• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
donZe - помощник
Предстои ми да измисля вариант, с който да направя топлоизолация на пода на терасата и едновременно с това да изравня наклона. Целта е най-отгоре да сложа плочки (гранитогрес).
Попаднах на няколко подобни теми тук във форума, но така и не се ориентирах достатъчно добре кой ще е най-добрият вариант. Предвид, че не съм се занимавал с този род дейности бих оценил Вашите мнения по въпроса.
Терасата е около 7 кв.м. (грубо 7м х 1м). Има наклон до около 5 см в най-ниския край (наклони за оттичане, които искам да отстраня). Вратите за терасата са два броя с праг средно на около 8 см от сегашното ниво на терасата (при нивелиране единият праг е в най-високото място, т.е. 0 см отклонение, а при другата врата идва да е около 2.5 см по-ниско от хоризонталата). Търся вариант с възможно по-леки материали, първо защото апартамента е на 5 етаж (без асансьор) и второ, защото вече изградихме една допълнителна покривна конструкция на терасата, с която вече един път увеличихме тежестта.

Мисля си за следното:
1. замазка за изравняване на наклона (пилци, майки и т.н. както беше описано в раздела "статии")
2. върху нея лепене на фибран (XPS) - напр. 3 см, за да има място нагоре;
3. отгоре мрежа (мисля си за пластмасова мрежа - два слоя)
4. лепене на гранитогреса.

Като за начало имам следните два въпроса:
1. Кое би било по-удачният вариант от гледна точка на качество (предвид разликата в температурите и т.н.) и трудоемкост, дали първо замазка и после фибран или обратното?
2. За замазката бих бил благодарен, ако някой може да ми помогне да сметна необходимите материали - при 7 кв.м. и максимална височина 5 см (приемайки, че наклона е равномерен) го смятам да е около 0.2 кубични метра.
KIBRIT - специалист
Според мен е редно да се направи така :

1.Грундираш пода
2.Лепиш плоскостите от екструдиран полистирен
3.Слагаш метална мрежа
4.Циментов разтвор с пясък и изравняваш

Прегледай и тази тема /мнението на Takezo Sensey / :
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 16f0564e4e
Dansaver - специалист
..................
5. мазана хидроизолация
6. гранитогрес
donZe - помощник
KIBRIT да разбирам, че по-добрия вариант е плоскостите и отгоре замазката, нали?
За мрежата, казваш метална... мислих си за 2 слоя от пластмасовата, за да не и окаже влияние евентуалната температурна разлика, но след като е над плоскостите, би трябвало да няма проблем май... А за циментовия разтвор с пясък можеш ли да помогнеш с някаква груба сметка за около 0.2 кубика замазка (колко цимент, колко пясък, вар да слагам ли)? Както казах ще гледам да го докарам от към ентусиазъм, не съм се занимавал с подобни дейности много-много...
Dansaver, какво представлява тази мазана хидроизолация?

П.С. Благодаря за линк-а
ebahti - майстор
на 3до4 колички пясък- 2 малки торби цимент...вар в замазка не се слага....7м2 по 5 см- не са ли 0,35 м3 :?
donZe - помощник
смятам го грубо, че наклона е равномерен и напрактика замазката би следвало да отиде за запълване само на половината от тези 0.35 м3.
а и съм на 5я етаж без асансьор, гледам да не преоразмерявам много, че това мъкнене нагоре-надолу ме разбива...

3-4 колички пясък равнява ли се на 3-4 торби като мярка?
малки торби цимент са тези по 25 кг?
solo5 - майстор
KIBRIT написа:
Според мен е редно да се направи така :

1.Грундираш пода
2.Лепиш плоскостите от екструдиран полистирен
3.Слагаш метална мрежа
4.Циментов разтвор с пясък и изравняваш
И аз съм за този метод :2thumbs:
Моята тераса я правих така
При мен беше двойна тераса (обхваща 2 стаи, гарсониера), като от средата на терасата имаше наклони към двата края, т.е. всяка половина се оттичаше към най-близкият и край
Аз я разделих на 2 тераси, като изградих преградна стена от Ytong.
При теб терасата само с един налкон ли е или е както беше при мен?
Dansaver - специалист
както казват "ако не хартиса значи не стига" така,че смятай добре.
макар,че няма нищо фатално и да не стигне материала - замаска е все пак не плоча, но ще се разкарваш за нов и ...

мрежата задължително метална за замаска, не от тези ПВЦ за шпакловката

мазана хидро има на ралзични фирми смесват се суха смес с туба реактив може да се добави и вода щот сгъстява и мажеш целия под и стените на 10-15см. с баданарката, има и само сухи, но двукомпонентните са по-добри /и по-скъпи :) /
dpp - специалист
Здравейте колеги, и аз съм в предстоящо вграждане на тераса та ми стана интересна темата. Комшията отдолу не му е остъклена терасата. Аз съм санирал отвън моята и естествено съм махнал вратопрозореца и терасата влиза в стаята. Мисля да процедирам по следния начин:
1. Намазвам с хидроизолация пода на терасата - мозайка някаква.
2. нареждам плоскости фибран 3-4 см. Мисля даже да не ги лепя!
3. Полагам мрежа 6.5мм , готова за плоча.
4. Директно изравнявам нивото със замазка цимент пясък и ситен филц..
5 . Проблем, в стаята има паркет, който така или иначе не мога да ползвам. Тук идва дилемата дали да го оставя и изравня / направя замазка до неговото ниво и отгоре Ламинат. Или да го махам и цялостна замазка на стаята. Не ми пречи височината на паркета, все си мисля че е по-добре да се остави , не пука, трака или друго като се върви . Т.е. да си остане за изолация..Как мислите?
panalov - специалист
За всичко си се ориентирал правилно.
Относно точка 5 можеш да направиш замазката на нивото на паркетаи отгоре ламинат.
Но ,на твое място бих си освежил стария паркет, няма по хубава настилка от естествения паркет.
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация и изравняване на пода на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: