• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Напишете въпрос свързан със санирането.
nikolov333 - майстор
Този отгоре реално ще топли, комшията над него ако не си сложи изолация на тавана.. Теб те топли комшията отдолу, така че нямаш файда от горния.. Топлината се издига към тавана и обикновено там е най-топла стаята. Този над теб дори и да отоплява яко, на пода у тях температурата ще е най-ниска и пода му ще се до-затопля от твоята температура на тавана.. Аз бих си сложил гипс картон с вата поне на стаите които се отопляват с климатици, защото те засмукват въздуха отгоре над тях и го завъртат затоплен към стаята..
Благодаря за отговора.

За другите стай засега нямам намерение да правя нищо - аз правих всичко по жилището от началото до края и не ми се занимава.
Може би като дойде време за ремонт тогава.

Конкретно за малката стая с конвектора ми е въпроса.
Ще има ли осезаем ефект?
За 12кв, все ще намеря време да се хвана. Не съм правил такова нещо досега, но винаги има първи път.
Не съм смятал материяли точно, но предполагам към 300лв ще се хванат.
Та се чудя 300лв + труда ми, дали си струва и ще има ли възвръщаемост. :?
Не за друго но си ценя най-вече времето.
nikolov333 - майстор
По-добре вземи да продадеш конвектора и сложи един малък климатик..
Невъзможно, иначе нямаше да купувам конвектор.
Ред причини и всички сочеха конвектор, само с/ката за тока сочи климатик.

Ще ми се още мнения да чуя по въпроса.
nikolov333 - майстор
Ами тогава си направи изолация на тавана и комбинирай отоплението на конвектора за вечерта с малък климатик през деня, когато ви няма..
Иначе алтернативите не са много..Инфрачервеното отопление е новост и освен, че е скъпо, все още не се е доказало, но прочети и си преценявай сам.
За мен проблема на климатиците е липсата на комфорт, заради шума, въздушния поток и температурните разлики между пода и тавана, както е и с конвектора..
Прикачен файл:
Сравнение1.png
Сравнение1.png (57.48 KиБ) Видяна 2649 пъти
Калкулатор за мощност и консумация http://www.redsun.bg/infraredheating/en ... alculator/

Цитат...Панелите за лъчисто (инфрачервено) отопление... Притежават всички плюсове на конвекторите... Освен това харчат по-малко ток... Защото панелите излъчват инфрачервени лъчи, които стоплят предметите в стаята, а те от своя страна - въздуха... Самите панели остават почти студени... Напълно са безопасни за деца и могат да се монтират навсякъде... Дори и като картина на стената, високо над пода...
Единственият им минус е че са скъпи... Надвишават в пъти цената на конвекторите, приближават се до цената на средно мощен средно скъп климатик... А почти никой не иска за три стаи в жилището си да даде 3 000 лева за отоплителни уреди... Е, същата цена я даваме за плазмен телевизор, например, но това е една друга тема..

Конвектори - отоплителните уреди, които аз харесвам много... Плюсове... Стоплят стая студена за минути... Покачват вътрешната температура с 10 градуса в рамките на половин час... Не изсушават въздуха... Причината това да е така е, че нагревятелят на конвектора има голяма отдаваема площ, нагрява се до сравнително ниска температура и въпреки това, затопля много ефективно въздуха... Конвекторът не разпръсква из въздуха на стаята микропраха... Причината за това е, че няма принудително въртене, циркулацията е естествена - затопленият въздух се издига нагоре... Заради липсата на принудителна вентилация, съответно няма шум и въздушни течения... Заема изключително малко място, монтират се най-често под прозорец и дебелината им не надвишава 10 см... Безопасни са за деца, защото не се сгорещяват... Повечето конвектори имат дигитален термостат, който отчита разлики в температурата до 0,1 градус и като пряко следствие от това, много прецизно управляват включването и изключването на нагревателя... Това донякъде, поне малко компенсира и...
Единственият му минус - искаш ли да ти е топло, плащаш здраво... Разликата с климатик в една и съща стая е около два пъти повече разходвано електричество от конвектора... Комфорта си има цена... Разбира се, като говоря за конвектори нямам предвид разни псевдо такива на цена от 50-70-90 лева... Не липсват такива отоплителни уреди, гръмко наречени от търговските вериги конвектори (или отоплителни ковектори за стена), които своего рода са си чисти "духалки" и нямат нищо общо с истинските конвектори, чиято цена започва от около 170-180 лв. за двукиловатов модел, та стигат до 450-500 лв. за по-скъпите марки и модели (Адакс например с дигитален термостат и опция за свързване на до 10 конвектора в единна система за управление на температурата)...

Маслените радиатори - Притежават някои от плюсовете на конвекторите - няма принудителна вентилация, от там - няма шум, няма микропрах, няма въздушно течение...
От тук започват минусите... Заемат място... Някои модели се сгорещяват и могат да изгорят кожата... Изсушават силно въздуха... Харчат много ток, почти колкото конвекторите... Не могат да стоплят бързо... За по-голяма и студена стая за да се вдигне температурата с 10 градуса може да е необходимо и над денонощие... Веднъж стоплили, комфортът на маслените радиатори е близък до този на конвекторите, със съответно взетите мерки срещу изсушаване на въздуха (метален съд с вода, чай от лайка или вода със сода върху радиатора или направо уред овлажнител)...

"Духалките" и всякакви подобни вентилаторни отоплителни уреди с реотани, нагряващи въздуха (включително едновремешните калорифери, който си ги спомня)... Минуси - много шумни... Изсушават изключително много въздуха, заедно с климатиците най-много от всички уреди... Много висока консумация на електричество... Ако трябва да осигуряват топлината, която осигурява един конвектор, сметката за електричество ще е над три пъти по-голяма при 24-часов режим на работа... Създават въздушни течения, разпръскват микропраха...
Единственият им плюс - евтини са... Цената им варира от 10 до 100 лева...

Виж и тук за инфрачервеното отопление...
https://forum.setcombg.com/%D0%B5%D0%BB ... B5-45.html
radius - майстор
В последното мнение има толкова неща, които според мен са неверни, че чак не ми се спори :lol:
nikolov333 - майстор
То затова е само цитати..да предизвикаме малко полемика :-D
preslav - майстор
Batv написа:
Невъзможно, иначе нямаше да купувам конвектор.
Ред причини и всички сочеха конвектор, само с/ката за тока сочи климатик.

Ще ми се още мнения да чуя по въпроса.
Нека се опитам да ти отговоря с конкретни примери.
Преди години поставих изолация от "фибран" на тавана на стаята (за същата стая ще говоря и в бъдеще) - ефектът беше мигновен, ако трябваше отново да взимам решение щях само да удвоя дебелината на изолацията. В същата стая миналата година слижих паяшки (макар и инверторен) климатик - следя му моментната консумация (от любов към спорта), на 500 Вата изключва, след десетина минути се "разгонва" отново до 700 Вата, сваля си консумацията до 500 и пак изключва. Дори и в най-големите студове пак изключваше, но по-рядко. Имах претенции за вибрации във външното тяло и пролетта го свалиха за диагностика - сложих временно в стаята конвекторна печка. Настроих печката и я оставих на 750 Вата - почти не изключваше - мисли си за разликата в консумацията на ток на едното и другото!
Изолация на тавана няма да ти е излишна дори и комшията ти да се нанесе утре - изолацията ще ти отнеме 1 ден, максимум 2, а ефектът и ще е за доста години напред.
Климатика си е климатик, конвектора, конвектор...
Всеки си има + и -.
Както казах вече, плюсовете на климатика точно в тази стая се свеждат до 1 - сметката за ток.
Минусите са много - основния е комфорта, следван от безумния тръбен път поради наличитето на носещи греди на неподходящото място, тяло задължително разполежено на тераса, шум вътре и вън, живот на самата машина .... да не продължавам.

Климатик няма да се слага там и точка.
За изолация още на съм убеден, че си струва упражнението.
Svetoslavoff1 - майстор
Ако искаш, изчакай зима-две и ако сметката за ток е поносима...
Иначе по принцип ТИ никога не е излишна.
Аз недолюбвам климатиците и инвестирам в добра ТИ.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Вътрешна изолация с фибран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: