• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Иван
Какво представлява топлоизолацията - топлоизолацията е многокомпонентна система, която намалява топлинните загуби на жилището ви. Тя може да бъде изпълнена по разнообразни технологии, с различни изолационни материали, най-често използваните от които са:
минерална (каменна) вата - ватата е добър изолационен материал, който има голямото предимство че пропуска лесно водните пари. Заедно с това тя е хигроскопична и когато поеме вода губи в голяма степен изолационните си свойства. На пазара се предлага вата с различна плътност, като всяка има своето предназначение - за стенни, покривни или подови изолации. Ватата не е подходяща за външна фасадна изолация поради хигроскопичността си. Предлагат се и импрегнирани вати, но заедно с процеса на импрегнация те губят част от изолационната си способност и паропропускливост. Поради тези си особености ватата се прилага основно за вътрешна изолация. Като външна изолация , се използва затворена в панел - тип"сандвич".
Екструдиран пенополистирол (XPS) - изолационни плочи с различна дебелина, изработени от принудително разширен чрез разнообразни методи полистирол. Характерно за XPS-a e, че камерите на материала са много малки ( < 1мм) и са със затворена структура. Това определя неговите много добри изолационни свойства и пълната му херметичност - той на практика не пропуска нито вода, нито водни пари. Материалът е подходящ за изработване на подови, покривни и стенни изолации на мазета и приземни етажи. Въпреки чудесните си изолационни свойства, не се препоръчва за външни фасадни изолации, особено при влажни и усойни фасади, тъй като не пропуска никакви водни пари. Все пак при отделни случаи е допустимо използването му. Подходящ е повече за вътрешна изолация поради голямата си твърдост с която придава механична якост на цялата система.
Експандиран пенополистирол (EPS) - изолационни плочи с различна дебелина изработени от принудително раздут полистирол. На пазара се предлага EPS с различна плътност и зърнометрия. За фасадни изолации се препоръчват материали с по-висока плътност и малка зърнометрия. EPS притежава добри топлоизолационни свойства и паропропускливост, което определя неговото приложение като материал за външни фасадни топлоизолации. Качествените материали са екологично чисти (не изпускат вредни газови емисии), и притежават неизменност на размерите с течение на времето. Не всички материали от вида са подходящи за фасадна изолация - обикновено те се означават с EPS-F, но това означение варира при различните производители.
Иван
Защо ни е необходима изолацията - очевидната част на отговора е, за да намали разходите ни за отопление, но изолацията решава и един друг голям проблем особено характерен за панелното строителство - конденза. Конденза е явление, което се състои в отлагане на вода по студените повърхностти, когато сравнително по-топлия въздух наситен с водни пари се охлади до точката на оросяване в непосредствена близост до повърхността. Продължителното отлагане на конденз по стените, освен непосредствения дискомфорт от течащата вода, води и до намаляване на изолационната способност на стената и предразполага развитието на плесени и гъби. Плесените от своя страна са изключително вредни, тъй като след като изсъхнат хората ги вдишват с въздуха, като предизвикават алергии и са особено опасни за астматиците. За да се спре отлагането на конденз по стената трябва да се намали разликата в температурите на въздуха и стените. За целта се изработва външна изолация с подходяща дебелина, при което стената става значително по-топла и образуването на конденза спира, а заедно с него изчезват и плесените. Въпреки че изолацията се полага основно за намаляване на топлинните загуби, тя има и чудесен шумоизолиращ ефект, а освен това запазва жилището по-прохладно през горещите летни месеци. При къщите фасадната изолация е един много добър начин за оформяне на красива и функционална фасада.
Иван
Външна или вътрешна изолация - много се дискутира въпроса къде трябва да се положи изолацията. Изолацията отвътре има предимството че се изработва по-лесно и е по-евтина. Недостатъците и обаче, са повече от предимствата - освен че се намлява обема на помещението, не се решава и проблема с конденза. Конденза просто се премества отзад - между изолацията и стената, като с течение на времето изолационното платно се пропива с вода (особено EPS) или избива по фугите между отделните платна. Единственото правилно място на изолацията е непосредствено до най-студеното място - отвън. Така температурата плавно се покачва отвън-навътре и вътрешната повърхност на стената има температура близка до тази на въздха. За да бъде обаче изолацията на едно помещение напълно ефективна, препоръчва се да се направи и вътрешна изолация с по-тънък материал - например депрон, коркови плочи, изолационни тапети и пр. Така се осигурява много по-висок топлинен комфорт в помещението и значително по-ниски загуби.
Иван
Къде трябва да се направи изолация - отговорът е логичен - там откъдето губим топлина и където се образува конденз - по правило това са външните стени. За да бъде обаче едно жилище ефективно изолирано, трябва добре да се оценят отделните елементи - стени, тавани, подове и прозорци. Препоръчва се да се постави изолация на всички външни стени. Вътрешна изолация може да се постави практически навсякъде - очевидно е, че колкото повече, толкова по-добре. Друго място откъдето топлината изтича от жилището е подът - студените подове с теракот и камък не са добър изолатор. Паркета, дюшамето и различните текстилни настилки са за предпочитане. Може да се монтира подова изолация с XPS, върху която се направи замазка от 2 см, след което да се залепи теракота или камъка - проблема е, че обикновено това повдига нивото на пода. Друга огромна "дупка" през която изтичат ценните калории са прозорците - стъклопакета е може би най-студения елемент през зимата във вашето жилище (като изключим хладилника). Напоследък много хора смениха старата си дограма с нова алуминиева или PVC. Дограмите от профили имат предимството, че се затварят перфектно и осигуряват пълна херметичност и шумоизолация. Проблемът е, че пластмасата и най-вече алуминият имат много по-лоша изолационна способност от дървото, поради което започва отлагане на конденз по студения профил. Този проблем като цяло се решава с различните системи топлинни мостове и многокамерни профили. Другия проблем обаче е самият стъклопакет - разстоянието между двете стъкла вече е само около 24мм, което е по-малко дори от това на старата ви дограма, поради което през студените месеци сутрин започват буквално да текат "реки" от вода по прозорците ви. Този проблем не може да бъде решен по никакъв начин, освен чрез увеличаване на разстоянието между стъклата, което автоматично означава по-широки профили и по-скъпа дограма като цяло. Някои стъклопакети са пълни с инертни газове, което увеличава тяхната изолационна способност, но и те някога се разхерметизират и газът изтича. Нашият съвет е да се доверите на доказан производител и ако имате възможност, купете по-качествената, макар и по-скъпа дограма - все пак това е инвестиция в бъдещето. За намаляване на топлинните загуби през прозорците, много помагат различните видове щори и рулетки и макар че през деня прозорците не могат да бъдат постоянно затъмнени, все пак нощно време е удачно.
masteradmin - майстор
Браво Ваньо - златен си.
Здравейте на всички.Прочетох във форума всичко за саниране, или почти всичко,за изолации, но никъде не видях някой да напише отговор след полагане на изолация.Живея в панелка на седми ,предпоследен етаж краен апартамент,2-е стаи.След като си смених дограмата от дървена на ПВЦ по горната част на всички външни стени и на тавана ми изби влага,стените направо са мокри.Тази пролет реших да си направя изолация на стените от гипсокартон,между гипсокартона и стената ще сложа минерална вата,прочетох в статията=Топлоизолация с вата и гипс картон (предстенна обшивка)=Тъй като външна изолация не мога да си позволя ще я направя отвътре.Та въпроса ми следният,може ли някой да напиши ще има ли ефект от цялата тази работа и ако има ще дълготраен ли той?Благодаря предварително.
masteradmin - майстор
Зависи от изпълнението, а и нещата са логични. Защо се появява конденз ? Влага + студени стени. Влага - трябва ти вентилация или нещо да суши въздуха. Студени стени - вътрешна изолация - лек вариант ( корк, депрон, термошилд), хардвариант - стенна обшивка.
Само не ме питай каменна или стъклена вата. (Аз слагам филц за по евтино)
8180 - майстор
masteradmin написа:
=====
Само не ме питай каменна или стъклена вата. (Аз слагам филц за по евтино)
Мастер, това "филц" какво е и къде живее?
masteradmin - майстор
Ами ватата не е на пана, а на ролка. Само дето не го препоръчват много за топлоизолация по скоро го водят звукоизолационен, ама става.
8180 - майстор
Мастер,
Че то май при Изовер си е стъклена вата - тази готино жъто.
Това ли имаш в предвид?
Нещо не беше много ясен - "не вата , а филц"
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: