Напишете въпрос свързан със санирането.
zhristov - напреднал
Здравейте!

Според статията, която Пух посочва в една друга тема, не се дюбелират участъци, където основата е плътна или куха тухла ново строителство. Полезна статия, но в конфликт с препоръките на СХЛ в неговата тема за ТИ, където той споменава 10бр./кв.м, а в ъглите на сградата, повече.

Та, общо взето съм объркан. Минимум 6 дюбела на кв.м, 10 по-добре, а Баумит - ма то за тухла не трябва... дюбелиране в процепите между платната, дюбелиране никога в процепите, а някъде в платната... Все варианти.

Мисленето "повече е по-добре", "да се презастраховаме" и подобни, хайде за цената на дюбелите, няма да се притесняваме (макар че аз се притеснявам, особено ако не са най-обикновени за 10-19ст., а "маркови" за 30-40ст. - за 200кв.м площ за тези 4 дюбела в повече на всеки кв.м цифрата варира от 80 до 320лв допълнително!), по-скоро притесненията ми са за количеството допълнителен труд и състоянието на тухлата и бетона след толкова много дупчене.

Имате възможност да споделите мисли, опит, виждания.

Ето табличката от статията:

Изображение
stivemaster - майстор
Няма такъв филм колега няма топлоизолационна система с лепен EPS бе дюбели ето описание на споменатата система: http://s2.pentacom.hu/www.nanopor.bg/docs/001.pdf
schuldiner - майстор
Споделям две мисли:
1. Дюбели в кухи тухли е празна работа. Но не значи, че не трябва да се дюбелира - между тухлите например. Кой как намира междините е отделен въпрос.
2. Броят на дюбелите зависи от здравината на панелите, от здравината на дюбела и от здравината на захващане. По тази логика десятка и петица ЕПС се нуждаят от различен брой дюбели (повече при по-тънкия). Увеличава се бройката също когато не държат в стената или самите дюбели са слаби.

ПП Под здравина разбирам устойчивост на изтръгване. Ако се налага да носят на срязване, нещо яко се е оплескало в системата.
Tsilkov - майстор
Аз също съм чувал мнения от хора работещи в Баумит и Капарол че на практика при нискоетажни сгради с тухли няма смисъл от дюбелиране/ставаше въпрос за изчислени топлоизолационни системи/.Това беше преди няколко години и фирмената им политика беше да не го разгласяват понеже при нас става развален телефон и то в най-лошия му вид.Причината за това е че при ниските сгради няма натоварване от вятър.В тоя ред на мисли не е важен само стиропора колко е дебел и дюбела а и на каква височина се закача при какви ветрови условия.Топлоизолацинна система никога не ми се е случвало да изчисляваме но за стъклени фасади по нашите ширини говорим за натоварване от порядъка на 60-100 кг. на квадратен метър.
П.С. Пиша на чужда клавиатура и не мога да намеря запетайките :cry:
stivemaster - майстор
Кви неща си писал колега проблема изобщо не са ти запетайките.Не се налага и нищо да смяташ сметанките си ги приберете и не се правете на умни .Дори и тук в тази шибана държава ,пълна с многознайкивци си има закони и наредби и там си пише как се изпълняват нещата и каква по дяволите фирмена политика (разбрал си ти от фирмена политика) и какъв развален телефон и как ще го разгласяват като са престъпници твоите хора.
Баси че се изнервих !!!
Ето поне един съществен документ който сигурно също няма да прочетеш http://www.mrrb.government.bg/index.php ... pe=9&id=94
Нямало натоварване от вятър ...... талибани ...
Докога в този бранш ще допускаме талибаните да шестват и да ни серат по главите незнам .
Tsilkov - майстор
zhristov
Сега загледах статиите които си посочил.В сатията на SHL/уникална =D> / се говори основно за саниране и може би за това дюбелите са споменати като задължителни/ най-коректно е той да каже/.Дали е по-добре да се дюбелира вътре в полистирена ,или на границата обаче :?

stivemaster
Къде видя ,че яз съм смятал топлоизолирана фасада :? Ако написаното за стъклена фасада те е подвело го разбирай ,че съм гледал изчисленията на конструкторите с които съм работил - не съм уточнявал защото същественото бяха цитираните от мен натоварвания.Коментара за фирмената политика/която очевадно не е на моята фирма/ съвсем не го схванах- още повече не схванах с какво те изнервих?
Относно наредбата ще я прочета/да прочетеш наредба не е като да прочетеш вестник/ като стана строител,технически ръководител,инвеститорски надзор ,или търговец на строителни материали.Предполагам си на ТИ с нея щом я споменаваш/ за разлика от повечето хора в този форум / .В такъв случей ще е полезно за всички да извадиш цитати от нея който засягат монтажа на топлоизолационни системи.Нали идеята на форума е да споделяме знания ,а не да парадираме с компетентност.
schuldiner - майстор
Аз пък ще кажа "Аман от бюрократи"! Не е като упрек към някого, а просто роптая, че нито сертификатът от производителя, нито спазването на някоя наредба ще ми покрие гаранцията. Ако въобще имам намерение да нося отговорност за работата си, преценката трябва да е моя. Хубаво е същевременно да се спазват и предписанията, но не винаги е разумно. Именно за разбирането кога е разумно и кога не е коментарът за "разваленият телефон".

stivemaster, ще ми обясниш ли как спазваш Наредбата по този член:
Чл. 13. За осигуряване на енергийната ефективност - икономия на енергия и топлосъхранение, строежът, както и неговите отоплителни, климатични и вентилационни инсталации трябва да са проектирани и изпълнени по такъв начин, че необходимото при експлоатацията количество енергия да е минимално, като се отчитат местните климатични условия и комфортът на обитателите.
Отчитат се климат и комфорт, но не и проектните изчисления, съобразени с другата наредба.
stivemaster - майстор
Ще започна с това че у нас все още действат преходни периоди за повечето нормативни документи на европейската комисия които задължително трябва да спазваме но ..... си мислим , както винаги чукундурски без кръчмаря че ще минаваме между капките още дълго.Тук никой не се вглежда в бъдещето ,никой не се замисля компромиса днес как ще го прецака утре.В отговор на последния въпрос, текста които цитирате е съобразен с директивите на еврокомисията - http://www.google.bg/url?sa=t&source=we ... h28zmnRF9A макар и не конкретизиран разбира се като всеки български нормативен документ , но идва да каже следното ,което ще илюстрирам с пример .В момента в Германия например предприемачите залагат изолации от стиропор ,неопор ,безшевна двукомпонентна или др. с дебелина от 20см. нагоре включително 30см.и разбира се за сгради които позволяват (тоест не нарушават регулационната линия в урбанизиран градски център където е невъзможно) .
Да правя ли някакво сравнение с тукашния модел на изолации с три сантиметров нестандартен по плътност китайски стиропор без добавка за намаляване на остатъчния пентан ,с лепило без изискваната мразоустойчивост по клас ,с шпакловка без полимери и фибри , а сега обсъждаме и шегичката да не сложиш дюбели , пък може и мрежа да не слагаш и тя е "скъпа пък за кво е от твоя гледна точка на сметач на натоварвания от вятър" .
Защо ли се изнервям , как мислите ?
А относно бюрократизма , мисля че тепърва ще разбирате какво значи това господа досега не сте видели нищо още.Защо го казвам ,защото като във всяка област в България и строителството като му дойде времето ще се наложи да се прилага световната практика и местните мурафети ще отмрат , например инвеститора съвсем в реда на нещата ще ангажира консултанти още на етапа прединвестиционно проучване ,за да получи най доброто като проект ,нещо повече това ще доведе по големите проекти до едвали не конкурси между проектанските екипи за постигане на непознати днес резултати , примерче : представете си молче с 80 декара площ без никакъв интерес от олекотяване на конструкцията , НИКАКЪВ повярвайте.
Признавам пристрастен съм но помислете само каква би била разликата ако част от стените вместо B30 бяха полистиролбетонни и всички замазки също.Ще ви отговоря приблизително само от замазки разликата в теглото е около 7000 тона.
Само че при така изготвения вече проект от това няма смисъл ,за изпълнител разбира се избира фирма която си е купила сертификат по исо и си е назначила днес мангали без каквито и да е документи за квалификация и т.н. мила родна картинка.
Скоро обаче мисля нещата ще си дойдат по местата , проектите ще започнат да отговарят на евродирективите , ще бъдат придружени забележете това е в изключителен интерес на възложителя от подробни спецификации на технология и материали и тогава вече ,нека някой с моите разбирания да ви е инвеститорски контрол ,пък вие му предложете да подпише изолация без дюбелите ,щото ветровото натоварване е едикаквоси.
Pooh - майстор
Малко започна да се измества темата. Истината е, че няма нормативен документ, който да задължава, указва или дори препоръчва дюбелирането на топлоизолационни плоскости. Това е от компетенцията на производителите на топлоизолационни СИСТЕМИ. Подчертавам системи, защото сертификат се издава за определена система, не за продукт (уточнявам - сертификат за енергийна ефективност, не сертификат за качество). Далеч съм от идеята да агитирам против дюбелирането, напротив - всеки производител си има строги изисквания, които следва да бъдат спазвани. Най-добрият вариант е да се използват продуктите, единствено на фирмата сертифицирала дадената система, за да получим искания резултат, а именно топлоизолация, отговаряща на точни параметри, които можем да защитим документално пред всеки.
Сега да се върна за малко и на въпросът, от който тръгна цялата дискусия - има ли случаи, при които не е необходимо монтиране на дюбели? Отговорът е твърдо да. И това не е мнение изсмукано от пръстите или от типа "аз съм го правил и още е здраво". Самите производители на дадените системи, нееднозначно обясняват как, защо и кога се монтират дюбели. Хубаво е да се вникне във въпроса ЗАЩО - той почти автоматично ще ни доведе и до отговорът на въпроса КОГА. Темата цитирана в първият пост, където препоръчвам да не се използват дюбели, се отнася за монтиране на EPS плоскости ВЪТРЕ В ПОМЕЩЕНИЕ. stivemaster, въпрос директно към теб - нужно ли е да се дюбелира, защо, с колко дюбела на м² и къде е указано? Не се заяждам директно с теб, просто виждам, че боравиш свободно с нормативните документи и си защитник на тезата "Дюбелиране на всяка цена".

П.П. Колкото до бюрокрацията - заставам зад мнението ти, че качеството на СМР в България е ниско и за това са виновни държавните органи, но истината е, че бюрокрацията сама по себе си е в повече от необходимата ... просто не се занимава с това което и е работа, а храни "банда" чиновници.
stivemaster - майстор
От една страна си прав от друга не , защо не , защото всяка топлоизолация всъщност (пак няма текст затова) но трябва да се приема не като съвкупност от материали с някакви свойства ,а като система в повечето случаи сертифицирана (обърни внимание)от проверени при работа заедно ,също от своя страна сертифицирани материали .Тогава разбира се си идваме на думата за спецификациите за които говорих и за отговорността както на проектанта , така и на изпълнителя.Правя си труда да ти покажа системите : 1.http://s2.pentacom.hu/www.nanopor.bg/docs/001.pdf ;2. http://www.deko-professional.bg/bg/prod ... нна-систем ;3. http://www.izolacii.eu/php/statiq.html?id=83 ; 4. http://www.vidira.org/site/toploizolacia.php ;5.http://mkdesign2.hit.bg/files/Ukazaniq% ... apatec.pdf ;6.http://www.strom21.eu/instructions/Топл ... -система-7 ; 7.http://www.ceresit.bg/pdf/Warranty_cond ... etherm.pdf ; 8.http://www.weber.bg/toploizolacionni-i- ... sjane.html ; 9.http://www.bultermostroy.com/index.php? ... y&intro=no ; 10.http://www.terazid.com/bg/images/catalo ... knijka.pdf.
Толкова смятам ти стигат, погледни има ли една фирма която да не препоръчва дюбелиране.
Когато става дума за интериорно приложение , според мен това е нетрадиционно приложение и въпреки всичко предвид покриване евентуално на инсталации и осигуряване на носимоспособност за евентуалната мазилка върху стиропора пак е напълно оправдано да бъде дюбелиран.Просто всички трябва да осъзнаем факта че не си струва икономията нито на труд нито на материали ако ни се прецака гаранцията по тази причина.
Накрая още нещо ,всеки производител предвид най различни фактори препоръчва дюбелиране или не ,но аз ще ви кажа моето си мнение което почти няма значение пак казвам при прилагане на определена система:
А то е че дюбелиране се налага по следните причини - допълнително механично закрепване се подразбира че се налага тогава когато има вероятност от компрометиране на някои от най важните фактори касаещи системата - 1.Основа под системата (в България масово не се предвижда системно укрепване както на обшивките така и на настилките и вертикалната планировка около сградата) ;2. Лепилото на системата - начин на нанасяне ,клас на лепилото и качество на продукта ,гарантиращ мразоустойчивост ,влагоустойчивост и т.н ;3.Вятърно натоварване , както и не не последно място константния показател височина на сградата.
Най обобщено мнението ми е повлияно от препазливото решение на повечето производители - много по добре е да се сложат отколкото да не се слагат , защото случаите в които са излишни са единици проценти и екпертизата дали да отпаднат е много по скъпа от включването им в проекта във всеки такъв случай.Аз лично не бих се ангажирал с пресмятане на такава тъпа икономия .Дано да сте ме разбрали.
Последна промяна от stivemaster на нед сеп 04, 2011 2:10 pm, променено общо 1 път.

Тема "Баумит: Дюбелиране не е необходимо при ЕПС-Ф върху тухла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: