Напишете въпрос свързан със санирането.
Nachinaesht - помощник
Имам следните въпроси.
Стаята е северна.
Има ли разлика колко дебела изолация ще се сложи?
Има ли разлика в топлоизолационните им качества?
Ако е по дебела по-добре ли е или няма голяма разлика?
Благодаря предварително за отговорите.
masteradmin - майстор
Естествено че има разлика по принцип 5см. е минимума. С 8 см. ще е много по добре, но трябва да помислиш за уплътняване на дограмата и за самата плоча която е огромен термомост. Просто неможе да си на 100% всичко е средства и компромиси търсиш златната среда.
Nachinaesht - помощник
Дограмата е сменена.
Тъй като е северна стаята и няма да се отоплява постоянно ме притеснява дали стените ще са достатъчно топли за да не се получава конденз по тях.Затова ме интересува дали 5см е достатъчно или е необходимо да е по-дебел.
ARTU - специалист
Моето мнение е, че от 5 см нагоре няма смисъл. :wink:
Практически няма да усетиш разликата.
8180 - майстор
ARTU написа:
В зависимост от използвания материал и желания ефект. Точното определяне на дебелината е предмет на топлотехнически изчисления и зависи от вида на стената която ще се изолира и климатичните особености на района. В общия случай за панелните блокове използването на EPS с дебелина под 5 см е неоправдано. Препоръчва се използването на материал с дебелина
5-6 см. Тази дебелина осигурява приблизително коефицинет на топлопреминаване
U=0,5 W/m2k, който е максималния допустим според съвременната нормативна уредба.

:?:
Galski - специалист
Nachinaesht написа:
Дограмата е сменена.
Тъй като е северна стаята и няма да се отоплява постоянно ме притеснява дали стените ще са достатъчно топли за да не се получава конденз по тях.Затова ме интересува дали 5см е достатъчно или е необходимо да е по-дебел.
При този начин на отопление, дори и при наличието на външна изолация (нали говорим за външна!), има вероятност да се получи конденз по стените. Съжалявам.
За да не се получи конденз - трябва постоянно отопление и темп.
ARTU - специалист
Е какво има за чудене!? На практика дали ще е 5 см или 10 см няма значение.
Ама айде от мен да мине - направете го по 20 см. Щото 8180 го кефи :lol:
velsi - Почетен майстор
Цитат от друг форум. Без да коментирам.

"....Бил съм в хотел, стаята се отоплявше с едно радиатотче (като за баня) 300W което от време на време включваше. Зима -10-15Г и как като попитах собственика- "Яка изолация 20см ...."
Така, че мисля, че никой не лъжете, просто условията са различни!!!"
8180 - майстор
Galski написа:
При този начин на отопление, дори и при наличието на външна изолация (нали говорим за външна!), има вероятност да се получи конденз по стените. Съжалявам.
Galski - специалист
8180 написа:
Galski написа:
Така е. Изпитахме го лично.
Имаше някъде статия, която обяснява каква е температурата на повърхностния слой на стената при различни ситуации. Също така описва и колко важно е да се поддържа относително постоянна температура. Много професионално си беше написана, чисто за спецификата на изолациите.... Но не ми се търси сега!

Пък и аз казвам, че вероятност има. По всички "книжки" си пише - ....постоянно отопление, и редовно проветряване...

Тема "Има ли разлика между EPS 5см и EPS 8см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: