Напишете въпрос свързан със санирането.
hakama - специалист
Здравейте,
Зимата чука на вратата и реших да "санирам" част от апартамента.

Дървена е дограма, добра изработка (от както си е строен блока) не е мръднала 40г вече :)
Мисълта ми е като измия прозорците тия дни, докато е по-топло... ако поставя уплътнение между двете крила от дунапренова лента или гумена (не съм решил коя ще е по-удачната) - какво ще се получи?
По принцип и сега ми се получава конденз от вътрешната повърхност на едно от стъклата.
Отделно ще поставя уплътнения по контактната повърхност с касата (може и на двете крила или само на външното).

Че термомост няма да мога да направя с прости уплътнения, но поне да спра конвекцията на външен/вътрешен въздух в двете посоки през луфтовете :idea:

ПП: Има вътрешна изолация с фибрам 25мм.

ПП2: Какво ще стане ако капсуловам със силикондвете стъкла? :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Дунапреново уплътнение е за една година. Лятото съсипва дунапрена. Гумените са сравнително вечени. Поне моите са десетина годишни.
По принцип, уплътнението се слага между черчевето и касата, не само между двете крила
Уплътнението е за да не духа, не е пречка за конденза. Конденз е втечнени при охлаждане водни пари.
Термомост имаш. Идеята е да го прекъснеш.
Не разбрах това с контактната повърхност. Уплътнява се всичко. Е, откъм пантите няма да можеш. Е, ако нямаш финансовата възможност, уплътняваш външните прозорци приоритетно.
Да капсуловаш няма да можеш, но да, може да уплътниш със силикон. Има описани няколко техники.
Не се колебай, уплътнявай, температурно ефектът е осезаем.
pirga - помощник
съжалявам че е късно, предлагам изолация със силикон. аз съм я пробвал-
с 5сантиметов скоч облепяме черчеветата по ръба където контактуват с касата след което нанасяме силикон универсален хубаво е да е прозрачен може и бял върху касата, затваряме прозореца или вратата и я държим затворена 2 дена до пълното изсушаване на силикона, след което с доста зор се отварят черчеветата маха се скоча който не е позволил да залепнат черчеветтата за касата и това е всичко. вече 7 година при родителите е така и не е мръднало. аз съм с изметната дограма за панелно строителство и на жена ми и писна да гледа винкелите с които я изправям, та сме започнали да я сменяме
mityom - специалист
:thumbs:
наистина осезаема разлика обаче не слагай дунапренените, горят лятото
аз сложих уплътнения и стъклопакет с ка стъкло на външните черчевета на няколко прозореца за поба и.......
кеф
верно е малко множко работата ама си заслужава да спестиш 1500-2000лв.
nihonjin - специалист
mityom написа:
:thumbs:
наистина осезаема разлика обаче не слагай дунапренените, горят лятото
аз сложих уплътнения и стъклопакет с ка стъкло на външните черчевета на няколко прозореца за поба и.......
кеф
верно е малко множко работата ама си заслужава да спестиш 1500-2000лв.
И аз съм по същата схема, но пакета на вътрешните черчевета. Много съм доволен!

Тема "Дървена дограма- уплътняване; ефект?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: