• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
pipbel - майстор
Колега ivan_v , sorry ама не ми звучиш никак убедително, още по-малко логично.
Ха опитай се да обясниш пак - като как така лятото и зимата слоя low emission (така нар. К стъкло) ще действа абсолютно противоположно и по какъв механизъм ?
Mapek - специалист
ivan_v, би ли посочил някякъв източник на информациятя си - определено това не го знаем като закономерност, а е наистина съществено :idea:
pavkatay - майстор
pipbel написа:
Ха опитай се да обясниш пак - като как така лятото и зимата слоя low emission (така нар. К стъкло) ще действа абсолютно противоположно и по какъв механизъм ?
ако демонтираш стъклопакета и го монтираш наобратно :?
ivan_v - специалист
pipbel написа:
Не действа противоположно...
Ка слоят намалява топлопреминаването през стъклопакета.
Зимата пречи на топлината да излиза към по-стъдения околен въздъх, а лятото намалява топлопреминаванео към стаята ( и в двата случая намалява топлопреминаването, просто лятото е по-топло навън( топлина която е нежелана вкъщи) , а зимата е по-топло вътре ( топлина която не желаем да изпускаме )).
Вярно, че коефицента на топлопреминаване в двете посоки е различен ( обръщането на стъклопакета е решение на проблема ), но все пак ефекта на 'изолиране'( това всъщност е е основната задача на Ка слоя) е по-добър от този на обикновения стъклопакет.
pipbel - майстор
Зимата пречи на топлината да излиза към по-стъдения околен въздъх, а лятото намалява топлопреминаванео към стаята ( и в двата случая намалява топлопреминаването, просто лятото е по-топло навън( топлина която е нежелана вкъщи) , а зимата е по-топло вътре ( топлина която не желаем да изпускаме )).
Вярно, че коефицента на топлопреминаване в двете посоки е различен ( обръщането на стъклопакета е решение на проблема ), но все пак ефекта на 'изолиране'( това всъщност е е основната задача на Ка слоя) е по-добър от този на обикновения стъклопакет.
ivan_v Пак си в грешка.
И не даде никакъв достоверен линк откъде си го прочел това което твърдиш.

Аз казвам че целогодишно К стъклото пропуска едно и също количество слънчева радиация (късовълнова) и също целогодишно намалява излъчването към околната среда на дълговълновата радиация от стаята (т.е. топлината)
С други думи К стъклото има около 9 месеца положителен ефект :cool: и около 3 месеца - отрицателен :x
Решението лятото е - щори и тем подобни с/ва :!:
ИЛИ стъклопакет с 3 стъкла (особено на южните прозорци), тъй като този СП е с топлопроводимост почти същата като на на СП с 2стъкла от които едното К.
8180 - майстор
Интересна и недоизяснена тема сте захванали.

Според мен и ivan_v, и pipbel имат доказани/недоказани твърдения, които лично ме интересуват. Вероятно двамата спорят, разглеждайки различни явления. Бих се радвал да си ги изяснят.

Това, което дотук считам, че съм изяснил за себе си е:
- Слънчевото греене е късовълново, проявява се когато лъчите срещнат преграда, не зависи от температурата на въздух, преграда и под., и се пропуска от К-стъклото.
Тук поясненията на Иван с температурите нещо ми се губят - сигурен съм, че в Космоса е по-студено, но лъчите достигат до нас и си греят земната повърхност и сградите, пропорционално на площта и ъгъла на падане и независимо от сезона.
Във връзка с горното, не ми е докрай ясно твърдението на Пипбел, "че целогодишно К стъклото пропуска едно и също количество слънчева радиация". Поне заради ъгъла на облъчване през зимата лъчението би трябвало да генерира повече топлина за единица време.
За "парниковия ефект" не съм срещал сериозен източник на инфо.

- Мисля, че К-слоят се противопоставя (макар и неидеално) на дълговълновото лъчение, независимо от посоката - в някаква степен по-добре, когато зад него (по посока на лъчението) има добър топлоизолатор (например въздух).

- Доверявам се на твърдението, че по-топлите предмети имат по-висок дълговълнов потенциал на излъчване, допускам че и въздухът има тези свойства.
Ако това е вярно, една нагорещена лятна среда би се опитала да излъчи повече, отколкото относително по-хладния интериор. Макар и по-слабо (заради местоположението си) К-слоят отново би трябвало да е полезен в този баланс (отнесено към обикновено стъкло).

Не съм уверен на 100% в горното - споделям ход на мисли.

Линковете на Митака не ми вдъхват доверие.

П.П. Пишейки горното, още не се бях запознал с:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=25054
Доколкото схващам, съвпада с повечето изложено от мен.
pavkatay - майстор
pipbel написа:
ivan_v Пак си в грешка.
И не даде никакъв достоверен линк откъде си го прочел това което твърдиш.

Аз казвам че целогодишно К стъклото пропуска едно и също количество слънчева радиация (късовълнова) и също целогодишно намалява излъчването към околната среда на дълговълновата радиация от стаята (т.е. топлината)
С други думи К стъклото има около 9 месеца положителен ефект :cool: и около 3 месеца - отрицателен :x
Решението лятото е - щори и тем подобни с/ва :!:
ИЛИ стъклопакет с 3 стъкла (особено на южните прозорци), тъй като този СП е с топлопроводимост почти същата като на на СП с 2стъкла от които едното К.
pipbel дословно изказва моите виждания по въпроса. аз също на моите клиенти препоръчвам троен пакет за южно изложение . К-стъклото според всичко изчетено от мен по въпроса работи по един и същ начин и лете и зиме
8180 - майстор
ОК!
Аз пък наблягам на целогодишна еднаква пропускливост/непропускливост - физични свойства, а колко ще пропусне/спре в сравнение с обикновено стъкло зависи от слънцето, отоплението и още куп неща.
За "парниковия ефект" бих изслушал мнения с интерес.
velsi - Почетен майстор
hygro написа:
Нискоемисионното стъкло е прозрачно във видимия светлинен спектър и непрозрачно в инфрачервения. Спектърът на излъчване, характерен за повърхности със стайна температура, се отразява обратно към помещението, докато слънчевата енергия почти безпрепятствено преминава. Това позволява намаляване на загубите от излъчване, без да се лишаваме от постъпващата слънчева енергия.
Ако написаното в първото изречение е вярно, следващите твърдения му противоречат. Ако стъклото е непрозрачно в инфрачервения спектър какво следва да разбираме под "слънчева енергия"? От много широкия диапазон лъчи съдържащи се в слънчевото греене за нас от особена важност са именно тези, които ни топлят - инфрачервените. Ако к-стъклото не пропуска тези лъчи то би следвало да не ги пропуска и в двете посоки и не би трябвало, а и няма как, да прави разлика между инфрачервени лъчи от слънцето и такива от други източници. Как тогава да разбирам израза: "без да се лишаваме от постъпващата слънчева енергия"?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Нискоемисионно Ка стъкло, съвети !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: