Напишете въпрос свързан със санирането.
melina - помощник
Здравейте майстори-любители и майстори-професионалисти. Предстоят ми няколко ремонта и ще ви бъда благодарна, ако ми помогнете със съвети. За да бъдете по-снизходителни, искам да отбележа, че съм жена и познанията ми по ремонтните въпроси са слабички.
Първото ми питане е следното: Външна стена на стая, не може да се направи външна изолация, защото това всъщност е отделна секция от блока и разстоянието от моята външна стена до стената от съседния вход е около 30 см. На тази стена е направена вътрешна изолация преди няколко години със "Селитрон" - изглеждаше като сегашния фибран. Там, където се допират две съседни плоскости от Селитрона, се образува нещо като фуга, макар и много тънка. Върху тези фуги съпругът ми (той вече не участва в ремонтите) залепи някаква лента, като хартиено тиксо. За няколко години тази лента мухляса и изби върху тапетите. Сега махнах мухлясалата лента и ще сменям тапетите.
Въпросът ми е: С какво да намажа фугите между парчетата Селитрон, за да не избие пак мухъл? Налага ли се още някаква обработка, преди да залепя тапетите?
Един младеж, мой близък, предлага да се надере селитрона, да се сложи мрежа и върху нея да се шпаклова. Това правилно ли е?
8180 - майстор
Добре дошла при нас.:)
Селитронът предполагам е мах. 6мм. - това е основният проблем.
Решенията са по разточителни от една шпакловка.
melina - помощник
Странно, мислех, че форумите са за съвети и взаимопомощ.
По някаква, неизвестна за мене причина, тук ме игнорирате и никой не пожела да напише няколко реда. Може би имате някакви други правила за форума? :? Например новаците и особено жените да не ви занимават с наивните си въпроси. Отдавна се опитвам с четене тук да си отговоря сама на въпросите, но не успявам. Защото не съм компетентна по отношение на материалите и това ме обърква. Един използвал гипсово лепило, друг говори за гипсова шпакловка, трети - за Теракол и т.н. За мене не е ясно кои материали са взаимозаменяеми, кога е по-добре да се използва един, а не друг. Затова зададох конкретни въпроси и се надявах, че ще ми предложите точните материали за моя случай и аз просто ще отида в магазина и ще ги купя.
Е, ще почакам още малко и ако пак не ми обръщате внимание, ще се оплача в форума на bg-mamma :lol:
Йорданов2 - специалист
Петък е ден на майстора, тоест утре. Затова още никой не пише.
А иначе проблемът ти е изяснен - но при 6 мм "топлоизолация" трудно се решава качествено.
Мухлясва от това, че има фуга под хартиената лента. Значи тя (фугата) трябва да бъде затворена с някакъв подобен изолационен материал. Това, което ми хрумва, е да купиши лист Селитрон, да нарежеш ленти например по 10 мм широки, а фугите да ги прорежеш (само които мухлясват) 10,5 мм. Лепиш с натискане и т.н.
За да се шпаклова не трябва да се "дере" - кво да им дереш на 6-те мм?
Шприцва се с лепило за плочки, лепи се мрежа и се шпаклова отгоре. Но тогава не ти трябват тапети? Ако си държиш на тапетите, трябва да се пообработят само ремонтираните фуги.
8180 - майстор
8180 написа:
Добре дошла при нас.:)
Селитронът предполагам е мах. 6мм. - това е основният проблем.
Решенията са по разточителни от една шпакловка.
Моите уважения, но ако не ме лъже часовникът на Форума, съм ти отговорил по същество 15 мин. след питането.
Ако не ти е ясно можеше да кажеш - "Не ми е ясно".

Страхувам се, че колегата Йорданов, стараейки се да ти отговори точно това, което ТИ ИСКАШ да чуеш, те отклонява от същността, а тя е, че практически НЯМАШ ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ и най-вероятно, както съм писал, с тези "прости" решения няма да се спасиш от мухала.
Затова предполагам и други колеги подминават това, иначе приятно дамско присъствие. :)
Тук се опитваме да пишем за правилните неща, а не както тандема Галски във Вашия форум (ако още са там тези "консултанти") - това, което ще е приятно на "мамите" да чуят.
Нищо лично, естествено и не се стеснявай да питаш при необходимост, а не да "задаваш отговори".
melina - помощник
"Селитронът предполагам е мах. 6мм. - това е основният проблем.
Решенията са по разточителни от една шпакловка."
Видях, разбира се бързият отговор, но това ми звучи много общо и очаквах да последват някакви по-конкретни пояснения. Нали точно този проблем искам да реша и търся решенията чрез вашите съвети.
Честна дума, изобщо не знам кои са тези "тандема Галски", не съм ги срещала във нашия форум.
А сега по същество.
"За да се шпаклова не трябва да се "дере" - кво да им дереш на 6-те мм?
Шприцва се с лепило за плочки, лепи се мрежа и се шпаклова отгоре."
Ето, такъв отговор търсех. Благодаря! "Шприцва се" какво означава? Намазва се Селитрона с лепило, или нещо друго?
Всъщност и двата отговора ми помагат да започна да съставям план за ремонта. Щом като мнението ви е, че всъщност почти нямам изолация, акъл не ми пречи да отлепя Селитрона и да залепя нещо по-истинско.
Не ме интересува колко сложни са решенията, защото ми омръзна дъщеря ми да мръзне - тази стая просто няма затопляне през студените месеци.
8180 - майстор
melina написа:
Всъщност и двата отговора ми помагат да започна да съставям план за ремонта. Щом като мнението ви е, че всъщност почти нямам изолация, акъл не ми пречи да отлепя Селитрона и да залепя нещо по-истинско.
Не ме интересува колко сложни са решенията, защото ми омръзна дъщеря ми да мръзне - тази стая просто няма затопляне през студените месеци.
Ето че започваме да влизаме в съществото, раздумката за шпакловки и подобни върху Селитрона отиват на заден план.
Има много писано тук, но вероятно си търсила другото.
С две думи - трябва ти топлоизолация.
Според възможностите - вътрешна/външна, с дебелина на изол. материал ПОНЕ 5см., при възможност повече.
Материалите основно са ХПС, ЕПС, вата+гипсокартон.
Като възможни, но по-рядко практикувани - по-плътна вата отвън+мазилка, вата+сайдинг.
Всеки материал си върви със съпътстващи такива и най-добре е да се заложи на проверена система.
Намисли какво и как ще решиш да правиш и сподели.
Не бързай да отлепяш Селитрона - колегите може да измислят нещо върху него.
Опиши и малко по-добре жилището, вероятно панел, другите стени как са, отоплението и режима на ползване.

П.П. Галски, преди няколко години, бяха доста уважавани във Вашия форум "сладкодумници", мисля семейство архитекти. За съжаление съветите им (поне за ТИ) често не бяха на ниво и след тях, твои колежки трудно възприемаха за вярно нещо по-различно.
Dansaver - специалист
добре дошла във форума Мелина!

като начало всички теми се следят редовно само от модераторите, така, че не чакай бързи отговори, много хора като мене се "загубват" за по няколко месеца , а през останалото време влизат веднъж седмично

на въпроса, ако селитрона ти е залепен добре е безсмислено да го махаш, виждам, че държиш на изолацията така, че за мене решението е 2см фибран в/у него, дюбелиране и шпакловане пък после, ако искаш пак тапети, аз лично при такива - основни ремонти си изглаждам стената и само я боядисвам, а след време като "овършеят" децата лепя тапети

все пак може да дадеш по пълни описания на стаята - апартамента и отоплението за да получиш по пълни съвети- мухълт не е просто нещо, има ли манджа(условия) се появява :)
melina - помощник
Е, ще тръгне разговорът :lol: .
Описвам стаята: панелен тристаен апартамент, целогодишно обитаем. Стаята е западна, с две външни стени. На запад е прозорец, а на север - въпросната външна стена, облепена със селитрон. Ама не е "калкан" като "калкан", да му направи човек една качествена външна изолация, ами хем е външна стена, хем до съседната стена има около 40 см. и се образува нещо като тунел. И съседните блокове са така и хората сложиха някакви ламарини, с които затвориха тази пролука. Има ли полза, няма ли - не знам, но при нас комшиите не се съгласиха и дупката си остана. Така че, външната изолация отпада. Останалите две стени са вътрешни за апартамента. Дограмата е ПВЦ. През зимата тази стая няма затопляне.
Разбрах, че и подготовката и осъществяването на ремонта няма да станат по лесния начин и започнах да чета отначало теорията за санирането, която сте си направили труда да напишете в началните теми. От което разбрах, че ще трябва да включа и таваните в изолирането, т.е. като прочета всичко тук, трябва да се прехвърля на "окачени тавани" и после на други теми и май ще изчета половината форум и тогава ще започна ремонта.
Ето първата идея, която ми идва след четенето - малко е скъпичка. Ще се получи ли добър резултат, ако върху селитрона намажа Thermo Shield? Ако се насложи топлоизолиращия ефект на селитрона и боята, ще се получи ли по-голям ефект?
Продължавам да чета и да мисля :? .
velsi - Почетен майстор
melina написа:
... ако върху селитрона намажа Thermo Shield? Ако се насложи топлоизолиращия ефект на селитрона и боята, ще се получи ли по-голям ефект?
Продължавам да чета и да мисля :? .
Тебе явно глупостите те влекат яко. Да, ще се насложат само че ценово. А иначе ще си стоите на студено. Казаха ти хората да си направиш свястна изолация, а не да мажеш с разни ала-бализми. Извини ме, ако съм прозвучал грубо, но така стоят нещата.

Тема "Пак за вътрешната изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: