Напишете въпрос свързан със санирането.
lz1mak - специалист
Здравейте,
форума е прекрасен, научих толкова много неща тук, определено ми образува "гъдел" и сам да направя нещо относно топлинната ефективност на жилището.
Предварително се извинявам ако дублирам въпроса за формулата/начина на пресмятане на коефициента на топлопреминаване или както го наричат и коефициент на топлопроводимост при многокомпонентна стена. Примерно:
-тухлен зид - XPS -тухлен зид /стена тип "сандвич"/
-железобетонен панел - XPS - газобетонни блокчета - гипсокартон
-EPS -тухлен зид - гипсокартон

Поотделно коефициента на топлопреминаване на всеки материал е функция от дебелината и конкретните свойства на материала. Въпроса ми е как да пресметна коефициента на топлопроводимост на една многосъставна стена, с повече топлинни преходи. Искам да си пресметна първоначално теоретично каква е промяната в топлопроводимостта при повече на брой термо преходи.
Благодаря ви предварително
pipbel - майстор
как да пресметна коефициента на топлопроводимост на една многосъставна стена
Въведи си коректно твоите си данни и си готов.

Прикачен файл

TOPLO.zip
(14.43 KиБ) Свален 755 пъти
lz1mak - специалист
Благодаря ви iliev Labs и pipbel,
от скоро съм с Linux и не можах да инсталирам програмките, сигурно има начин и за инсталация под Линукс, но н зная как става.
Имате ли под ръка формулите? Не ме е мързел и на ръка да ги сметна, тъкмо ще науча смисъла.
Благодаря ви предварително
pipbel - майстор
lz1mak, колегата ти даде линкове горе. Формули бол.
Да ти ги преразказваме ли?

По-ми е лесно да ти изчисля нещата.
Дай си стената послойно , със съответните дебелини и ламбди (ако ги имаш)и за 1 мин ще ти пратя отговора
8180 - майстор
Колега,
Май не си много внимателен.
Първата тема в "Саниране":
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1804

Но вече май никой не го прави така (на ръка) - виж за учебни цели - бива.
За съжаление не съм наясно с Линукс, но имаше някъде по български (вкл.) сайтове Онлайн такъв калкулатор. Потърси в Гутлето - например, тези:

http://yaira-bg.com/page2.php
http://termocalculator.inobix.com/

Не съм ги пробвал, но с въпросите можеш да се върнеш тук или да сверим резултати.
lz1mak - специалист
pipbel,
благодаря за помощта! Чета формулите в приложените линкове, но не мога да се ориентирам в материята. Разбирам, че всичко зависи и от разликите в температурата /отвън-вътре/, аз исках просто да го издокарам до някакъв приблизителен коефициент на топлопреминаване. Става въпрос за външна стена.
1 вариант:
10см EPS /външна ТИ/ - 20см тухлен зид от тухли единички

2 вариант:
5см EPS + 10cm EPS /външна ТИ/ - 20см тухлен зид

3 вариант:
10см EPS - 20см тухлен зид - 20 гипсокартон, директно залепен за стената от вътрешната страна

Топлопроводимост за стериопора около 0.035,
на тухлата - 1.150,
гипсокартона - 0.225

Това е проекта, исках да изчисля стоиностите за 2 и 3 вариант.
Благодаря за съдействието, форума е много полезен
pipbel - майстор
Изчисленията съм ги направил при дадените от тебе ламбди.
Не съм много съгласен с тази на тухлите (наредба 7 дава за зидария с единички 0.79), както и за ЕПС-а по- добре би било 0.04 (освен ако не ползваш Неопор) и се съмнявам че това ще са всички слоеве на стената ти, нооо това са подробности....
1 вариант: U=0.312 W/m2K
10см EPS /външна ТИ/ - 20см тухлен зид от тухли единички

2 вариант: U=0.216 W/m2K
5см EPS + 10cm EPS /външна ТИ/ - 20см тухлен зид

3 вариант: U=0.304 W/m2K
10см EPS - 20см тухлен зид - 20mm гипсокартон, директно залепен за стената от вътрешната страна
lz1mak - специалист
Благодаря pipbel,
много ми помогна! Наистина малко съм завишил коефициента при тухлите, ама нека да има малко резерва, нали съм го занижил при EPS-са :)
Главното е, че се ориентирах, че 15см стериопор са по-добър вариант от 10смEPS + гипсокартон отвътре.
Още веднъж много благодаря за помощта!

Тема "Формула за пресмятане коефициента на топлопреминаване ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: