Напишете въпрос свързан със санирането.
bambam2k - специалист
Никъде не намерих нещо по въпроса.

Имаме винкелова рамка с армирани стъкла отвън. Двете къси страници на терасата ми са такива. От вътре има завърена за рамката арматура напълнена с материал(хоросан можеби) после дебело залепен теракот с хоросан.
Т.е няма дебела стена (3 см) позволяваща дупчене.

Налага се САМО ЛЕПЕНЕ на изолация отвън

Лицето затворената тераса е с прозорци с дървена дограма.
Терасата се ползва за кухня там е печката и газов котлон.
не е отворена

Някой да има опит с такава техника и технология?

Аз си го представям така:
1.Отвън грунд розов на БОРО (дано позволява ползване на отрицателни температури от вън) щото си мисля че стъклата са:
1.1 Много гладки и може да няма досатъчно сцепление
1.2. Боя или ръжда от винкела, зацапване (може и омазняване, позеленяване, варовик с годините) на стъклото от вън.
1.3. ЧУДЯ се да има ли насяне на грунд въобще, да не се отлепи той а с него и излоацията след време?
2. Лепене с Пяна полиуретанова, ама доста щото няма да може да има дюбели и ще трябва да се разчита само на пяната.

2.1. Незнам коя да ползвам на церезит CT84 или INsta-stik на Dow?
3. Дюбелиране в зоната на таванната панела и подовата , там може да се дупче дълбоко.
4. Максимално дълги парчета XPS - dow
5. Има ли по 3 м дължина парчета някъв фибран?
6. Армираните стъкла в винколовата рамка 50 на 40 см 2х3 бр дали ще издържат тежеста на изолацията или ще подадът направо те :)

Въпроси, въпроси страшно чак.
Стана сложно и интересно, но
добре дошли на всички на купона!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Надупчи цялата тази красота и вържи по някакъв начи мрежа.
torbalan - Дървен философ
можеш да хванеш изолацията за въпросната винкелова рамка със самонарезни винтове...

...всъщност и с дюбели би трябвало да може....

пробиваш предварително дупки във винкелите, слагаш фибрана и от вътре на вън пробиваш самия фибран...
после си слагаш дюбела и стягаш...
накрая, ако стърчат от вътре - с ъглошлайфа може да ги изравниш :-)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
За по-малко нерви ще го събори и на чисто!
bambam2k - специалист
Много вярно е че е по добре да видиш от колкото да ти разкават
:lol:

вариантите в отвътре от падат не ми се руши готова работа
ето и малко снимки от купона

Прикачен файл

1.1. otwatre dqsno.JPG
от вътре дясно
1.1. otwatre dqsno.JPG (101.26 KиБ) Видяна 8160 пъти

Прикачен файл

1.2. otwan dqsno.JPG
от вън дясно
1.2. otwan dqsno.JPG (138.05 KиБ) Видяна 8160 пъти

Прикачен файл

2.1. otwan lqwo.JPG
от вън ляво
2.1. otwan lqwo.JPG (111.02 KиБ) Видяна 8160 пъти

Прикачен файл

2.2. otwatre lqwo .JPG
от вътре ляво
2.2. otwatre lqwo .JPG (79.96 KиБ) Видяна 8160 пъти
Spokoiniq - майстор
Смело с пяна лепиш, няма да мръдне отстрани.
ArturDent - Почти Безобиден
Правих подобно нещо на вожда, но от вътрешната страна. Върху стъклото фибран, след това итонг и замазка. Оставих стъклото като добра хидро изолация.
Идеята ми за отляво е фибран, тънък градеж от итонг за да държи фибрана да не падне, пак фибран с дюбели, мрежа и замазка.
Или слагаш XPS-a върху стъклото, както решиш да го лепиш (пяна...), биеш дупки в тавана и пода на терасата и там слагаш арматурно желязо от горе до долу, през 20 см да държи фибрана. Замазка с мрежа, върху желязото.

Отдясно имаш много място където да дупчиш, поне от едната страна, другата ще се "държи" от улука.

Абе цялата работа си е голямо предизвикателство.
Дали не можеш да махнеш поне част от стъклото от външната страна? Какво има между плочките и стъклото и колко е дебело? Като гледам плочките (от старите), все си мисля че има тухли единички. То навремето нямаше друго.

П.П. Баси бая глупости изписах, ама си предизвикателство това стъкло.
bambam2k - специалист
ArturDent Балгодаря за помоща
но за от ляво
"Идеята ми за отляво е фибран, тънък градеж от итонг за да държи фибрана да не падне, пак фибран с дюбели, мрежа и замазка. "

Къде да го правя този градеж с итонг от вън нямам основа, а и да ли итонга ще лепя за сътко или фибран все тази?
Ако идеята е за от вътре мерси няма да развалям и всичко отначало.

"Или слагаш XPS-a върху стъклото, както решиш да го лепиш (пяна...), биеш дупки в тавана и пода на терасата и там слагаш арматурно желязо от горе до долу, през 20 см да държи фибрана. Замазка с мрежа, върху желязото. "

да ли ще е арматурно желязо или повечко дюбели за бетон не е ли все тая?
но проблема е в средата че там няма как да се дюбелирва, а там ще е снадката, понеже няма 3м плоскости фибран .

"Дали не можеш да махнеш поне част от стъклото от външната страна? Какво има между плочките и стъклото и колко е дебело? Като гледам плочките (от старите), все си мисля че има тухли единички. То навремето нямаше друго. "

махането на стъколото от вън, за което е залепнал всепак материал ще е почти не възможно но какво от това дори и да стане?

Като почнах темата обясних че:
Имаме винкелова рамка с армирани стъкла отвън. Двете къси страници на терасата ми са такива. От вътре има завърена за рамката арматура напълнена с материал(хоросан може би), после дебело залепен теракот с хоросан.
Т.е няма дебела стена (3 см) позволяваща дупчене.

определно не са тухли единички, винкеловото остъкляване е ползвано и като хидроизолация и като кофраж за тънка армирана стеничка бела олоко 3-4 см с желязна арматурка 4-5 мм и тънък цементво хоросанен пълнеж служещ за основа за дебело лепене с хоросан на теракотни плочки

голямото предизвикателство си стой открито все още помагайте моля
ArturDent - Почти Безобиден
Сори за нерабирателството, но от снимките останах с впечатлението, че това "отляво" ти е половината тераса. т.е. имаш под и таван, на нивото на пода и тавана на терасата. Ако не е така това което съм писъл няма никъкъв смисъл.
Как да го обясня - излежда сякаш че си преградил половината тераса (от тия дългите). Има нещо като парапет, който се вижда на снимката "Отляво". Сигурно е някаква декорация на блока.

Иначе не те карам да къртиш плочките, то това е ясно по условието на задачата ;).
bambam2k - специалист
"Отдясно имаш много място където да дупчиш, поне от едната страна, другата ще се "държи" от улука. "

От дясно пак няма монго къде да се дупчи.
Фасадната панела е с дебелина 4 см.
Ако пробият ще паднат плочките,
а то трябва поне 4 см да се пробие затова и там ще се ползва май само пяна и повечко дюбели за бетон в тавана и пода.
но пак остава въпроса средната снадка как да дюбелирам :)

ами май няма да дюбелирам в средата ще се разчита на пяната само

т.е едно и също е и от дясно и от ляво

улуците ще се демонтирват и изхвърлят навън от изолацията т.е. няма да се вкопават и да "държат" изолацията

Тема "Изолация върху стъкло?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: