Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,
една от стаите е видимо по-студена от останалите в апартамента със следните изолации
- северна стена - стъклена вата „URSA” 8 см с панели Alucobond
- източна стена - ал. дограма - двоен стъклопакет с К-стъкло - и изолация на стената EPS- 8см
- таван под тераса - 10 см EPS
- южна и западна стени - вътрешни

Сега сме решили да слагаме вътрешна изолация на северната стена и тавана.
Навсякъде пише, че е по-добре външна, но ние си имаме външна изолация и за проблемите влагата и мухъла, които могат да възникнат при слагане на вътрешна изолация.
Мухълът ни е най-голямото притеснение.
За момента се чудим между вата и корк - приемаме всякакви предложения. Гледахме корк от по 5см – най-дебелото, което намерихме. За вата не можем да се ориентираме каква и колко дебела – всеки търговец ти казва различно нещо.
Моля, за съвет – какво да сложим – и има ли начин да не се появява мухъл – за сега няма никакъв?

Ето и характеристиките на корка

-40мм (стойности на топлоизолация R=1.00m2K/W; K=0.862 W/m2K)

- 50мм (стойности на топлоизолация R=1.25m2K/W; K=0.709 W/m2K)
KIBRIT - специалист
Може да разгледаш тази тема :
viewtopic.php?f=2&t=13499
Аз лично съм сложил 2 см Фибран отвътре и 5 см Неопор-външна изолация.
Стената е северна,но резултата ще се види догодина-досега бях само с вътрешната.
pipbel - майстор
KIBRIT, нямаш проблем, свиркай си. :cool:
Аз съм с 3см фибран + 7см Неопор отвън на северната стена от над 2 години.
Всичко си е 6.
Благодаря,
Прочетох я много полезна - но не намерих нищо за корк. Тук има една тема за корк - но като чели са скептично настроени. Като гледам повечето слагат фибран.
8180 - майстор
Той коркът не беше ли доста по-скъп?
Това може да е обяснението.
Нещо ме смущават числата ти - откъде са?
R и U ги знам като реципрочни едно на друго, а при теб не е така.

Какво още питаш за корка?
В моите сламки се води съизмерим с вата и ЕПС/ХПС като ТИ и ок.2х "по-дишащ" от последните, което за вътрешна ТИ е по-скоро недостатък. Механично трябва да е по-добър.
Каква е ситуацията в другите стаи, спрямо които дискутираната е "видимо по-студена". Не ти е лоша съществуващата изолация - горе-долу в старите нормативи!?

Този Алукобонд го знам като сандвич тип Еталбонд, което ми е малко странно за апартамент, но и мн. добро ако е изпълнена читаво вентилируема фасада - да не е сгрешено нещо там?

П.П. Не видях какво са стените?
Той коркът не беше ли доста по-скъп? - да по-скъп е.

Нещо ме смущават числата ти - откъде са? - от http://www.cork-bg.com/read.php?name=19&lang=bg
R и U ги знам като реципрочни едно на друго, а при теб не е така.

Какво още питаш за корка? - дали е по-добър, стаята е на детето и сме се спрели на корк, защото си мислим, че е по-безопасен и не мухлясва - уж.

В моите сламки се води съизмерим с вата и ЕПС/ХПС като ТИ и ок.2х "по-дишащ" от последните, което за вътрешна ТИ е по-скоро недостатък. Механично трябва да е по-добър.
Каква е ситуацията в другите стаи, спрямо които дискутираната е "видимо по-студена". Не ти е лоша съществуващата изолация - горе-долу в старите нормативи!? - изолацията на северната стена е окачена фасада с вата, а на източните - EPS- 8см. Имаме още една стая с тази изолация и тя хем е по-голяма - хем е по-топла- макар че прозорците са северни, Проблемната е с прозорци на изток, а другата източна е по-топла също.
Като пуснем парното си седи на 20 -21 градуса и не се вдига температурата - пуснато на 5 и без да го спираме - а радиаторът е топъл.

Този Алукобонд го знам като сандвич тип Еталбонд, което ми е малко странно за апартамент, но и мн. добро ако е изпълнена читаво вентилируема фасада - да не е сгрешено нещо там? - Така е решил строителят. Не знам как да разбера дали нещо е сгрешено. Кажи какво да гледам ?

П.П. Не видях какво са стените? - тухла.

Тема "Вътрешна изолация при вече направена външна с вата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: