Напишете въпрос свързан със санирането.
totko - специалист
Реших на някой стени да сложа вътрешна изолация.
Наскоро ходих на гости на една моя приятелка, която се похвали с новия ремонт и ме разведе из стаите.Бяха и направили вътрешна изолация с гипскартон и вата ииии ... стените бяха едни глааадки, едни красииииви ( бяха боядисани в много готини цветове ) , направо се влюбих.
Чета тук в форума мненията на привържениците на ватата и картона, както и на другия лагер - стиропорения :lol: и честно да ви кажа се обърках още повече. Правил съм преди години вътрешна изолация със стиропор, усещам ефекта от направеното, но тези гладки стени които ми показа моята приятелка, още не мога да ги забравя :lol: :lol: :lol: .
И в крайна сметка стигнах до решението да сложа вътрешна изолация която ще ми изелзе по евтина.Хайде колеги, бъдете така добри и си кажете мнението, коя изолация ще ми бръкне по дълбоко в джоба?Имайте в предвид че всичко ще си го правя сам.И нека ватата и стиропора да бъдат с дебелина 5 см, а гипскартона вие ще кажете каква дебелина е подходяща.
Предварително ви благодаря за отделеното време и внимание!!!
totko - специалист
Опитах се да си направя една проста, повърхностна, ориентировъчна сметка, без крачмаря разбира се :) иии то какво излезе - без да искам разходите излязоха на кантар.

ВАРИАНТ СТИРОПОР
Стиропорени плсокости 5/50/100 , 1 кв.м е около 5 лв
Лепило - ако приемем че разхода е около 5 кг/кв.м, значи около 2лв на кв.м
Мрежа - 1-1,50 лв
Дюбели - 0,70 лв
Финна шпакловка - 1 лв на кв.м
Или общо като разходи за 1 кв.м излизат около 10 лв :?

ВАРИАНТ ГИПСКАРТОН + МИН ВАТА
Минерална вата 5см - 3 лв кв.м
Гипскартон 12,5/1,20/2,60 - около 4 лв на кв.м
Профили и рапидки ( тук посочената цена може да няма нищо общо с реалността :? , не ме питайте как я сметнах :) ) - около 2 лв на кв.м
Финна шпакловка - 1 лв
Общо като разходи за 1 кв.м излизат около 10 лв

При това положение какво правя :? :? :? ?Трябва да избера варианта който е по бърз, с по малко цапаница и по красив разбира се :lol: . Какво излиза - че трябва да се насоча към гипскартона

Хайде колеги, включвайте се моля с ваши мнения
W123 - специалист
Щом ще си го правиш сам определено си го прави с картон.
А за това че стените на познатата ти са били гладки...хм...шпакловката може да се направи огледална в буквалния смисъл.Когато застанеш леко под ъгъл блести като стъкло.И какво от това при положение че отгоре минеш с латекс с дългокосмест валяк.Ше ти дам един пример.Латекса хваща и върху стъкло.Мини го две ръце и ще видиш че тази гладкост отдавна е отишла в небитието.
За шпакловка ти трябва ръка и ако нямаш не се хващай.
Сега обаче има и друг въпрос.Ако живееш на десетия етаж и асансьора ти е от онези малките кажи ми само как ще вкараш вътре лист 1,20Х2,60.
И не е само това ами и конструкцията.Всичко трябва да го мъкнеш по стълбите и хубаво си прецени можеш ли да завиеш с тези плоскости.
Сметни си квадратурата и отиди в склад или в магазин,направи си една калкулация колко ще ти излезе като парички картона,ватата,конструкцията,винтовете,пирондюбелите,лентите и фюгенфюлера и след това същото с EPS(XPS),лепилото,мрежата и след това да си платиш на шпакловчик да ти мине последната ръка.
prascho - майстор
Моето мнение /взимам под внимание, че живееш на 3-4 етаж и не можеш да шпакловаш/ - вярно е, че сметката, която си направил е без крачмаря. Нито разходните норми нито цената на материалите са точни. Тъй като имам наблюдения, че неумееш да шпакловаш, варианта с гипскартона и ватата в твоя случай е за предпочитане. Крайният резултат ще бъде по-сполучлив. Профилите са леки и ще ги качиш без проблеми по стълбите. Относно гипскартона можеш да помолиш някой комшия или приятел да ти помогне, като се насочи към по-малките размери.

Уточни дали ще слагаш ватата и гипскартона на външните стени, които са изолирани вече с някакъв стиропор?

Тема "Коя вътрешна изолация ще излезе по евтина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: