ronik написа:Не се бях замислял за подобен тест. Доколкото знам, причината за обмяната на въздуха, не е в изчерпването на кислорода, а е в повишаване на концентрацията на СО, СО² и други отрови... Може би в тези 1,2 кубика издишан въздух има достатъчно отрови, които да превишават допустимите норми, когато са смесени с по-малко от 20 кубика свеж въздух.Petyr написа:...И преди видях нещо подобно за нуждите от въздух в помещенията, но му изгубих дирите и не можах да питам там. Тия 40 или 20 кубика за час ми се виждат прекалено раздути. Сега пак сметнах, при нормално дишане правя един цикъл вдишване-издишване за 4-5 секунди. Издишах в една найлонова торбичка за да установя обемът на вишания въздух, запълних същото количесто вода - като обем нямаше и литър. Да приемем че човек прави цикъла не за 4 аз 3 секунди и обемът е 1 литър. тогава за час това е 1.2 кубика, много далеч от 20 кубика. Къде греша?
Доколкото си спомням на човек му трябват около 40 кубика/час, като варира от това дали е 200 кг мъж или 20 кг дете, дали спи или тича, но абсолютния минимум е 20 кубика на час за човек. Също за спални и всекидневни може да се ползва смяна на въздуха един път на час, а за кухни/бани/тоалетни 3-5 пъти на час. Мога да потърся статия по въпроса.
..
Между другото в горното си обяснение забравих да добавя, че освен големината на човека и физическата му активност е важно и колко е чист вкарвания свеж въздух...