• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
mityom - специалист
Ще почвам и аз външна изолация и ще имам по някой въпрос, надявам се по-знаещите да дават акъл, а ето сега първия-трябва ли да грундирам стените преди да слагам платната и на гребен ли или на топки да се работи. Стените са с варова мазилка,доста равна и ситна като в стая примерно и е боядисана с вар с оцветител както се боядисваха стаите на времето а не е с фасадна боя
Последна промяна от mityom на пет сеп 17, 2010 7:28 pm, променено общо 1 път.
sepultura - специалист
Не ти трябва грундиране. Лепенето е в зависимост от предпочитанията и от вида на стената-измазана ли е (може на гребен или на топки), не е ли измазана т.е. на тухла (тогава само на топки)... Основно правило е листите да се редят като зидане на тухли, и не на последно място да се дюбелират след това с подходящи дюбели- с пирон са за тухла, без пирон са за бетон (много "майстори" на изолация не правят разлика кой дюбел за къде е... а има и други "майстори" които ги рисуват с маркер... сигурно е по-лесно и по-здраво така :ka: )
mityom - специалист
Праха по ситната мазилка и старата боя няма ли да пречат на залепването на лепилото. Каква е на външен вид разликата в дюбелите
Dansaver - специалист
Единственото лепене на гребен беше на първата стена от къщата ми - щото неразбирах, ако искаш да имаш права стена лепиш по схемата - три топки в средата и обкрайчване на листа, всеки сайт за ТИ има инструкций примерно http://www.baumit.bg/upload/Downloads/01_brochure.pdf прочети го ще ти е от полза.

А вече и тук:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=27625

Права стена досега не съм видял дори и на нови къщи въпреки, че на пръв поглед всичко е добре.
Праха задължително трябва да се отстрани с голяма четка и вода, а ако имаш време и пари не е лошо да се грундира , но не е задължително - според стената

Дюбелите за бетон са червени с малки глави, но аз вече не ги използвам - нямам им вяра.
Вземаш си универсални дюбели и ако е бетон - ПВЦ пирона има стеснение отпред където се счупва за да разшири дюбела по-малко.

Ето ти и две снимки на залепена изо без почистване на стената , откъртих я с една ръка щото биеше цялата на кухо, както виждаш някой от дюбелите си останаха в стената, а лепилото въобще не държеше!

Прикачен файл

DSC00081.JPG
DSC00081.JPG (54.31 KиБ) Видяна 5038 пъти

Прикачен файл

DSC00080.JPG
No comment
DSC00080.JPG (60.06 KиБ) Видяна 5038 пъти
Последна промяна от Dansaver на вт сеп 14, 2010 12:12 am, променено общо 1 път.
mityom - специалист
ок благодаря за това
за стиропора каква марка да избера и с каква плътност най-малко, мисля 5см да слагамна,на средна цена и лепила грундове естествено, кои са най-често използваните, аз мисля на терастар ама нещо се уплакаха едни от напукване и се зчудих
mityom - специалист
измих цялата къща с водоструйка и след това грундирах, надявам се да нямам проблеми съсб залепването и дойде време да помисля и за мазилката на изолацията, спрял съм се на драскана мазилка от тази в чувалите и на силиконова фасадна боя на оргахим какви са вашите мнения по въпроса
Последна промяна от mityom на пет сеп 17, 2010 7:30 pm, променено общо 1 път.
peter_m - специалист
Относно снимката: не е слагано правилно лепилото, трябвало е и по контура да има, и дюбелите не са сложени правилно - трябвало е да минат през лепилото. Иначе която и изолация да почукаш - все на кухо ще бие, независимо как е лепена. :razz:
mityom - специалист
ами аз слагах между снадките на листовете и в средата и се надявам, че е достатъчно
Dansaver - специалист
peter_m написа:
Относно снимката: не е слагано правилно лепилото, трябвало е и по контура да има, и дюбелите не са сложени правилно - трябвало е да минат през лепилото. Иначе която и изолация да почукаш - все на кухо ще бие, независимо как е лепена. :razz:
в случая не е проблема в топките :lol: а в тоталната липса на споика със стената, на кухо биеше дори и там където има лепило което не е нормално.
По принцип при разлепяне на стиропор винаги се "цепи" между лепилото и стиропора, тъй като сцеплението със стената е по-голяма, а при релефен Фибран съм гътал мазилка до тухла, но лепилото не мърда от изолацията и мазилката!
mityom - специалист
относно мазилката мисля да е тази в торбите влачена(дърпана) а боята фасаген и мисля да го смесвам с малко силиконов, какво ще кажат разбирачите
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за материали за външна изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: