Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,
Търся компетентно мнение по един банален въпрос: как да изолирам много студен апартамент, та да може да се отоплява и живее и нормално. Ето и даденостите:
3-стаен апартамент, около 100 квадрата, масивна тухла строен в края на 80-те. Апартаментът има възможно най-неблагоприятното изложение - основно северен, като 3 от 4-те му стени са външни, а едната е към входа. На 1-ви етаж, върху гаражи. Абе въобще ситуацията е пълен ад отвсякъде. Една от терасите е с пвц, другата /около 7-8 м./ е остъклена но със старо остъкляване. Една от стаите - най-външната - на практика никога не се използва, а зимата може да се ползва дори като хладилник :). Отоплява се само 1 стая, която миналата година изолирах външно с 7 см стиропор, има и пвц. И въпреки всичко температурата там рядко скача до 20 градуса, но пък затова сметките си стигат 150-200 лв генерално. Кухнята се отоплява само при необходимост и дори хладилника отказва понякога заради студа. В апартамента живее само 1 човек, поради неприятно стечение на обстоятелствата, а заради кризата и ипотечен кредит върху него, продажбата му е немислима ... макар, че бих се отървал от него. Поради този факт, трябва сериозно да се заема с "оправяне на ситуацията", за да може да се издържа през зимата.
Моля за съвет, дали при тези обстоятелства, стандартна външна изолация ще свърши работа. Въобще какво може да се направи за да се води един нормален живот там през зимата.
Предварително благодаря.
zz_stefanov - майстор
изолация на пода и таваните и поставяне на дограма със широк стъклопакет :)
теми бол :yawinkle:
me_against - специалист
Теми много наистина, порови се и ги прочети. Можеш да минеш на вариант "направи си сам" всичко вътрешно, а и външно като си купиш скеле. Съседът ми, който живее на втория етаж, така направи - намери отнякъде 5 метрово скеле и с един приятел (само пред почивните дни) санира около 150 кв. м. След ремонта го продаде.
Един съвет от мен - не го продавай, тухла не се продава, особено от соц времена. Вложи малко пари и ще стане чудесен апартамент. :)
Фло - специалист
Съгласно термодинамиката температурния пренос се движи от зона с по-висока температура към зона с по-ниска температура и никога обратно! В този смисъл топлото бяга през зимата отвътре навън и затова си изолирай къщата отвътре:под,стени,таван!

п.с. Стандартната външна изолация няма да ти свърши никаква работа,дори ще влоши положението! Конструкцията на сградата е масивна ,изградена от материали с ниско температурно съпротивление и топлото ще ти бяга през стените нагоре.Сам си се убедил,че 7 см.,които вече си сложил отвън на едната стая не вършат работа! Изолирай отвътре с поне 4-5 см. изолация!
Последна промяна от Фло на ср апр 13, 2011 3:00 pm, променено общо 1 път.
dundurma - специалист
поне аз не разбрах от къде си ,та мисълта ми е да не би инвестицията в изолация и отопление да не се окаже по-скъпа от апартамента.
koleto84 - специалист
Картон +вата и винкела смяна с пвц задължително.
Входна врата също ако не си я сменил. :lol:
Привет отново и мерси за бързите отговори. Ето и няколко допълнителни коментари:
Апаратментът се намира в Добрич - тежки зими и горещи лета ... но за летата не ме е грижа.
Относно продажба - бих го направил само заради чисто техническа гледна точко ... просто ми се струва mission impossible. Но от друга страна - знам, че е много качествен и все пак ще се боря за да го оправя.
Относно самата изолация - чисто технически най-лесно би била външната изолация .. просто за 2-3 дни ще се покрият 120 квадрата по груби сметки. Но съдейки по някои от коментарите - тук варианта с тотална вътрешна изолация би бил по ефективен. За стените и тавана ... ок - да кажем изпълнимо, но пода ми се струва направо къртски труд: в едната стая паркет, в другите 2 ламинат, в коридора гранитогрес ... направо не ми се мисли.
Като цяло съм доста бос в техническите неща и винаги и за всяко нещо се обръщам към специалисти ... просто вярвам, че всеки се е родил, обучил и т.н. в нещо специфично. Така, че по-скоро проучвам накъде да се насоча в този проект: тотална вътрешна изолация; довършване на външната или и двете.
Фло - специалист
Подовете може и да не ги пипаш понеже съм почти сигурен, че под финишната настилка има кармазит! Тогава така се правеше ,имаше и завод за кармазит на около 25 км от Добрич ,посока Варна.
Слагай вътрешна топлоизолация и ако не ти се занимава сам вземи си майстор,работата е за един човек.

Дори да опаковаш отвънка целия си апартамент няма никакъв смисъл ,ако цялата сграда не е опакована ,включително и подпокривното и пространство.Не си хвърляй парите на вятъра за външна изолация!
@Фло: да има кармазит на пода ... или поне така твърдят по-умните от мен живеещи във входа.
Да резюмирам твоята идея: вътрешна изолация на външни стени, за предпочитана с картон+вата ... довършване на "дограмирането" - там където няма + изолация на таваните /относно картон + вата/ ... за мокрите помещения също ли? Ценово също май няма да изглежа много брутално целият този процес ... макар, че не съм проучвал за цените на картон+вата.
Фло - специалист
За кармазита бях почти сигурен! Мокрите помещения аз си ги правя с фибран,дюбелиран към стената ,мрежа,шпакловка и плочки!
За стаите мисля,че ватата е най-добре!Ако много си измръзвал и имаш пространство сложи най-малко 5 см или10 см..Става добре и със стиропор 5 см. с мрежа и шпакловка,даже това е най- бързото,евтино и доста ефективно по мои наблюдения при един панелен апартамент. При стиропора няма нужда от гипскартон само бяла циментова шпакловка.

Помисли и да си сложиш една печка с водна риза или електрическо котле и да си насложиш радиатори по стаите,като тръбите им минават в изолацията. Защото каквато и изолация да сложиш ще трябва и отопление макар и икономично.Поначало тези материали ,които наричат изолация не са изолация ,а материали с високо температурно съпротивление.Изолацията съществува само в специфични условия ,примерно вакуума!

Тема "Много студен апартамент в много студен град" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: