Напишете въпрос свързан със санирането.
Мишо
Четири задължителни стъпки за ефективна топлоизолация
Арх. Огнян Симов, УАСГ-София

Подобряването на топлоизолацията на жилищата преследва три основни цели:

1.намаляване на разходите за отопление през зимата, респективно – за климатизация през лятото;
2.постигане на здравословна и комфортна среда на обитаване;
3.ограничаване на топлинното излъчване към околната среда – борба срещу глобалното затопляне на климата.

Кои са задължителните стъпки за постигане на това? - виж. фигурата 1

1.Основна външна топлоизолация
2.Усилена топлоизолация в района на топлинни мостове
3.Прозорци и балконски врати с ниска въздухопроницаемост (пластмасова или дървена с уплътнители) , със стъклопакети от нискоемисионно К-стъкло и вентилационни клапи.
4.Вътрешно термокерамично покритие с ниска топлопроницаемост, формиращо топла стенна повърхност и предпазващо от конденз и мухъл.
5.Стоманобетонна колона /топлинен мост/
6.Външен тухлен зид

Първата стъпка е монтиране на основна външна топлоизолация (1). Правилното оразмерена, тя редуцира топлинните загуби през плътните части на ограждащите конструкции на сградата с 40 – 60% и предпазва обитаемото пространство от пулсациите на температурата във външната среда. При преобладаващите у нас тухлени външни стени (6) тя следва да се изпълни от експандиран пенополистирол (EPS) – 5-6 cm или минерална вата – 7-8 cm. Така се постига както необходимата топлоизолация, така и добра паропропускливост – стената “диша”.

Втората стъпка е изпълнение на усилена топлоизолация в района на “топлинните мостове” в ограждащата конструкция. Такива в наши условия се явяват стоманобетонните греди и колони по фасадата (5). Ако на тези райони не се обърне специално внимание, топлинните загуби през тях са драстични и водят до множество неприятни ятления. Усилената топлоизолация може да се изпълни по два начина:

със същия материал като основната, но с увеличена дебелина;
със същата дебелина като основната, но от материал с по-ниска топлопроводност. Подходящ за тази цел е екструдирания полистирол (XPS). Ниската му паропропускливост, която го прави неподходящ за основна стенна изолация, в случая (полагане върху бетон) не оказва негативно въздйствие.
Чрез подобна усилена топлоизолация в зоните на топлинните мостове се постига термично съпротивление, еквивалентно на основната стенна конструкция и рязко се ограничават топлинните загуби.
Третата стъпка е монтаж на прозорци и балконски врати с намалена въздухопроницаемост (3) (пластмасови или дървени, добре уплътнени), снабдени с автоматични вентилационни клапи. Намалението на топлинните загуби вследствие ограничаване въздухообмена с външната среда е от порядъка на 10-15%, а в силноветровити райони – до 20%. Още по-осезаем е ефектът ако вместо стъклопакет от обикновено стъкло се предвиди такъв, изпълнен от специални стъкла, покрити с прозрачни нискоизлъчващи покрития /К-стъкла/. При подобен комплексен подход сумарното намаление на топлинните загуби през остъклената част на фасадата е от порядъка на 35%.
Ефектът от приложението на стъклопакети с К-стъкла не е само икономически. Поради намаленото излъчване на топлина към външната среда вътрешната повърхност на стъклопакета е значително по-топла, което не допуска отлагането на конденз върху нея.
Приложението на добре уплътнена дограма налага по-интензивен режим на вентилация, тъй като в противен случай нараства риска от конденз и мухъл. На този риск успешно се противопоставя следващата задължителна стъпка.

Четвъртата стъпка е нанасянето на покрития с ниска топлопроницаемост – термокерамични покрития (4) - по вътрешната повърхност на външните стени и таваните, граничещи с неотопляени пространства. Тя е наложителна, тъй като в преобладаващата част от жилищата у нас отоплението работи в режим “включване-изключване”. В резултат на това въздухът в помещенията бързо се затопля, докато стенните и таванни повърхности, обработени с традиционни декоративни материали (латекс или тапети), остават студени. Голямата температурна разлика води както до повишени топлинни загуби, така и до повишен риск от поява на конденз и мухъл. В такава ситуация дори наличието на добра външна топлоизолация не помага - до нея вътрешните температурни колебания така и не достигат, заглъхвайки в масивната, инертна в топлотехническо отношение, стенна конструкция.

Чрез полагането на термокерамични покрития стените и тавана стават “по-топли”. Температурата на обработената повърхност остава винаги близка до температурата на прилежащия въздух. То води както до намаляване на топлинните загуби от порядъка на 8-10%, така и до надеждна защита от конденз и мухъл. Осезаемо се подобрява топлинния комфорт в помещенията.

Описаните четири стъпки осигуряват почти двукратно намаление на топлинните загуби в сравнение с неизолираните жилища и едновременно с това гарантират постигане на уютна и здравословна обитаема среда. Те ни доближават до нивата на топлоизолация, характерни за т.н. нискоенергийни и “пасивни” сгради, налагащи се като стандарт в развитите европейски страни.

Прикачен файл

55.jpg
Фигура 1
55.jpg (23.85 KиБ) Видяна 19227 пъти
8180 - майстор
Мишо написа:
Четири задължителни стъпки за ефективна топлоизолация

Четвъртата стъпка .........
Тя е наложителна, тъй като в преобладаващата част от жилищата у нас отоплението работи в режим “включване-изключване”. В резултат на това въздухът в помещенията бързо се затопля, докато стенните и таванни повърхности, обработени с традиционни декоративни материали (латекс или тапети), остават студени. Голямата температурна разлика води както до повишени топлинни загуби, така и до повишен риск от поява на конденз и мухъл. В такава ситуация дори наличието на добра външна топлоизолация не помага - до нея вътрешните температурни колебания така и не достигат, заглъхвайки в масивната, инертна в топлотехническо отношение, стенна конструкция.

При всичките ми уважения към архитекта и Мишо
Е те това моля някой да го поясни. Колкото пъти срещна горния текст все моля. :(
И тия температурни колебания - какви колебания са като ги разглеждаме само в едната посока. В обратната посока какво става?
Може би поради природна глупост все си мисля, че точно това им е работата на изолациите - да "душат" колебанията - особено външните.
Пък и нека някой каже колко е температурната разлика пред и зад няколкото милиметра "космическо" покритие или поне на колко см EPS (вата) се равнява.
Arata
Значи:
Имаш студен въздух извън сградата. Имаш стена отедляща го помещение. Имаш топъл /затоплен/ въздух в помещението. Когато помещението не се отоплява денонощно с постоянна стайна температура стените изстиват и температурата им се доближава още повече до външната температура. Когато ти влезеш в помещението и пуснеш отплително тяло то затопля първо въздуха в помещението. Получава се съчетание от топъл въздух и студена стена. Toчката на конденз е /ако не се лъжа/ 12' по Целзии. АКо този конденз се задържи достатъчно дълго време + липса на обветряне има достатъчно предпоставки за образуване на мухъл.
Термокерамичните покрития са милимитров слой които се нанася на местата където имаме условия за конденз - студена стена и топъл въздух. Техните специфики е че много бързо приемат температурата на въздуха а не на стената. Т.е. точката на конденз потъва на вътре в стената и реално не може да се получи мухъл и конденз.
Разбираемо ли е:)
moni
Arata написа:
Значи:
Имаш студен въздух извън сградата. Имаш стена отедляща го помещение. Имаш топъл /затоплен/ въздух в помещението. Когато помещението не се отоплява денонощно с постоянна стайна температура стените изстиват и температурата им се доближава още повече до външната температура. Когато ти влезеш в помещението и пуснеш отплително тяло то затопля първо въздуха в помещението. Получава се съчетание от топъл въздух и студена стена. Toчката на конденз е /ако не се лъжа/ 12' по Целзии. АКо този конденз се задържи достатъчно дълго време + липса на обветряне има достатъчно предпоставки за образуване на мухъл.
Термокерамичните покрития са милимитров слой които се нанася на местата където имаме условия за конденз - студена стена и топъл въздух. Техните специфики е че много бързо приемат температурата на въздуха а не на стената. Т.е. точката на конденз потъва на вътре в стената и реално не може да се получи мухъл и конденз.
Разбираемо ли е:)
какво представлява това термокерамично покритие дайте ми пример.
За инфо ползвай следния линк: http://www.stroitelstvo.bg/banners/term ... klama2.jpg
Ние в къщи преди една година боядисахме с Термомакс стена, която мухлясваше, и вече мухъл няма.
Наскоро прочетох и една статия в бюлетина на асоциацията на потребителите, която потвърждава моите впечатления - термопокритията са супер срещу конденз и мухъл (стъпка No 4).
Виж линка: http://www.bnap.org/?p=90
8180 - майстор
Arаtа,
Понеже пак се повдигна темата. НЕ Е РАЗБИРАЕМО.
За мен ефекта от тези Термокер. покрития са същите, както ако си оставиш чука през зимата навън. За дръжката можеш да го хванеш, а за желязото е доста неприятно. Същото ще е и със "стереопорна" дръжка - какви космически технологии? В крайна сметка полагаме ЕДИН мм изолация за 8-10лв. И ефекта ще е за един милиметър.
В по-сериозните материали за тези покрития си е дадено - стената под покритието е САМО с 1-2оС по-студена. И ако се замислиш сериозно по тази РЕКЛАМА - това в същност е НИЩО. С прости думи - със покритието примерно 20оС, без него 18оС - за това ли се борим срещу 10лв./м2?

И към твоите пояснения - ако влезем в изстинало помещение и включим отоплението можем САМО да НАМАЛИМ условията за КОНДЕНЗ, ако не променяме влагата. Една печка като я включим може само да затопли въздуха и стените. Виж ако вземем да варим боб на котлона в студеното помещение, това е друго. Нали?
masteradmin - майстор
Хвърлиме в рамисъл ??? Искам да ти кажа че съм виждал стена мазана с Теро.....шилд колд или няма значение името и има доста добър вфект от гледна точка на конденза.
velsi - Почетен майстор
Цялата работа идва от там, че доста хора не могат (или не искат) да разберат, че тези покрития НЕ СА ИЗОЛАЦИЯ! И съответно не трябва да се сравняват с истинските изолации. Идеята на това покритие, както аз съм го схванал, е че в него се съдържа известно количество въздух. Той лесно се затопля като по този начин прави повърхността относително топла. По този начин точката на оросяване се измества с няколко градуса и условията за образуване на конденз се променят. Това е примерно равносилно на облепяне да речем с 1 мм корк. Едва ли ефекта ще е нулев, макар и не стопроцентов. Същото междувпрочем се получава и при К-стъклото. Там по същия начин температурата се променя с няколко градуса и условията за конденз се променят. Друг е въпроса, че на тази цена съществуват и други решения.
8180 - майстор
velsi написа:
Цялата работа идва от там, че доста хора не могат (или не искат) да разберат, че тези покрития НЕ СА ИЗОЛАЦИЯ!
Ако визираш мен, и аз твърдя СЪЩОТО !!!
И затова смятам, че на хххШИЛД местото му е при Саво и прочее (той май там се продава), а не (вж. началото на темата):

"Четвъртата стъпка е нанасянето на покрития с ниска топлопроницаемост – термокерамични покрития (4) - по вътрешната повърхност на външните стени и таваните, граничещи с неотопляени пространства. Тя е наложителна, тъй като в преобладаващата част от жилищата у нас отоплението работи в режим “включване-изключване”. В резултат на това въздухът в помещенията бързо се затопля, докато стенните и таванни повърхности, обработени с традиционни декоративни материали (латекс или тапети), остават студени. "

Ако е те това разяснение е вярно, аз мисля, че при обратния преход (при спиране на отоплението), стените пък ще изстиват по-бързо (по същата ИЗМИСЛЕНА физика) и това вече е зле.

Допускам че при совалките термоизолацията е свръх нашите представи за физическите закони, но в случая май става въпрос за "космическа алабалистика".
Колкото пъти съм ги срещал тези разяснения за преходи от студено към топло, съм питал за обратния преход - НИКАКЪВ ОТГОВОР.
Иначе ефектни опитни постановки по изложенията (на микрощандове!!!) и продажби в 1-2 магазина.
Правилно казваш, че същите УСЕЩАНИЯ ще се получат и с корк, а и с всяка термоизолация, независимо от дебелината - въпрос на цена.

Срещал съм и по-пространни обяснения как "микрогранулите" (защо ли ми напомнят пастите за зъби) се свивали, разширявали и там била магията.

И още нещо. В линковете, които даде nikol се твърди, че хххШилд може да се боядисва с всичко. Така че забрави за "космическите суперповърхности", които уж обясняват нещата.

ЗАКОНИТЕ НА ФИЗИКАТА ТРЯБВА ДА ВАЖАТ и сутрин и вечер.
Не твърдя, че ги знам.
Eто на мен как ми обясниха антикондензния ефект на микрогранулите. Значи благодарение на тях температурата на повърхността винаги е много близка до температурата на вътрешния въздух. А това се дължи на много тънката (2-3 микрона) стена на кухите микрокапсули, която има нужда от много малко количество топлина за да се загрее. Това, че изстива заедно със изстиването на въздуха не е проблем. Конденз се появява при топъл въздух и студена стена. Ама трябва и да се проветрява редовно, особено след като се спре отоплението. Тук намерих подробен линк с инфо: http://www.utilitiesbulgaria.com/thermoshield.htm
Наистина Термошилд не е класическа топлоизолация, но според мен срещу конденз и мухъл е супер... Нали знаете - "не питай учено, а патило..." :yawinkle:

Тема "Четири задължителни стъпки за ефективна топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: