• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Напишете въпрос свързан със санирането.
zvetomil - специалист
По принцип в цеховете за стъклопакети е прието лепенките да се лепят на к стъклото,тоест от вътре за по лесното им почистване след монтажа.Това ориентира и монтажниците да не издирват кое е к стъклото а да знаят че всички етикети с размерите се поставят отвътре.Но зависи от това доколко във тази фирма която ти е правила дограмата спазват правилата.К стъклото там където контактува с тилкола които слепва стъклопакета малко лилавее.Така че ако можеш свали стъклопакетите за които се съмняваш и ги обърни правилно.Остъкляването на отваряемите части и разпъването на дограмата е тънък момент за да се отварят и затварят лесно.Ако не си сигурен викни които разбира.
ra4o - специалист
Грешката е вярна. Етикетите трябва да са в една посока - на вън. Поне при мен е така. Т.е. на всички неотварями части трябва да се обърне стъклопакета. :-D Ще викам фирмата да си ги оправи.
DMN - майстор
Доста четох за това К- стъкло и притесненията на доста хора, как да разберат дали са им сложили точно такова стъкло. Аз също до няколко дни очаквам да ми сменят дограмата и тя да е с К- стъкло. Притеснявам се обаче, дали ще ми сложат такова, още повече че ми го предлагат на цената на обикновеното стъкло, било някаква програма да стимулират хората да използват енергийни стъкла.
Тук някои от вас предлагат някои методи за проверка в домашни условия и аз реших да ги пробвам. Отидох в един мой познат на който се предполагаше, че са му сложени К- стъкла.
Първия метод със запалката, доколкото четох тук, при някои действа, при други не. Изпробвах го, но нямах възможност да е през нощта, а през деня.Отворих прозореца и сложих тъмен предмет на фона на който щях да гледам. В първия момент виждах четири жълти пламъчета, както и да ги гледах все жълти си бяха. Реших да погледна отраженията под доста остър ъгъл и тогава едва забележимо се виждаше някакво розовеене във второто пламъче( може би през нощта ще се види по-добре).
Вторият метод за който и аз се бях сетил, беше с инфрачервена светлина излъчвана от дистанцинно управление за телевизор например, но тя е невидима за човешкото око. Все пак може да се види обаче, ако към дистанционното се насочи цифрова камера(фотоапарат, телефон с камера и т.н.) и се вижда на дислея, как диода от дистанционното мига, когато е натиснат някой бутон. Както знаем К-стъклата отразяват инфрачервените лъчи. Извадих фотоапарата, извадих и дистанцинното, и го сложих от другата страна на стъклото. Натиснах произволен бутон и се виждаше как диода си мига ярко през стъклото и в двете посоки. Този метод не върши никаква работа, защото най-вероятно тези инфрачервени лъчи излъчвани от диода са в друг спектър на инфрачервената светлина и не са в спектъра на топлинните лъчи.
Третият метод за проверка го направих със самоделен МД (металдетектор) с неголяма чувствителност. Той е на принципа, когато до бобината му се доближи по-голяма метална повърхност, се изменя индуктивността и от там звука, който слушалката издава. Когато го доближих до стъклото, звука от МД отчетливо се измени, което показва, че в стъклото има метална повърхност, което означава, че е К-стъкло. Аз обаче все още недоверчив си мислех, да не би металдетектора да реагира на метала, който е в PVC профила(дограмата беше такава, не алуминиева). Отидох на друг прозорец със същата дограма и според моя познат, без К-стъкла. МД не реагираше на метал на тези стъкла.
За мен последния метод си остана най-сигурния за проверка в домашни условия. Недостатък е обаче, че неможе да се определи, кое точно от стъклата в стъклопакета е К. Чрез метода със запалката може да се определи кое е стъклото, но явно не винаги действа. Аз ще изпробвам тези два метода, като дойдат монтажниците да монтират дограмата ми, макар и да знам, че ще ме гледат накриво, но поне ще знам какво стъкло ми слагат със сигурност.
Дано съм бил полезен и на някои от вас, и да не се оставяме да ни лъжат.
Здравейте, малко стара тема, но все още актуална информация.
Вчера започнаха с монтажа и на нашата дограма и естествено почнаха и съмненията дали стъклопакет е такъв за какъвто сме платили а именно 44мм на Glaverbel- Sunergy/Бяло/Бяло 4-4-4мм. В документите стъклото Sunergy е записано като "Мулти". Това което ми направи впечатление, е че външното стъкло (Sunergy) е доста кафяво, а в сайта на производителя на стъкла Sunergy в кафяв цвят няма.
Вчера пробвахме метода с запалката и всички пламъци са еднакви :( Днес ще пробвам да направя няколко снимки.
Единият стъклопакет го счупиха, така че имам мостра за проба и с мултицет.
Ако някой знае нови методи да пише да пробвам и тях :)
Здравейте колеги, сложиха ни нова дограма, направих няколко снимки на всичките стъклопакети и на всичките се вижда това от снимката, според прочетеното до тук не са ме метнали и са ми сложили това за което съм платил. Вижда се най-ясно пламъка когато нивото на пламъка и погледа е на една и съща вертикала. Това е от мен за сега.

Прикачен файл

f7de062823108c61.JPG
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "КА-стъкло .....дрън дрън" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: