Напишете въпрос свързан със санирането.
tibet - помощник
Живея в стара къща, на втори етаж, с вътрешно стълбище.
Едната от стените на сълбището се явява външна за кухнята ми.
Мисля да я изолирам.
Въпросът ми е - каква топлоизолация да сложа, каква дебелина да е?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Колкото повече - толкова повече. Друг е въпросът, че няма нужда.
tibet - помощник
Абе не е като да няма нужда:
Къщата е строена около 1930, над мен е тавана - тънък кара-таван, само на летви и мазилка с чоп 2-3см,
а самото стълбище е с външна стена на север.
З допълнение и река на около 10м от нея........
Затова и питах колко см да е - дали като за фасадна или може и по-малко....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Писах ти, по-дебела, по-добре.
Нямаш ли кара-таван с пръст? Изолирай тавана и помисли за външната стена на стълбището.
tibet - помощник
ok, мерси
тая година вътре, догодина-живот и здраве - и на фасадата
Master_Kenobi - V.I.P.
Стената, дето искаш да изолираш колко е дебела и от какво е? Същото за външната стена на стълбите?
Защо не искаш да изолираш отвън стълбите?
По възможност започни с изолацията на тавана - от там топлото бяга най-много.
tibet - помощник
не че не искам да изолирам фасадата, но в момента не разполагам с толкова пари, а съседът от долния етаж въобще няма тая възможност, за съжаление. От което пък за съжаление идва извода че скоро няма да я огрее фасадата за изолиране.
Иначе стената е около 25 см, груба сметка, от старите пресовани тухли. външната стена - съшия материал, но по дебела. Къщата е без носещи колони та затова.
Таванът е частично полегат, с летви и мазилка и ламарина над тях, а хоризонталната му част е леко "фалшив" кара-таван - варова мазилка на летви , но над летвите има само 2-3см СУХА ?!? пръст. Няма замазка отгоре, няма слама,тръстика или други подобни които съм виждал да се слагат. абе малко 1 към кесим са го правили... 30-те година на 20 век, кво да очакваш
иначи погледнато отгоре разположението изглежда горе-долу така:

Прикачен файл

stena-stalbishte.JPG
stena-stalbishte.JPG (14.07 KиБ) Видяна 5321 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
Ако правилно разбирам чертежчето посоката на качване по стълбите е от ляво на дясно и както си написал вторият етаж е твой.
При това положение и 5-6 см. стиропор ще са ти достатъчни. Но ти препоръчвам да ги сложиш от страната на стълбището, а не на помещението. Тогава ще стане почти като външна изолация.

Това обаче едва ли ще подобри много нещата. Помисли дали да не дадеш парите първо за изолация на покрива (тавана). Не може ли да сложиш 10-тина см минерална вата върху пръстта на хоризонталната част. По-добре е от вътрешната страна на наклонената част, ама тая ламарина както я описваш... :?
На какво се държи ламарината? Има ли нещо под нея, обшивка някаква? Изобщо, има ли достъп за работа в това таванско пространство?
tibet - помощник
да, точно откъм стълбите ще изолирам, на чертежа съм го огбелязал грешно.
Достъп до наклонената част няма.... :sad: Там е ковано ламарината върху дъските от покрива с черна хартия отдолу, отдолу летви и после мазилка с чоп.... никъв шанс
Но другата ,хоризонталната , ще я направя както предлагаш. Аз мислех плътно да редя стиропор между гредите и отгоре да замазвам, но твоето предложение е по-разумно, а и по лесно ще е.
10х M_K !

Тема "изолация- вътрешно стълбище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: