nikolovvd написа:Много академична стана темата!Според мен - НЕ.![]()
Ще уплашите читателите!
В годините въпросът с дифузната (в плътта на стената) и повърхностната влага, мухъл и под. си беше загадка и прерогатив на Специалистите с техните платени софтуери. Естествено, понеже им струваше немалко, те "пазеха територия".
Обсъжданият калкулатор е "любителски" и свободен (на дотации) в Нета и практически ЕДИНСТВЕНИЯТ (за който знам), разглеждащ доста сериозно влажностните режими и мухала.
В нашия Форум беше показан първо от Колегите от Марисан - моите почитания!
При наличието на такъв инструмент, е достатъчно да се зададат коректни за БГ данни, за да може ВСЕКИ ЕЛЕМЕНТАРНО да провери рисковете и предимствата на проекта си. ЕДИН компетентен отговор би свел "академичността" до минимум, в случая.
Това с нищо не променя или застрашава бизнеса на Проектантите - те са Нормативно защитени в БГ.
Инструментът (с неговата предистория) е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за "Направи сам" - достъпен, удобен и сравнително елементарен. От друга страна позволява "проиграването" на практически всички въпроси и спорове, възникващи в нашия Форум.
Бидейки любителски (според автора му - http://www.u-wert.net/about/ ) не е изключено да има отклонения от професионалните такива - досега не съм чул забележки по съществото (Профи имаше някакви) - само недомлъвки. Факт е, че и професионалисти тук го ползват!
П.П. Отдавна се опитвам да съсредоточа подобни дискусии в подходяща (и на ниво ТЕОРЕТИЧНА тема), към която да насочваме САМО по-сериозно интересуващите се или "псевдонаучните" включвания в практическите теми.
Не ми се получава, сори.