• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10
Напишете въпрос свързан със санирането.
Тани - модератор
Пароизолацията е водонепропусклив слой (РVС , политилен или Аl фолио) чиято цел е да спре парите съдържащи се в интериорния въздух да не кондензират в топлоизолацията или стената/тавана/пода. през зимните месеци , когато навън е студено , а вътре топло при липса на паропреграда парите от топлия влажен въздух , макар и с много ниска скорост преминава през топлоизолацията и стената и при достигаме на точката на оросяване навлажнява топлоизолацията и стената и по този начин намалява топлоизолационните им качества!

Предлагат се и топлоизолации , които фабрично са каширани с алуминиево фолио.


По долу съм дал примери за

- пароизолация на стени

- пароизолация на тавани

- пароизолация на подове

- пароизолация на покриви
Последна промяна от Тани на нед яну 18, 2009 1:53 pm, променено общо 3 пъти.
Тани - модератор
пароизолация на стени


На външните стени винаги се слага пароизолация!И винаги от вътрешната страна !В студено време поради голямата разлика в температурата на външната стена и температурата на въздуха в помещението влагата , която е във въздуха кондензира по най-студените части в помещението - прозорците , ако не е добър стъклопакета и съответно по стените - в случая северната е най-студена! Това явление се наблюдава особено често след смяна на старата дървена дограма с нова - тогава се намалява естествената вентилация , стъклата стават по-топли заради наличието на стъклопакет и по тях не кондензира чак толкова влага , особено ако са напълнени със специален газ.Освен това температурата се повишава и съответно разликата в температурите между стените и въздуха също ! При поставяне на гипскартон и вата значително се подобрява положението , защото стената (гипскартона в случая ) става топла и се решава проблема с разликата в температурите! Точката на оросяване се изтегля към масивната стена.Проблема обаче е решен частично! Поради структурата си гипскартона и ватата са дишащи и съответно пропускат влагата от помещението през себе си. Влагата достига до стената , която е още по-студена отколкото когато не е имало вата и съответно при още по-малка влажност на въздуха кондензира по стената, като мокри ватата и намалява топлоизолационните и свойства! Проблема се решава с поставянето на пароизолация между гипскартона и ватата. Така влагата се спира далече от точката на оросяване. За пароизолация може да се използва дебел найлон, който да се положи водоплътно върху скарата преди поставянето на гипскатрона! Преди това обаче трябва да се премахне мухъла с помощта на препарати!

Това е и причината за вътрешна изолация да не се използва EPS (стиропор) , той е паропропусклив и допуска преминаването на парите през стената , където кондензират и я мокрят , при минусови температури тя замръзва и след многократни цикли замръзване размразяване мазилката се разрушава! Затова се използва XPS (фибран) за вътрешна ТИ.

Това е и причината за да НЕ се използва XPS (фибран) за външна ТИ - не позволява на парите ( от влагата от обитаването на сградата или тези от строителната влага) да напуснат зида. За целта се предпочита EPS( стиропор, неопор)

Интересно изключение от правилото е сайдинга. При него от външната страна се слага паропреграда , но тя по-скоро е за хидроизолация на ватата от директно попадение на водни пръски от външната страна . По дефиниция сайдинга е вентилируема фасада , затова това ,че има паро/хидро изолация и отвън не е проблем!
Последна промяна от Тани на нед яну 18, 2009 1:45 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
пароизолация на тавани

Всичко написано за стените с изключение на сайдинга важи и за таваните , особено ако над тях помещението е необитаемо. Дори да е обитаемо покрай външните стени е необходимо да се постави пароизолация , защото бетонните плочи са доста топлопроводими и температурата им около стените е близка до външната. Това е и причината точно там да има мухъл при липса на топлоизолация и проветрение.
Последна промяна от Тани на нед яну 18, 2009 2:01 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
пароизолация на подове
Тани - модератор
пароизолация на покриви
Тани - модератор
вече може да пишете какво мислите за пароизолацията и с какво не сте съгласни с горенаписаното и аз ще го коригирам!
8180 - майстор
Тук ли да пишем?
Или в др. тема, а тази само да се корегира и допълва?
С доста неща не съм съгласен.
Темата се казва ПАРОизолация. Допускам, че става дума именно за ПРЕГРАДА срещу водните ПАРИ - НЕ вода и НЕ въздух!
Вчера, в другата тема дадох линк към един прекрасен pdf по въпроса.
По някакви причини е въведено понятието ПАРОизолация, за разлика от хидроизолация и въздухо(ветро)преграда.
Неразбирането на това, води до често задавания въпрос:
Ще е туй: хидроизолационно, ветрозащитно и пародифузно(пропускливо) фолио, предлагано най-често при покривните системи.
Въздухо-, водо-, паро-преминаване (и топло-) през строителните конструкции са СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ ЯВЛЕНИЯ. Често ефектите са свързани (и еднопосочни), а защитите комбинирани.
Например, свободно (или принудително) преминаващият през/покрай конструкциите въздух може да пренесе значително повече топлина и пара отколкото др. механизми за движение на последните. Този ефект е ясен практически на всички.
Виж, преминаването на топлина и пара чрез дифузия вер. мах 50:50. А Паропреградата точно дифузното преминаване спира!
Въздухът може да бъде спрян с добре положен и фугиран гипскартон, но се съгласяваме (виждам), че това не спира парите и топлината.
А как се полага "водоплътно" найлон под гипскартона не се сещам без да се надупчи с рапидите!? Е, сещам се частично, но кой го прави...? Пък и няма смисъл. Виж, с контакти и конзоли е др. тема.
Тани,
Неочаквано ме изненада - при време съм сигурен, че мога да намеря много и доста по-верни твои мнения по въпроса (дори съм те цитирал).
Сори, че съм по-остър днес.
Тани - модератор
Няма за какво да се извиняваш! Нали затова съм я направил тази тема и не съм я заключил , въпреки че имаше такива предложения! Това , че аз съм пуснал темата не значи , че съм най-компетентния тук! В интерес на истината смятах да оставя точно тази тема лично на тебе , защото ти си много по- в час с нея , отколкото аз! Както и мисля да оставя на Велси Дограмите!

Давай смело- поправи всичко , с което не си или си частично съгласен!
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10

Тема "Пароизолация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: