• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
topurov - специалист
Здравейте "колеги"!

От доста време чета този форум и съм удивен от това, колко полезна информация може да се намери и колко отзивчиви са по-напредналите в решаването на проблеми.

Ето го и моя проблем:
Започвам строеж на мечтаната къща, която ще е стандартно изпълнение (тухли и бетон), но планирам да я направя максимално близка до 'пасивния' стандарт - много изолации, подходящо изложение и квадратура на прозорците с трислоен стъклопакет, вентилационна система с рекуператор и подземна тръба и т.н. и т.н.
Мисля да използвам за външна изолация 20 см ЕПС с плътност над 20 кг/м3 (или евентуално 15 см Неопор).

Дайте съвети и идеи как да го закрепя надеждно - при тази дебелина и плътност се опасявам, че традиционния начин с лепило и дюбели няма да е идеалния вариант.

И още нещо, свързано с друга къща - как се лепи ЕПС върху ОСБ плоскости? :?:

Благодаря предварително на всички отзовали се!
tokuro40 - специалист
Пробвай с Церезит CT 84 и по дълги дюбели :idea:
Master_Kenobi - V.I.P.
topurov, Извинете за офтопика, но чие е решението за 20 см. ЕПС? :? Ваше или на проектант?
topurov - специалист
Идеята си е моя. Както писах по-горе искам да се доближа максимално до пасивните къщи. Предвидил съм солидна топлоизолация на фундамента (поне 5 см ХПС отвън/под плочата и 10 см ХПС над плочата), 20 см ЕПС за стените (които по принцип ще са 25 см - тухли четворки и тук там единички на двоен зид - шайби), 30 см вата на покрива, качествена дограма с трислоен/двукамерен стъклопакет и К-стъкло. Ще имам и вентилационна система с рекуператор (последен модел - излезе преди месец, като аз ще съм първия клиент за България), 'подсилен' с около 40 м тръба, заровена в земята за предварително подгряване (зимата)/охлаждане(лятото) на входящия свеж въздух. Почти всички прозорци са с южно изложение (на север нямам), къщата е с прости форми (без еркери и тераси), ще има широколистни дървета от южната страна (лятото ще пазят сянка, зимата няма да пречат на слънчевите лъчи да ме топлят). Ще се обърне специално внимание на термомостовете и на 'херметичността' на къщата. Като цяло би трябвало да се получи добре. А иначе смятам да сложа и камина с водна риза, захранваща водно подово отопление (не смятам, че ще е нужно, но жената е непреклонна - иска наследниците да лазят на топъл под :roll: )
Може и да звучи екстравагантно, но всички знаем, че съществува и работи. Честно казано ми писна от търговци, на които като им кажеш, че търсиш ЕПС 20 см първо звънят в лудницата, а после се опитват да ти обяснят, че си в голяма грешка...
Ако е гарга - да е рошава. Всички сериозни източници казват, че ЕПС под 6 см са си пари на вятъра, но народа масово използва 5 см. А всъщност разликата в цената не е толкова голяма (за сметка на ефективността и ползите).
Matchless - специалист
Проектира,избра и намери всичко това,но не намери дюбели :? Както написа tokuro40, за дюбели препоръчвам fisher или си сложи сайдинг.Към дървена основа с ц200 или подобно.
Master_Kenobi - V.I.P.
Ами и аз, като другите ще кажа - дюбели. Дано намерите подходящата дължина.

-----------------
Много ме сърбят пръстите да ви задам куп въпроси, относно "екстравагантното" ви решение, но много ще ми станат офтопиците в темата. :)
topurov - специалист
Matchless написа:
Проектира,избра и намери всичко това,но не намери дюбели :?
Не съм намерил, защото не съм търсил. Затова и зададох въпроса.
На този етап сигурното е, че ще има такава изолация, но не съм си уточнил технологичните подробности по монтажа й. Искам предварително да си изясня алтернативите, да се спра на най-подходящата за мен и тогава ще намеря всичко нужно за осъществяването й. Това е.
Отноно дюбелите - на доста места съм питал - нямат дължина, пододяща за 20 см ЕПС (все пак това прави около 25 см дължина на дюбелите). На едно място ми казаха, че можело и да се поръчат с такава дължина, но те просто предполагаха (с голяма доза ирония в гласа). А и чух мнение, че дюбел с такава дължина ще се огъва и 'изкълчва' при набиването....
Може и да се наложи да прибегна до нестандартни решения, знам ли :?
Общо взето се нуждая от по-подробно изложен съвет/идея за цялостната система. Мнения от сорта на "Пробвай с по-дълги дюбели" не ми помагат особено много.
Master_Kenobi - V.I.P.
topurov написа:
Общо взето се нуждая от по-подробно изложен съвет/идея за цялостната система. Мнения от сорта на "Пробвай с по-дълги дюбели" не ми помагат особено много.
ОК. Проблемът е, че едва ли ще намерите тук човек с практически опит при полагането на толкова дебела изолация. Така че, не се сърдете на такива мнения.
Аз сещам за едно нестандартно решение: Използвайте дърво за дюбел. Ф 10 примерно с подходяща дължина и "насадена" глава. За подробностите ще помислим по-нататък. Мисля, че съм виждал в продажба такива дървени профили с голяма дължина.

И все пак да попитам... Правите нова къща, нали? Архитектът съобразил ли е тази дебелина на изолацията? Дал ли е детайли? Какво мисли той за това изпълнение?
Сградата има ли топлотехнически изчисления? Какво е мнението на проектанта по ОиВ?
Аз смятам, че например това:
...зимата няма да пречат на слънчевите лъчи да ме топлят...
няма да се случи. :?
Matchless - специалист
Пловдив, 4000 Панаирен град, Палата 5
Телефон: 032/ 96 14 26
Факс: 032/ 96 14 26
GSM: 088/ 528 20 20
Ей тез ако нямат незнам кой ще има в Пловдив. Звъниш им и ги питаш дали имат на fisher дюбели termoz 8SV или termoz KS8 за 200мм изолационни плочи.Дюбелите са за пасивни къщи идеални.Не се гънат туку-така и дълбаят от изолацията около сантим,след това се слага капаче да не става термомостче дюбела.
Търси и намери 20 сантима изолация,но нямаха дюбели за нея?Това имах предвид най-вече.Пък системата "лепило и дюбели" не ме е подвела досега,а и просто не се сещам за друга.
8180 - майстор
Топуров,
Решавал съм подобни задачи с дългите дюбели през дебела изолация, но за други цели и по 3-4бр. по-сериозни. За случая изолация ще се въздържа, но като насока от практиката - възможно решение е, да се подберат отделно дюбел+дълъг винт (пирон) +шайби. Така съм се "спасявал". Лошото е, че при теб бройката е голяма и трябва да е издържано технологично - допускам, при тази дебелина и необходимост от завишаване на препоръчителните бройки, както и по-дълбоко влизане в тухлата (четворка).
Бих помислил и за "послойно" изпълнение на изолацията (с пренасяне на усилията към бетона), както и за предложения вариант - Сайдинг.

Да използвам случая.
В един мой спрян проект съм заложил "самодейно" подобни тръби под/в фундамента на къща - 5-8м. С идеята - все е нещо, макар и малко.
Мислил ли си по въпроса за евентуалния "конденз" по вътрешните им повърхности в летен режим (охлаждане)? Според мен е доста вероятен, а тогава заради топлото виреят и разни гъби. Има ли идея за почистването и то на 40м.? В рекуператора вероятно този проблем е решен, но в тръбите...?
Аз почти съм се отказал от летния режим в тази връзка, а и го мисля като "пасивен" (без вентилатори, на самотек) приток на свеж въздух зимата към "сухите" помещения.
Успех!
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13

Тема "ЕПС с дебелина 20 см - КАК ДА ГО ЗАКРЕПЯ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: