• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
avast3 - помощник
Здравейте!
Отварям нова тема, защото вероятно ще имам доста въпроси към по-знаещите и опитни съфорумци и ще ми бъде по-лесно да систематизирам получената информация.
Решил съм да правя топлоизолация на къщата ни с EPS. Още преди да започна, се сблъсквам с проблеми, които може да ми отровят живота. Стените на къщата са доста криви. Покрити са с някаква пръскана мазилка, смесена с баластра, която е доста грапава. Камъчетата "изпъкват" над основната мазилка на различно разстояние и само едно от тях да стърчи повече, листа EPS не ляга добре на и без това кривата и грапава стена. Освен това на места мазилката се е "изсипала" още при полагането и издува. Фасадата е доста запрашена. Ще опитам да кача снимки, за да може да се види по-нагледно за какво става въпрос.
Освен всичко това, мазилката е доста ронлива и на места се кърти само с нокът. Май няма много цимент в нея. Съставена е главно от вар и пясък. Някои камъчета се откъртват само с лек натиск с пръст. Това създава допълнителни притеснения у мен.
За капак на всичко, къщата лежи на глинеста почва, която не е много здрава основа. Сградата уляга постоянно и всяка пролет се появяват нови и нови пукнатини по фасадата, които ми се налага да маскирам, за да предотвратя проникването на влага.
Надявам се информацията, която дадох, да е достатъчна за да добиете известна представа за ситуацията.
Като за начало, имам следните въпроси:
- Мога ли да имам доверие на тази прашна, песъчлива и ронлива мазилка, ако положа заздравяващ грунд? Да се надявам ли, че ще постигна някаква прилична здравина?
- При положение, че листовете EPS ще контактуват само с връхчетата на камчетата баластра, не е ли по-удачно са се нанася лепилото само на дебели топки, за да има шанс да проникне в длъбнатините на мазилката и да се създаде по-добър контакт, съответно по-добра здравина?
- Това, че по фасадата се появяват пукнатини от движението на сградата, не е ли предпоставка за последващо напукване на шпакловката и мазилката на изолацията? Дали мога да разчитам на някаква еластичност на изолацията?
- Пирон-дюбелите се поставят върху повърхността на листа EPS, на места, където има лепило или се бият във фугите между листите, където едва ли ще има много лепило в моя случай?

Прикачен файл

5STA41735.JPG

Прикачен файл

1STA41731.JPG

Прикачен файл

0STA41730.JPG
0STA41730.JPG (91.06 KиБ) Видяна 6391 пъти
Последна промяна от avast3 на вт мар 15, 2011 3:43 pm, променено общо 1 път.
marnik - специалист
Точно на такава мазилка преди година и половина сложиха изолация на къщата, в която живея. Решението беше лепене на топки като топките са достатъчно големи и се получи луфт между изолацията и мазилката. стените изправиха с конец върху плоскостите при започване на всяка стена. Шпакловай после с мрежа и материал с фибри, който е по-здрав, и се наслаждавай на намалените загуби на топлина! :)
avast3 - помощник
marnik написа:
Точно на такава мазилка преди година и половина сложиха изолация на къщата, в която живея. Решението беше лепене на топки като топките са достатъчно големи и се получи луфт между изолацията и мазилката. стените изправиха с конец върху плоскостите при започване на всяка стена. Шпакловай после с мрежа и материал с фибри, който е по-здрав, и се наслаждавай на намалените загуби на топлина! :)
marnik, благодаря за бързия отговор!
Като цяло и аз клоня към лепене на по-големи топки. Просто нямам друга идея, как да подходя в конкретната ситуация. Подравняване с конец(канап) мисля да ползвам дотолкова, че да няма стърчащи ръбове между съседни листи. Ако тръгна да гоня идеално прави и нивелирани стени, вероятно ще ми се стъжни живота. От снимките, които качих, не става много ясно за какви вълни и бабунки става въпрос. Може би на места ще се накожи да помагам с къртача, а на други да подлагам, за да има произведението някакъв по-приличен вид :-D .Ако тръгна на "0" в долната част, то в горния край веротно и по-дебели топки няма да ме спасят. По хоризонтал нещата стоят по същия начин. Ще се наложи да слагам подложки и майки. А, точно с подложки и майки го ядох, когато правих изолация с EPS на таваните(гредоред - провиснал). На места денивелацията стигаше до 8см. Без нерви останах тогава.
А, би ли казал как дюбелира? И още - подготви ли основата с някакъв грунд, преди да лепиш? Благодаря предварително!
marnik - специалист
здравей, радвам се че мога да помогна. наистина твоето положение изглежда доста по-тежко, но няма друг начин освен да ги позаравниш доколкото можеш. :)

Момчета дето лепиха не мазаха основата с нищо преди да започнат, а дюбели слагаха по 5-6 на лист. Ако не се лъжа в четирите края (навътре от фугата) и един или два в средата слагаха, където са били топките лепило.

Успех!

ПП тавана защо не го направи с гипсокартон? може би щеше да ти е по-лесно.
valmet - специалист
Взимаш и буташ подкожушената и незадрава мазилка,не разчитай на лепилото,пък и си го правиш за тебе.
След като има такава голяма денивелация,в твоя случай се пуска отвес и се преценява как да се започне ТИ и с каква дебелина листове.С конец също се "хваща" хоризонтално и вертикално.На места листовете може да са с дебелина 5см,другаде 8-10 см.Топките или кюфтетата от лепило ги правиш по-големи,но не прекалено,може да използваш "пилета" под листа.Ако е нужно,ще лепиш и лист върху лист.По-нагоре има тема,обозначена като "важна",в нея има описано кое как се прави.
Слагай по 8 бр дюбели на м2 и внимавай всеки един от тях да е захванал в стената,тези които не хващат ги махай.Предварително вземи 20-ина бр различни дължини дюбели и виж коя дължина хваща в зида.
По въпроса с улягането-можеш да използваш шпакловъчна смес с фибри,но при такива движения на сграда,натоварванията са много големи и едва ли фибрите,та дори и мрежата ще спасят от напукване.В крайна сметка си направи изолация да ти е топло,пък като се напука,напука.Важното е да не падне ТИ.
avast3 - помощник
marnik написа:
ПП тавана защо не го направи с гипсокартон? може би щеше да ти е по-лесно.
Това ми беше първоначалния замисъл. Щеше да стане по-красиво, а и като удариш чертата излиза и по-евтино, но...това е дълга история.
valmet написа:
Взимаш и буташ подкожушената и незадрава мазилка,не разчитай на лепилото,пък и си го правиш за тебе.

Имах предвид, че мазилката като цяло е много ронлива. Едно време, като са измазвали, явно са си спестили доста откъм спойка, а и времето си казва думата. Къщата е на повече от 40 години.
valmet написа:
След като има такава голяма денивелация,в твоя случай се пуска отвес и се преценява как да се започне ТИ и с каква дебелина листове.С конец също се "хваща" хоризонтално и вертикално.На места листовете може да са с дебелина 5см,другаде 8-10 см.Топките или кюфтетата от лепило ги правиш по-големи,но не прекалено,може да използваш "пилета" под листа.Ако е нужно,ще лепиш и лист върху лист.
Всички тези гимнастики съм ги играл, когато правих изолация на таваните. Пилета, лепене на лист в/у лист, дюбели с различна дължина, листове с различна дебелина, зашкурване на изпъкнали участъци от изолацията... Точно тези удоволствия от живота ми се иска да намаля по някакъв начин, че ми образуват нерви.
valmet написа:
В крайна сметка си направи изолация да ти е топло,пък като се напука,напука.Важното е да не падне ТИ.
Притеснява ме влагата, която ще прониква под изолацията. Когато е гола стена ветровете изсушават, но проникнала под изолазия, тази влага може да се окаже много коварна и да си върши разрушенията тихо и неусетно.
valmet - специалист
Провери колко е дебела мазилката.Ако не е много,буташ от нея само където ще са топките лепило.
Сещам се за вариант,който едва ли ще ти се понрави,но може да се приложи.Когато стигнеш до шпакловане на ТИ,удари една ръка с мрежа и остави за следващата година,колкото да предпазиш материала от изгаряне,ако са се появили пукнатини на следващата година втора ръка пак с мрежа и мазилката.Не е гаранция,че след 2-3 год. пак няма да се напука,но друг вариант не виждам.
8180 - майстор
Защо не помислиш и за сайдинг.
В описаната ситуация, ще елиминира почти всички проблеми, като принцип на изолация е един от най-добрите, което би компенсирало евентуални отрицателни емоционални съображения.
avast3 - помощник
8180 написа:
Защо не помислиш и за сайдинг.
В описаната ситуация, ще елиминира почти всички проблеми, като принцип на изолация е един от най-добрите, което би компенсирало евентуални отрицателни емоционални съображения.
Въпросът опира до $$$ :-D . До колкото знам, сайдингът излиза доста по-скъпо от ТИ с EPS. Поради същата причина( $$$ ) ще си правя сам изолацията, разбира се с малко помощ от приятели. Много по-лесно ми е да платя на фирма, но пустите му пари...все не достигат :-D . А и квадратурата не е малка. Само на единия етаж стените са грубо над 100 м²
  • 1
  • 2

Тема "Проблеми с полагането на EPS изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: