Напишете въпрос свързан със санирането.
ethernall - помощник
Здравейте, планирам да правя външна изолация на апартамента (една голяма северна стена с 2 прозореца, един голям западен калакан и малка южна с прозорец), а почти нищо не разбирам:(. Сградата е старо строителство, външните стени са тухли четворки с доста дебела мазилка, принципно блока е доста топъл (май няма човек със спряно парно, даже работи и във входа). Основният двигател за тази инициатива е северната стена, която е доста студена през зимата и даже влажнее... и съотвтно спалните са най-студени. А като ще се прави смятам да го направя изцяло. Та съм се спрял на 5 см. стиропор - достатъчно ли ще е? Иначе момчето с което съм се хванал да работя ми направи 2 варианта на оферта - с материали само на БАУМИТ, с които цената на квадрат излезе страшна (80+ лева) и с Аустротерм стиропор и материали за закрепване и там каквото си трябва и някаква гръцка минерална мазилка при което цената стана по-поносимите 45 лева на квадрат. Според вас това реална цена ли е за такива материали? Преди време проучвах пак въпроса и ми даваха по-ниски цени, но предполагам с български стиропор бяха офертите. Иначе гледам тук във форума, че Аустротерм е добра марка, което ми беше друг важен въпрос. Остава да питам и следното - 18 кг/м3 за този материал достатъчно ли е или трябва да искам над 20 (22 например)? Минералната мазилка достатъчно издържлива ли е - живея на доста ветровито място и когато се развали времето яко духа и бие дъжда във фасадат? Много благодаря предварително за помощта. За съжаление ми е малко спешно и за това може би питам неща на които вече е отговаряно - моля да ме извините ако е така.

Едит: Прочетох сега ето тази статия: http://alpinjobs.hit.bg/lubopitno.html и съм силно притеснен относно избора си на мтериал. Гледам май и тук се води голям спор стиропор с/у фибран... Има ли някакво менение около което са обединени хората, които се занимават професионално стова? Аз чета междувременно и сигурно ще изникнат още въпроси:)
8180 - майстор
ethernall,

Спорът ХПС/ЕПС е безкраен. В нашия Форум май леко преобладава мнението за ЕПС като външна ТИ. Моето също е такова.
С 5 см Фасаден ЕПС ще влезеш в днешните нормативи.
На др. въпроси, вярвам колегите ще отговорят по-точно от мен.

Не се доверявай на цитирания сайт - пълен е с грешки и преписани неграмотно от различни места пасажи, без да се вникне в тях. Погледни, например, как съкращават "сантиметър" още в началната картинка, сравни Ламбдите на картинката и в първото изречение.
Има и доста верни неща, но не става за първоначално запознаване с материята, когато не можеш да отсееш кое е истина и кое не.
Хората са алпинисти и са избрали този начин за привличане и печелене доверието на клиентите за външна ТИ.

А дори по основния въпрос, който поставят и се опитват да отговорят, в началото са ЗА ХПС при външна ТИ, а към края обратното - дават го за ГРЕШНО. :?
Да, вярно че точно паропропускливостта прави ЕПС предпочитан за външна ТИ, но повечето от изводите им са произволни, а накрая сами ги отричат.
Успех с първото си питане при нас. :)
ethernall - помощник
мерси за отговора и за пожеланието:) Иначе колкото повече чета толкова повече се омешвам... ма то така е винаги в началото май... За дебелината - ми аз не искам да се вмествам в някави норми, а искам да си осигуря комфорт и топлина. Принципно блока е топъл като цяло. До сега при радиатори на 3 (ECO mode), като изключим нашта спалня, която има най-много външни стени (северна и западна и 2-те с прозорци) в останалите и през зимата държи над 20 градуса. Та се чудя дали 5 см ще е достатъчно или да не се циганя и да сложа 8-ца примерно... И другото е, че нямам идея какви са разликите в мазилките - силикатна, силиконова, смесена... ебаси писна ми да се налага да ставам специалист по-всяко нещо, което се налага да се направи защото никой нищо не обяснява и досегашния ми опит ме е научил да не се доверявам на сляпо на "майстори". Има ли някъде списък с хора от форума, които се занимават професионалмо с това да се свържа с тях за съвет и оферта? Честно казано така бих имал по-голямо доверие от случайно намерени... Обекта не е голям но си е все пак няколко "хилки" - не гоня да мина най-тънко, а най оптимално цена/качество. Ще съм благодарен на всякакви съвети. Иначе продължавам да чета, но върви бавно с 2 деца 1-то на 4 месеца, който ебил в подобна ситуация, знае за какво иде реч:)
2v6 - майстор
ethernall написа:
мерси за отговора и за пожеланието:) Иначе колкото повече чета толкова повече се омешвам... ма то така е винаги в началото май... За дебелината - ми аз не искам да се вмествам в някави норми, а искам да си осигуря комфорт и топлина. Принципно блока е топъл като цяло. До сега при радиатори на 3 (ECO mode), като изключим нашта спалня, която има най-много външни стени (северна и западна и 2-те с прозорци) в останалите и през зимата държи над 20 градуса. Та се чудя дали 5 см ще е достатъчно или да не се циганя и да сложа 8-ца примерно... И другото е, че нямам идея какви са разликите в мазилките - силикатна, силиконова, смесена... ебаси писна ми да се налага да ставам специалист по-всяко нещо, което се налага да се направи защото никой нищо не обяснява и досегашния ми опит ме е научил да не се доверявам на сляпо на "майстори". Има ли някъде списък с хора от форума, които се занимават професионалмо с това да се свържа с тях за съвет и оферта? Честно казано така бих имал по-голямо доверие от случайно намерени... Обекта не е голям но си е все пак няколко "хилки" - не гоня да мина най-тънко, а най оптимално цена/качество. Ще съм благодарен на всякакви съвети. Иначе продължавам да чета, но върви бавно с 2 деца 1-то на 4 месеца, който ебил в подобна ситуация, знае за какво иде реч:)
Искаш ли да се грееш по-евтино в бъдеще :?:
Колко ще ти струва санирането с 5-ца и колко с 8-ца?
Ако кажеш и колко ти е сметката за отоплението ще може да се сметне за колко време ще се изплати допълнителната цена :idea:
ethernall - помощник
Ами сметката за парно и топла вода за целия сезон е към 1100 лева... Не знам колко ще ми е разликата с 5 и 8 см. Имам цена само за 5... Някой знае ли колко е разликата на м2 м/у 5 см. и 8 см. плътност 18 кг/м3 за Аустротерм? И колко, например в проценти, повече изолира 8-ца срещу 5-ца, защото предполагам не е линейна зависимост? Още един въпрос имам - колко трябва да се застъпи над горната и под долната плоча? Гледам тука пишеше някъде, че трябва да е дебелинат на стената *2? Така ли е? При 30 см. тухлена стена би трябвало по тази логика да хванем по 60 см.?
FMaster - специалист
ethernall написа:
Ами сметката за парно и топла вода за целия сезон е към 1100 лева... Не знам колко ще ми е разликата с 5 и 8 см. Имам цена само за 5... Някой знае ли колко е разликата на м2 м/у 5 см. и 8 см. плътност 18 кг/м3 за Аустротерм? И колко, например в проценти, повече изолира 8-ца срещу 5-ца, защото предполагам не е линейна зависимост? Още един въпрос имам - колко трябва да се застъпи над горната и под долната плоча? Гледам тука пишеше някъде, че трябва да е дебелинат на стената *2? Така ли е? При 30 см. тухлена стена би трябвало по тази логика да хванем по 60 см.?
Значи ... стига си чел глупости на хора, които имат време за губене !!!
В твоя случей, слагаш стереопор или неопор 5 см. независимо от плътността!!! Пускаш височина 3м. обикновенно се мери вътрешната височина(~2,50m - 2,60m.) в помещенивто и добавяш дебелината на двете плочи (~ 2*20sm.).
Не се задълбавай в някакви сметки и тем подобни физики и глупости !!! Успех!
:? Забравих ... разликата в топлопроводимостта м/у 5 и 8см. еднотипна топлоизолация е след третия знак, след десетичната запетая, а сега дерзай :?:
2v6 написа:
.... Ако кажеш и колко ти е сметката за отоплението ще може да се сметне за колко време ще се изплати допълнителната цена :idea:
Колега ... не би могъл да го сметнеш това ако ще цял взвод инженери да ползваш + половината персонал на топлофикация !!!
Не се залъгвай, че има начин или формули по въпроса ... иначе звучи О-бедително :)
Успех!
Последна промяна от FMaster на нед сеп 20, 2009 11:36 pm, променено общо 1 път.
svetliopi44 - Чирак...
:)
Последна промяна от svetliopi44 на пет ное 13, 2009 11:07 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
FMaster написа:
...
2v6 написа:
.... Ако кажеш и колко ти е сметката за отоплението ще може да се сметне за колко време ще се изплати допълнителната цена :idea:
Колега ... не би могъл да го сметнеш това ако ще цял взвод инженери да ползваш + половината персонал на топлофикация !!!
Не се залъгвай, че има начин или формули по въпроса ... иначе звучи О-бедително :)
Успех!
Сметките не са чак толкова сложни, стига да има точни данни :idea:

Разликата в цената между 5-ца и 8-ца е 2.5 лева за ЕПС на Фибран. За сметката на оскъпяването трябва само да се знае площта :wink:

Ако в момента има тухла 4-ка с по 3 см мазилка отвън и вътре може да се приеме, че през стените излизат 0.43% от топлината (останалото през прозорците и вентилация).
При изолация с 5 см фасаден Фибран ЕПС сметката ще е 780 лв.
При 8 см - 740 лв.
Значи за същия "комфорт" ще е 40 лв по-малка годишната сметка при 8 см изолация спрямо 5 см. Ако се държи по-топло разликата ще е по-голяма :idea:

Като се знае и квадратурата на изолацията може да се сметне за колко години ще се изплати.
ethernall - помощник
svetliopi44 написа:
:arrow:

Можеш да добиеш някаква представа от тези калкулатори ...
Алеле майко... Овъртолих се тотално, а и нещо първия калкулатор не смята:(

Сметнали са ми 72 м2 изолация... По тея сметки излиза, че разликата в цената ще е 180 лева ако е с фибран - 4,5 години за изплащане. Аз стиропор съм харесал - там така ва ли е разликата в цената? И още нещо - каква е разликата в цената м/у стиропор Аустротерм и Неопор? Тоя неопор много по-добър ли е?

Много ми е трудно и с мазилките - добра минерална мазилка достатъчно издържлива ли е? Казаха ми, че ако мина на силиконова ще ми скочи цената от 45 на 60 лева на квадрат!!! Това е ужасно много - реално ли е? Тия силиконови мазилки толкова ли са по-добри?

Едит: При другия калкулатор ми дава, че при да кажем външна стена 24 метра, 2,60 висока, при 3 см. мазилка+24см тухла 4-ка+3см мазилка = 2529W загуби, при същото с 5 сантима стиропор = 804 W, същото обаче с 8см стропор = 570... не е толкова голяма разлика, но ако наистина говорим за 180 - 200 кинта май си заслужава...
freshenero - специалист
Ве1ният спор фибран с/у стиропор,а малко за каменната вата.Която според мен е най добрата инвестиция.Тьй като с времето и стиропора и фибрана гният и смьрдат ужасно.Но малцина си дават сметка!

Тема "Помощ за изолация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: