• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Sphinx - специалист
Започна студения сезон исках да сложа 6см EPS отвън, но фирмата която искам да ми я направи е заета 1 месец напред и не знам дали времето после ще позволи.
Та да питам дали може да си направя въртешна изолация.
Говорим за една стена.
1во - какъв материал XPS или EPS?
2ро каква дебелина е най-удачно?
3то не е ли вредно тези материали да се използват за вътрешна употреба?

Да спомена, че помещението е в панелен блок с парно, но парното се включва само във втората част на деня(тоест не е постоянно включено).

Засега това е.:-)
Тани - модератор
по-добрия вариант за вътрешна изолация е гипскартона с вата , колкото по-дебела изолация - толкова по-добре! Има само минимална дебелина- 5 см няма максимална - колкото можеш да си позволиш!
Sphinx - специалист
ОК. Вътрешна с гипсокартон и вата. Колко дебелина би ми съответствала на 6см външна EPS(приблизително :-D ). И възможно ли е аматьор сам да се справи?
Osiris - специалист
може и аматьор ако не е вързан в ръцете иначе за дебелината колкото по дебело толкова по добре но пък е и по скъпо така че намери компромис между дебелина и цена :-D :?
а за дилемата е най добре и двете така е 100% сигурно че ефекта ще е максимален :?
Тани - модератор
Както написах по-горе - колкото по-дебела изолация - по-добре , но минуса на вътрежната изолация е , че ти "изяжда" жилищната площ! Наистна идеалния вариант е вътрешна и външна , като не е задължително да е по едно и също време - сега може да си направиш вътрешната 10см според мен е по -добрия вариант - разлика о 5см - 2 лв на кв.м. .Мисля че разликата е пренебрежимо малка за да мислиш въобще за нея , остава да помислиш само за площта на стаята - да не ти "умалее някой от мебелите :-D :-D :-D
Sphinx - специалист
Мерси, много и на двама ви за помощта. Само още малко въпроси, под вата имате предвид минерална вата, нали!?
Нея само да я лепя ли или и дюбели.
И за гипскартона надявам се има статии и теми няма да питам, а ще потърся.
Тани - модератор
:-D Ватата се слага под гипскартона и не се захваща с нищо! Само вата не можеш да сложиш , ако това имаш предвид!
Sphinx - специалист
Тани написа:
:-D Ватата се слага под гипскартона и не се захваща с нищо! Само вата не можеш да сложиш , ако това имаш предвид!
Не, тъй като не съм наясно питах, защото съм чувал за минерална и за каменна вата, за коя говорите. Те са на платна. Ако ми поясниш за каква вата говориш, ще съм ти благодарен и ако ми препоръчаш и производител.
EDI - майстор
На платна се прави каменна вата за външна изолация - пресована вата и викат.Тя се лепи и се слагат дюбели."Вътрешната" е на рола.Вземи си на УРСА или ИЗОВЕР.Минералната е два вида - каменна и стъклена.
Sphinx - специалист
Много съм ви благодарен, прочетох и статията от сайта. Само да питам. Горе долу колко излиза кв.м най-евтино?
  • 1
  • 2

Тема "Дилема вътрешна или външна изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: