• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
Petyr - специалист
ronik написа:
Petyr написа:
...
Доколкото си спомням на човек му трябват около 40 кубика/час, като варира от това дали е 200 кг мъж или 20 кг дете, дали спи или тича, но абсолютния минимум е 20 кубика на час за човек. Също за спални и всекидневни може да се ползва смяна на въздуха един път на час, а за кухни/бани/тоалетни 3-5 пъти на час. Мога да потърся статия по въпроса.
..
И преди видях нещо подобно за нуждите от въздух в помещенията, но му изгубих дирите и не можах да питам там. Тия 40 или 20 кубика за час ми се виждат прекалено раздути. Сега пак сметнах, при нормално дишане правя един цикъл вдишване-издишване за 4-5 секунди. Издишах в една найлонова торбичка за да установя обемът на вишания въздух, запълних същото количесто вода - като обем нямаше и литър. Да приемем че човек прави цикъла не за 4 аз 3 секунди и обемът е 1 литър. тогава за час това е 1.2 кубика, много далеч от 20 кубика. Къде греша?
Не се бях замислял за подобен тест. Доколкото знам, причината за обмяната на въздуха, не е в изчерпването на кислорода, а е в повишаване на концентрацията на СО, СО² и други отрови... Може би в тези 1,2 кубика издишан въздух има достатъчно отрови, които да превишават допустимите норми, когато са смесени с по-малко от 20 кубика свеж въздух.

Между другото в горното си обяснение забравих да добавя, че освен големината на човека и физическата му активност е важно и колко е чист вкарвания свеж въздух...
vanko68 - специалист
Продължаваме в същия конструктивно-градивен дух. Без коментар.
8180 - майстор
Емо, Ванко,
Какво сега - вече половин страница изписахте.
Има или няма грешка??
Сметнете го най-после този срок на откупуване (който може без грешки) - мисля, че е ВАЖЕН и ИНТЕРЕСЕН въпрос. С лихви, без лихви, с фиксирани/прогнозни цени - както Ви е по-лесно - пък после споменете Вашите очаквания (корекции) в +/-.
Все пак грешка 2-3х (ако я има) коренно обръща нещата в случая - 3-4 год. прост период на откупуване (на твърдо гориво), 2-3 г. на ток, май!?

Иначе, който не смята - той не греши. (и аз съм така) :)
vanko68 - специалист
8180- аз съм цитирал една-две ясни цифри-колко струват въглищата и тяхната калоричност.Във всеки сайт за отопление или в Топливо ,човек може да се убеди в тях. Просто напишете нещо в Гугито. Няма какво повече да доказвам,от това по-просто няма.Дори дъщеря ми ,9ти клас ,фризьорска паралелка,ме разбра,та Вие ли?

http://www.remixbg.com/software/Table_11.htm
8180 - майстор
Добре бе, Ванко.
Вярвам ще се съгласиш, че дискутираният въпрос се учи доста - не е тип "линк - чети". Като знаеш, кажи - методиката е добра/лоша, но има рутинна грешка ... - резултатът при мен е такъв.

Срамота да остане след толкова писане въпросът без отговор - често става така. Тъпото е, че най-често, когато се съберат повече действително знаещи. Недай си боже някой да направи грешка, опитвайки се да направи нещата по-нагледни с някоя сметка - забрави за смислен край на дискусията.

Да приемем, че порядъкът на годините (горе с черно дето го дадох), след твоята "поправка" е коректен ??? Или...?
Защото тези 19,40 год. (предишният извод) вероятно не само на мен ми прозвучаха "стряскащо", без да съм вниквал в сметката.
Нали това е идеята на Форума - знаещите да кажат - това приблизително така се смята, а резултатът е такъв (за тези, на които сметките не са им работа).

Даже, ако не коства много усилия, да направите една графика срок на откупуване/дебелина ТИ, ще е супер полезна за всички, които не владеят тези сметки.

Иначе имаше една шегичка:
"Висшата математика (физика... и т.н.) е измислена за да направи простите неща сложни."
topurov - специалист
Бре какъв интерес към темата!

Честно казано 'периода на откупуване' не ме интересува много-много, но все пак си е някаква отправна точка. Въпроса е, че според мен цената на енергоносителите само ще расте. Така, че всякакви изчисления по сегашни цени са нереални. Като прибавя и елемента на комфорта - колко струва 'кефа', кой може да го оцени, по какви тарифи, с какви коефициенти и формули...

Така че - действам според плана и следвам интуицията си, съобразявайки се с моментните ми възможности (финансови) и ще решавам всичко от ход. Сега мога да си позволя тези 'глезотии' и 'изгъзици' - сега ще им се кефя. Няма да смятам кога ще излеза на '0' (вътрешния ми глас ми казва, че ще е по-скоро от очакваното -
може би още първата зима до камината).

Поздрави на всички!
vanko68 - специалист
8180- Не може да си представяме нещата толкова опростени-дай една графика,да видим как ще се изплати топлоизолацията.Има една камара неизвестни,които не се видяха в таблицата на Емо-формата на сградата,съотношението обем-площ,вида и площта на дограмата и покрива,КПДто на приетата отоплителна система,коефициенти на инфилтрация и т.н. Не искам да се превръщам в гадател в тези сметки. Ако се поровите в нета,има готови наблюдения върху напълно еднакви сгради с различни изолации,с различни отоплителни системи,с различни дограми.Направени са таблици с многогодишни наблюдения.
Всеки проектант ,ако има чертеж насреща си,с конкретно задание,може да ти пресметне с достатъчна точност топлинния баланс без изолации,с 2,с 5 или с 25 см изолация,с отопление на ток,газ,или въглища. Но това се прави за конкретен проект,всичко останало тук е чесане на клавиатури и писане на сложни технически термини,за да ахнат непросветените-Бре,колко акъл имало в този форум.
topurov-давай смело и пиши какво ще се получи накрая. :prost:
Последна промяна от vanko68 на съб апр 11, 2009 10:27 pm, променено общо 1 път.
Илиян Илиев™ - майстор
Petyr написа:
greentree написа:
Хора,да ви кажа във връзка с 20 годишния EPS.Един съсед наскоро разшири кухнята си и бутна междинната стена граничеща с терасата ,тя е от сандвич панел- бетон/EPS/бетон ,да ви кажа EPS-a визуално неизглеждаше захабен, на допир също, беше като нов,само където си личеше,че братята от строителни войски са слагали не цели листова а каквото им падне като парчотии :sad:
п.п. Блокът е строен 1984 г.
Слуха за скапването на стиропора след 5-20 години го пуснаха търговците на фибраноподобни :) Стиропора (експандиран пенополистирол - EPS) се скапва, както и Фибрана (екструдиран пенополистирол - XPS) - когато има директен контакт със слънчева светлина. То и PVC-то така се скапва. Важното е да няма контакт с UV лъчи.

Баща ми сложи 10 см стиропор на покрива, на вилата ни на морето, още 1983-та. Покрива е ламаринен и няма да ви казвам какви температури вдига, а стиропора, миналото лято се случи да го видя, си е като нов, след 25 години сериозно нагряване. Единствено слънцето (UV лъчите) го изгаря.
То ако старееше така лесно за 5-20 години едва ли италианците щяха да го ползват за плочите като строят къщи и блокове. Интересното е, че не съм виждал да ползват XPS при отливане на плоча. Само за изолация.
EmoZ - специалист
8180 написа:
. . .
Даже, ако не коства много усилия, да направите една графика срок на откупуване/дебелина ТИ, ще е супер полезна за всички, които не владеят тези сметки.
. . .
Казвай материал и цени за квадрат на ТИ, 2, 3, 5, 7, 10 cm, там както идват, и да го направим (ако искаш да измислим цените само на база цени на материалите, да e по-обективно). 'Ше врътна една неверна графика, колко му е :) .

Успех.
greentree - специалист
Цени за момента:
EPS- 17-18 kg3 – 85 лв. на м3.
EPS -20-25 kg3 – 100-110 лв. м3
XPS- –195-205 лв. на м3
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9