Напишете въпрос свързан със санирането.
gandonov - специалист
Здравейте.

Завърших грубия строеж на къщата и в момента съм на етап "поставяне на дограма". Насочил съм се към PVC прозорци, ролетни мрежи + външни ролетни щори.

Но възникнаха в мен два въпроса, относно монтажа.
  • 1-ви: Свързан е с топлоизолацията около самия прозорец.
    Смятам да я направя ето така - Виж прикачения файл. (Не знам защо, но скицата отиде най-отдолу на съобщението ми.)
    - Стените са тухли 25см - Porotherm 25N+F.
    - Смятам да сложа Fibran 5см, както е показано на скицата. (Сега ще сложа изолация само на тези места. Цялостната външна изолация - 5см - ще я оставя за есента или за догодина, в зависимост от наличните финанси.)
    - и дограмата да се монтира в оставащия отвор.

Въпросът ми е дали е достатъчно стабилно и дали няма да поддаде изолацията?

Между другото, тази идея я видях съвсем наскоро, много ми допадна, но не съм срещал друг случай с подобен монтаж. Някакси ще ми е особено неприятно, ако аз се окажа втория прецакан с този "челен опит". :)
  • 2-рият въпрос е относно монтажа на външни ролетни щори.
    Разбрах, че има два начина за монтаж:
    - пред дограмата, при което се закриват горните 15-20см. от прозореца.
    - над дограмата, при което прозореца става по-нисък с височината на кутията.
Аз лично предпочитам втория вариант.
Та, въпросът ми е: Как да монтирам изолацията около кутията?

Ще се радвам, ако споделите мнение по горните въпроси.

Прикачен файл

m-1.JPG
Топлоизолация около дограма
m-1.JPG (30.36 KиБ) Видяна 11774 пъти
FMaster - специалист
Отговор на въпрос 1:
по принцип става но се прави с фибран 2см.
-не е желателно защото ти трябва поне по сантиметър разстояние между дограмата и стената за да се уплътни добре с монтажна пяна, а в този случей се губи смисъла от изолацията с този процеп!

-решение:
взима се размера по светъл отвор и след монтажа на прозореца се обръща с 2см. фибран отвън ... не по-дебел заради водоотводните отвори, первазите, козирките и/или комарниците( това ти е и за отговора на 2 въпрос).

Отговор на въпрос 2:
поръчвай прозорец с щори над прозореца и вградени в профила презрамки за вдигане и сваляне.

-другия варянт за отвън е грозен, непрактичен и няма нто един плюс ... просто го правят на хора които не разбират или вече са с монтирана дограма и нямат избор!!!
Успех колега!
gandonov - специалист
@FMaster: Благодаря за бързия отговор.

Твоето предложение е "класическия" монтаж. При него не ми харесват следните факти:
  • - външната изолация ще е 5см, прозорецът ще е super-duper, а изолацията около него - 2.5 пъти по-тънка от външната!
    За какво аджеба съм прекъснал всички темромостове, ако точно покрай прозорците ще изстива?
    - а не мога да сложа по-голяма дебелина от 2см, защото изолацията ще закрие целия профил.
Относно отговорът ти на втория въпрос: - Абсолютно съм съгласен с теб. Точно такива смятам да поръчам.
Но не знам как да изолирам (с 5см. изолация) около кутията.

Казано в резюме - опитвам се да постигна "цялостна, монолитна, външна термоизолация с постоянна дебелина."
Обаче около дограмата нещо се замотах ...

РЕДАКЦИЯ: Сега видях, че те притеснява уплътнението с пяна.
Няма проблем за него, защото съм склонен върху 5-те см. да "обърна" прозореца с още 1-2см. изолация за да покрие въпросната пяна.

Въпросът ми беше, дали това е стабилна конструкция?
Последна промяна от gandonov на пет фев 06, 2009 11:45 am, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Няма да изстива.Моите прозорци си ги обърнах с 2 см ФИБРАН/изолацията е стиропор , разбира се и то по-дебеличък :-D /, достатъчен е /може и 3 да сложиш/, а и там топлообмена не е чак толкова голям, като при бетона, тъй като е тухла.И както съветва FMaster, първо монтажа, после изолацията.Тогава ще можеш да си уплътниш фугата, която се получава между профила и фибрана, освен ако не го правиш с гъвкав уплътнител /както се полага/, но до сега не съм видял някой да слага такъв/има специален за това място/.
Takezo Sensey - модератор
gandonov написа:
въпрос: - Абсолютно съм съгласен с теб. Точно такива смятам да поръчам.
Но не знам как да изолирам (с 5см. изолация) около кутията.

Казано в резюме - опитвам се да постигна "цялостна, монолитна, външна термоизолация с постоянна дебелина."
Обаче около дограмата нещо се замотах ...

РЕДАКЦИЯ: Сега видях, че те притеснява уплътнението с пяна.
Няма проблем за него, защото съм склонен върху 5-те см. да "обърна" прозореца с още 1-2см. изолация за да покрие въпросната пяна.

Въпросът ми беше, дали това е стабилна конструкция?
При "светъл" отвор 210 х 140 ( за пример) пускаш прозореца с размер 200 х 130 ...ето ти по 5 см. отвсякъде при правилно центриране. :idea:

Дори и да "подложиш" фибран пак ще е стабилно ( здраво ).Но не виждам никакъв смисъл .

Лекинко да вметна ,че освен монтажна пяна има и едни други "неща" на които им казват :"Винт директен монтаж".Четири бройки с дължина 182 мм.(във всеки ъгъл на прозореца) ти гарантират че прозореца ще е последното нещо което ще падне. :wink:
Master_Kenobi - V.I.P.
По въпрос 1. те съветвам да забравиш за авангардизма и да караш по класическата технология. Дори да приемем, че ще осигуриш нужната устойчивост на ветрово натоварване (не е изключено, ако се постараеш с дюбелите), кажи как скриеш после фугата с пяната? Още ли фибран ще лепиш отвън? :?

Освен това притесненията ти, че това ще е слабо място на изолацията са неоснователни. Първо фибрана (ХРS) е с около 1,5 пъти до добри изолационни свойства от EPS-то, което ще е на стената ти и освен това, като се замислиш, ще видиш, че студа за да "влезе" през този участък, ще трябва да "преодолява" по-голяма дебелина, отколкото е нетната дебелината на фибрана. Тва образно казано и дано ме разбираш.
Освен това прозорците като цяло са слабо звено при топлоизолацията на къщата. Коеф. им на топлопреминаване е U~1,4. Сравнен с коеф. на зида, който вероятно ще постигнеш U~0,3... Така че мястото на свързване няма да е проблем.

И още, предвидени ли са тия 10 см в двете посоки (и евентулно още 20-тина във височина за щорите) когато са правени отворите за фасадната дограма? Защото намалението на "нормални" отвори с такива сантиметри е доста и може да доведе до проблем.

Аз бих направил рамките на дограмата 3 см по-къси от светлия отвор и после "обръщане" с фибран 3 см.
pipbel - майстор
И аз те съветвам да се откажеш от леко "естравагантната" си идея.
Обърни си ги по класическия начин.
Аз сложих навсякъде 3 см фибран. Много рядко съм ползвал 2 и 4 см. Става добре.
gandonov - специалист
Благодаря на всички за отговорите.

Явно всеобщото мнение е да се придържам към "класическия" монтаж, а именно - монтаж на дограмата в съществуващия отвор и последстващо "обръщане" с 2см. fibran.

Ще поговоря и с монтажниците. Засега още не съм решил как ще го направя, но имам още малко време да реша (до началото на м. март).

Приятен ден на всички. :)
Matchless - специалист
Има една система за изолиране на дограма на ceresit-winteq.Ако искаш допълнителна изолация разпитай фирмата за дограма дали я предлага и за какво става дума.
Takezo Sensey - модератор
Matchless написа:
Има една система за изолиране на дограма на ceresit-winteq..

Прикачен файл

1503_4.jpg
1503_4.jpg (63.25 KиБ) Видяна 11541 пъти

Тема "Монтаж на дограма." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: