• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
failure - специалист
Здравейте,
Започвам изолацията на вътрешната страна на скатовете, като вече съм отсекал билото на 2,40 с окачен таван. Ще слагам 10 см вата между гредите и гипсокартон. При положение че покрива е вентилиран - на билото над окачения таван са оставени четири вентилационни отвора, нужна ли е някаква пароизолация от топлата страна под гипсокартона?
kaltchevmg - специалист
Аз също възнамерявам да изолирам наклонен покрив /греди и керемиди/ Но съм решил да използвам Фибран. Основната причина е че ватата губи своите изолационни свойства когато се овлажни и намокри. Керемидите периодично правят проблем и докато се ремонтират има течове. Освен това при покрива разликата в температурите е много по голяма за разлика от стените и съответно конденза по силен.
failure - специалист
Варианта за теч отгоре го изключвам за поне 20 години (надявам се). Покрива е нов с битумни керемиди. Питането ми е дали е възможен конденз на пара проникнала от топлата страна.

Прикачен файл

roof.JPG
roof.JPG (34.75 KиБ) Видяна 7092 пъти
EDI - майстор
Ако помещението се отоплява по-интензивно е възможно кондензиране на парите във ватата.
failure - специалист
Моля ако някой знае и е патил да помогне. Има ли практически смисъл от пароизолацията :?:
Да не се получи - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=9105

Покрива е така но, ще се изолорат и скатовете:

Прикачен файл

338_0w_small_496.jpg
338_0w_small_496.jpg (43.24 KиБ) Видяна 7044 пъти
Petyr - специалист
failure написа:
Моля ако някой знае и е патил да помогне. Има ли практически смисъл от пароизолацията :?:
За мен има. Ако ще се живее там, то ще се отделя влага, тази влага ще кондензира именно във ватата, защото там се пада точката на оросяване. А мократа вата се скапва и губи топлоизолационните си качества. Най-добре е влагата да се отвежда заедно с отработения въздух с вентилацията, било то естествена или принудена :)

Аз не бих икономисал от един найлон...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Всичко точно, само че мократа вата не се скапва. Верно, че губи топлоизолационните си свойства, но то е не защото е мокра, а защото и се пречи да изсъхне.
8180 - майстор
failure,
Нямам никакво време тези дни за Форума.
1. Не съм сигурен, от показаното на снимката, че покривът е вентилиран.
2. В линка за покрива на Прасчо - той там е сложил найлон от ДВЕТЕ страни на ватата.
3. Според мен, (при вата) отдолу е необходим найлон или специализирано фолио, НО ТРЯБВА да се осигури възможност и за "съхнене", както пише n_a, но отгоре.
Сподели цялата конструкция от въздух вътре до въздух вън - ще опитам по празниците да я погледна, ако не е късно. Помисли и за вариант - Фибран.
failure - специалист
Покрива е четирискатен, покрит е с ОСБ и битумни керемиди като по скатовете от трите страни има пет покривни прозореца Велукс. За вентилация над окачения таван по четирите ската са оставени вентилационни отвори - едни квадратни пласмасови. Така както си го представям, над окачения таван и покрай ребрата които излизат над него би трябвало да се вентилира.
Ватата вече е купена и поставена над окачения таван и по скатовете:sad: Картона по скатовете не е сложен мислех си да сложа найлон само по скатовете откъм гипсокартона, като отзад да разчитам на дишаштата способност на ОСБ то.
prascho - майстор
Имаш хоризонтална част от гипскартон и вата нали? В тази част сложил ли си найлон откъм топлата страна? Лично аз съм сложил найлон в скосената част на скатовете, които ще се отопляват. За неотопляемата част в скоро време ще махам ватата и ще правя някакво подобие на студено вентилируемо подпокривно пространство.
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация на подпокривно пространство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: