирани за целият период тях дават видимо различни и доста по-лоши резултати от реалните. Това е един вид презапасяване.

Както стандарта така и наредбата са актуално действащи за момента и имат своите приложения. Наредбата е залегнала в нормативите за изчисляване на топлосъхранителните мерки, енергийните загуби и енергийна ефективност на сградите и отплителните и охладителните съоръжения в тях. Стандарта обаче описва по-добре и по-реално ситуацията около хигро-термичното поведение на строителната конструкция и кондензообразуването в нея – за това той се ползва при изчисляване на вероятностите за образуване на конденз и образуване на мухъл в конструкцията и на повърхността ѝ.
8180 - майстор
Marisan,
Благодаря за разясненията.
За мен ЛИЧНО са доста полезни, НО едва ли за питащия по конкретен проблем - изобщо не Ви виня.
Пак ще си позволя да спомена, че теоретичните проблеми е по-добре да се съсредоточат в нарочна тема, а съществените изводи да НЕ ПОТЪВАТ в практическите такива. Нещо повече - подобни дискусии (според мен) затрудняват питащия и често ТОЙ се отказва от темата си, не намирайки бързо, ясно и точно решение и "губейки се" в морето от НЕРАЗБИРАЕМИ МЕТОДИЧНИ СПОРОВЕ.
ВИНАТА е ИЗЦЯЛО Модераторска. Моля извинение.
Ahmakov написа:
8081
Нама никаква тайна. Всички тези термини ги има дефинирани, както и методиката за тяхното определяне, в справочниците и учебниците по ОВК и са в част 1, ако тръгнеш да ги търсиш. Съжалявам, но нямам желание и толкова време, да споря и да се опитвам да те убеждавам в неща, които са общо приети и си имат съответната логика, но ти не си съгласен с тях
Ахмаков,
Настойчиво се опитваш да ми станеш кръстник. Ще очаквам риза за Коледа. :)
Изобщо не става дума КАКВО АЗ приемам. Да, интересувам се и следя под. теми. Въпросът ми за изходните условия и дефиниции СИ СТОИ.
Възможно е да изглеждам като "шумно пале, хапещо панталоните на чичковците", но ОТГОВОРИТЕ ГИ НЯМА!
Вярваш или не, ДЕЙСТВИТЕЛНО разчитам на СПЕЦИАЛИСТИТЕ ТУК!
Ahmakov написа:
8081
Аз съм казал, каквото съм преценил, че трябва да кажа по въпроса. Тръгвайки да обяснявам, се включва някой, къде не разбрал, къде не дочул и почти винаги се стига до размяна на лични обиди. Явно говорим на различни езици.
Това черното НЕ ВЪРШИ работа на никого тук (особено в практически теми). И да, в една нарочна дискусия всеки би могъл да се обоснове и докаже тезите си.
В случая беше въпрос на 2-3 изречения ОТ ЗНАЕЩИ - няма как да Ви пазя от лични нападки на тема компетентност, но и не приемам недомлъвки по съществото, защитени със "свенливостта на шита мома".
Марисан, внася нов (поне за мен) момент ТОЧНО ПО ВЪПРОСА, но и НОВ/стар въпрос.
След като методиките в Наредба/Стандарт се отличават и имат предимства в РАЗЛИЧНИ случаи, ДОКОЛКО Е РЕДНО ДА СЕ МЕШАТ ИЗХОДНИТЕ УСЛОВИЯ между двете, което Вие правите?
Апропо, и преди разяснението от Марисан, Вашият подход се нуждаеше от пояснение, което си позволих да поискам. Не изключвам, Вашият аргумент да е дефект в Нар.№7, но величината, която цитирате с Чл. 22 е единствената дефинирана в същата Наредба - Прил.1:
Прикачен файл:
Clip_29.jpg
Clip_29.jpg (10.82 KиБ) Видяна 2681 пъти
Другите - "изчислителна", "проектна" - не им разбирам и, вярвам, уважително питам специалистите тук:
КАКВО Е КОРЕКТНО ДА СЕ ЗАДАДЕ В КАЛКУЛАТОРА ПРИ ИЗЧИСЛЕНИЕ НА ВЛАЖНОСТНИТЕ РЕЖИМИ?

С поредните извинения към Автора на темата.
Marisan - специалист
Здравейте!
Извиняваме се, че продължаваме теоретичната дискусия на място където следва да има практичен съвет, но темата за влажността, конденза и мухъла е тема която не може да избегне теоретичната част за да бъде изяснена коректно. Това е тема която все повече ще се появява на дневен ред защото е тясно свързана с проблематиката на топлоизолирането и е неразривно свързан с него.
В момента България върви по пътя по който са минали всички западни държави и срещата същите проблеми в влагата и мухъла, които са срещали и там в началото на масовото топлоизолиране. Там също топлоизолирането е следвало нормативната уредба подобна на нашата Наредба 7 (тя копира почти едно към едно старата немска наредба от 1997 г.). Тази нормативна уредба разглежда на преден план енергоспестяващите мерки и това как да се подсигури едно ефективно действащо отопление и охлаждане на сградите – поради тази причина при нея водещите данни са именно най-лошите възможни и същевременно вероятни климатични условия които могат да настъпят в конкретното населено място (посредством изчислителните температури). Те разделят годината на 2 периода и предполагат че за всеки от тези 2 периода климатичните условия са еднакви през цялото време.
Този метод обаче не може да даде описание на проблематиката с конденза в строителната конструкция и как той се развива във времето. Защото в почти всяка строителна конструкция се образува конденз в някаква степен и е важно да се знае как той се натрупва през годината и кога и дали успява да се изпари през лятото. Важно е също така да се знае какво е неговото тегло(на акумулираният през годината конденз в конструкцията) и в какво съотношение е той спрямо слоя в който се образува.
Срещайки масово проблема с мухъла в ново-топлоизолираните сгради и след анализ на проблематиката се стига до извода че всъщност за да се образува мухъл дори не е нужно да има конденз на влагата по повърхността или в конструкцията – а са достатъчни над 80% влажност на средата за да започне той да се развива. Това е още един аспект който хората масово ги интересува – и на който трябва да се даде практичен отговор: Защо имам мухъл по стените и какво да правя за да не се появява?
По тези причини се разработва Стандарта 13788, който точно това има за задача – да покаже как, къде и колко конденз се образува в конструкцията? Кога и дали ще се изпари? Дали и до какви щети води той? Има ли опасност от образуване на мухъл по стените ми? Как да се отоплявам и какво да следя за да съм сигурен че няма да се появи?
Предимството му е че разглежда нещата по-динамично – месец по месец и позволява да се вземе под внимание различни климатични условия за всеки от месеците – както за външният така и за вътрешният климат. Поради тази причина винаги, когато е нужно да се отговори на подобни въпроси той е по-близко до реалният отговор отколкото Наредба 7.

КОНКРЕТНО ЗА ПРОБЛЕМА НА ferrari4456
В посочения случай обаче дори и стандарта не би ни помогнал напълно защото – той (както е и в почти всички помещения на запад където е разработван) предполага константни най-вече вътрешни климатични условия в рамките на даденият месец. Тогава когато те не са налице (в случая имаме шоково отопление вечер с повишаване на влажността и изстиване в рамките на деня без вентилиране) той също среща своите граници.
Това което може да се провери в случая е дали това поведение допринася (в което ние сме напълно убедени) за овлажняването на стената и от там за развитието на мухъл. За тази цел може да се сравнят стойностите за влажността и температурата на въздуха сутрин преди да се излезе (когато влажността е най-голяма) с тези вечер (когато температурата е най-ниска). По този начин ще се разбере дали и какво количество влага се отделя в помещението (студеният въздух поема по-малко влага и когато топлият изстива той отделя влагата съдържаща се в него) през деня. Отделя се на това място където температурата на въздуха е най-ниска (там където контактира със стената).
Допълнително температурата на стената сутрин и вечер ще ни каже също така дали (ако температурата е под температурата на оросяването на въздуха с такава влажност) изобщо въздуха кондензира поне я и дали това става през цялото време. Ако сутрешната температура на стената е по-ниска от температурата на оросяване на въздух с такава влажност, каквато е измерена сутринта, то това означава че най-вероятно влагата кондензира през цялото денонощие и че трябва или да отопляваме до по-висока температура на стените или да намалим влажността (посредством обезвлажнител или вентилация) под критичната влажност за температурата на стената.
Ако само вечерната температура на стената е по-ниска от точката на оросяване на въздуха с влажността, която имаме сутрин – това означава че през деня стената изстива, а от там и въздуха, който контактува с нея и който през деня кондензира по нея повърхността. Това ще рече, че трябва да подсигурим отопление или вентилация през деня.
Ако и в двата момента (сутрин и вечер) температурата на стената е по-висока оточките на оросяване – това означава че влагата е просмукана от някъде и не е предизвикана от поведението на отопление и вентилиране на помещението.
Извиняваме се още веднъж за многословното обяснение и голямата част теория, но се надяваме да помогне.
КИМИ - специалист
Проблема при теб е че ти е много хубав прозореца.
С една дървена дограма ще се оправи- стаята ти е херметизирана.
Изолация с вата и ГК ще спре мухлясването защото вече няма
тази да ти е най- студената стена
и влагата ще се разпределя и по другите.
nikolovvd - майстор
Тия дни четох за т.нар. стъклени тапети, които освен че заздравяват основата имали и топлоизолационни свойства. Ако този стъклен тапет прекъсва термомоста със стената дали няма да се окаже удачен вариант за решение на проблема.
Имаше и някакви покрития като боя, но доста по-лека с керамични перли, руско и американско производство.
hakama - специалист
Привет,
на северната стая, външната стена се е появил мухъл в следствие на сушене на пране и нечесто проветряване.
Гледам, че Саво има намалено в един от хипермаркетите - два модела са, нещо по-добро от него дали има? (До днес е промоцията).

Причините ще бъдат отстранени. :!:

Нещо по-специално трябва ли да знам при третирането му?
sasooooooooo - "специалист"
Саво-то мирише отвратително. Бих ти препоръчал "Боро-саниращ концентрат за мухъл". Мажеш обаче неразреден. Пак си намирисва, но нищо общо с другия.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Проблем с мухъл???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: