Напишете въпрос свързан със санирането.
Ще започвам частичен ремонт у дома като естествено преди зимата трябва да се подготвим с изолацията...

Блока е тухлен, ново строителство, (долу горе), няма никакви изолации
В едната стая(по схема се води хол, зашад) няма вътрешна изолация нито ламинат нито каквото и да било по стени и таван...само 1 балатум на пода. Дограмата е дървена и пропуска доста. Идеята ми е първо да я сменя с ПВЦ след това да наредя на двете външни стени скара и морска пяна или нещо от сорта и отгоре да наредя МДФ ламперия вместо да се шпаклова и да се оцветява ...а другите 2 стени чист латекс ...за ламинат може да се говори за по късен период. Отоплението става с котле на дърва и въглища за момента, като за напред смятам да газифицирам. В стаята има алуминиеви радиоатори 57см височина 24 ребра.

Смятате ли че идеята е добра и през зимата в стаята ще се поддържа добра температура и ако има по-добри варианти за същите пари казвайте :) забравих да кажа че това по стените ще се пробвам да си го правя сам :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Единствената морска пяна за която знам е камъче за стъргане на захабени петички. Разкажи ми за твоята морска пяна, моля.
много добре се сещаш за какво говоря а ако не е морска пяна ще е фибран или нещо изолиращо от сорта

Забравих да питам как стои въпроса с мухала дали ще избие при тези обстоятелства. Казаха ми че се продава мисля че беше термофлекс името ...мажели се стените и поддържало повърхността им топла и по този начин не избивал мухъл. Ако намажа стените с тоя термофлекс или каквото е там след това сложа фибрана и отгоре наредя МДФ ламперията ще има ли ефект срещу мухала
Fortune - специалист
Stereocrash написа:
много добре се сещаш за какво говоря а ако не е морска пяна ще е фибран или нещо изолиращо от сорта

Забравих да питам как стои въпроса с мухала дали ще избие при тези обстоятелства. Казаха ми че се продава мисля че беше термофлекс името ...мажели се стените и поддържало повърхността им топла и по този начин не избивал мухъл. Ако намажа стените с тоя термофлекс или каквото е там след това сложа фибрана и отгоре наредя МДФ ламперията ще има ли ефект срещу мухала
Термофлекса е латекс и си е цена.
ltg - напреднал
Фибранът е марка XPS и не е предназначен за вътрешна топлоизлоация. Поради това, че има много малка паропропускливост не позволява на стените да дишат. В последствие ще се получи мухъл в помещението (особено при ново строителство, където има много остатъчна влага).
XPS се използва за изолация на приземни етажи,където влагата отвън е по-голяма и да служи като защита против нейното проникване в помещението. Нагоре за външна изолация е правилно да се използва EPS или по-познат като стиропор, въпреки, че има разлики м/у обикновения стиропор и EPS-а за изолации. Той има добра паропропускливост. За вътрешна топлоизолация зад гипскартона най-добре е да се използва минерална вата, тъй като тя почти не задържа влага. Въпрос на предпочитание е вече типа на ватата - на ролки или на парчета (дюшечета), подлепена с фолио или не.

Термофлекс или различни видове бои с топлоизолационни свойства имат еквивалент на около 1-2 см EPS изолация т.е. не очаквай, че с 2-3 ръце боя ще настане жега. Те са подходящи да ги използваш там, където не е удачно да се постави друг тип изолация и където има термомостове, като опит да намалиш конденза на тези места.

Погледни в сайта на различните проиизводители на системи за сухо строителство и на различни видове мазилки (Баумит, Теразид, Стром 21, Вебер), в тях ще можеш да намериш пълни описания на технологиите за поставяне на изолации, след това свери с написаното във форума в различните теми и действай :)

Надявам се да съм ти бил полезен с това кратко обяснение.
pipbel - майстор
ltg, донякъде само съгласен с това което казваш горе.
Имам 3-4 сериозни забележки:
Фибранът е марка XPS и не е предназначен за вътрешна топлоизлоация
Напротив - фибрана (XPS) e измежду най-добрите решения за вътрешна ТИ (там където е показана или където не може да се изпълни външна ТИ)
най-добре е да се използва минерална вата, тъй като тя почти не задържа влага
Това е нещо напълно ново за мене и определено съм Тома неверни за такова твърдение :?
Въпрос на предпочитание е вече типа на ватата - на ролки или на парчета (дюшечета), подлепена с фолио или не.
Не е въпрос на предпочитание. Задължително е ватата да е защитена с паробариера откъм топлата страна (стаята)

И това прословуто дишане на стените.
Стига бе, докарахте ги че дишат повече от сини китове. :lol:
Попрочети малко тука и ще разбереш че през стените се обменя 11-13% от въздуха.
Останалото...вентилация му е майката, вентилация ! :!:
ltg - напреднал
Вентилацията си основното нещо, на което трябва да се наблегне и то това си е ясно и логично, за всеки, който поне малко се позамислил за причините за конденза...

Но иначе ето най-точния линк за начините за използване на различните продукти с марката Фибран - на сайта на производителя.
http://www.fibran.bg/eco2.htm

Както се вижда има различни видове с различно предназначение т.е. за вътрешна изолация с техните продукти трябва да се използва само Fibran GP, който пък според брошурите в сайта се произвежда от завода в Гръция по заявка.
Това означава, че каквато и да е плоскост от марката Фибран, която намериш по складовете е почти сигурно, че не е предназначена за вътрешна ТИ на стена.
kuuuuuul - майстор
[quote="ltg"]Вентилацията си основното нещо, на което трябва да се наблегне и то това си е ясно и логично, за всеки, който поне малко се позамислил за причините за конденза...

Ето това е истината,теорията за различната паропропускливост е вярна но за практиката може спокойно да се пренебрегне

:idea:

Тема "Предстои ми ремонт...ПОМОЩ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: