• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
tanyaR - помощник
Здравейте! :)

Прочетох интересни мнения тук и другаде из нета относно топлоизолациите, кое как следва да се прави. В този форум намерих и много подробни, макар и неразбираеми за мен научни отговори относно стиропора, приложението му за външна и вътрешна изолация.

Търсейки отговор за моя случай не видях подобна тема.

В панелно жилище (последен 6 етаж, краен апартамент) имам от преди 15 год. вътрешна топлоизолация със 2 и 3 см стиропор( в зависимост дали е юг, запад или север изложението) на всички външни стени, включ. и на тези към стълбището. Нямам явен конденз или мухъл, апартамента е топъл с така направената вътрешна изолация.

Сега, в усвоена тераса с вътрешна изолация от 3 см стиропор на външните стени бих искала допълнително да сложа изолация И ОТ каменна вата, гипсокартон. Умишлено разлепих част от стената(много здраво беше залепен), и видях при дъждовете тези дни, водата от козирката на терасата се стича на определено място отвътре по стената, но просто аз не я виждам...стича се отзад по стиропора.
Добре ли е да сложа нов стиропор и върху него каменната вата, за по-добра изолация? Или да отстраня стария стиропор и да поставя САМО каменна вата с гипсокартон???

Обсъждам в момента с алпинист да се поправи и уплътни, откъдето тече водата като ми се ще да сложа външна изолация със 8-10 см стиропор.

Ще бъде ли правилно да се сложи външна изолация и ако да, с какъв размер на EPS, при съществуващата вътрешна изолация?

Понеже усвоената тераса е със северно изложение се интересувам правилно ли ще бъде върху стария стиропор да сложим каменна вата и гипсокартон отвътре? - И отвън да сложим външна изолация с 8 см EPS.

Или се обезмисля слагането на втора вътрешна изолация от каменна вата? ... Или не е разумен разхода за външна изолация на жилището???

Благодаря предварително.
8180 - майстор
tanyaR написа:
В панелно жилище (последен 6 етаж, краен апартамент) имам от преди 15 год. вътрешна топлоизолация със 2 и 3 см стиропор( в зависимост дали е юг, запад или север изложението) на всички външни стени, включ. и на тези към стълбището. Нямам явен конденз или мухъл, апартамента е топъл с така направената вътрешна изолация.
Щом те устройва наличната ТИ, макар и тънка, не е особено разумно да се вкарваш в нови ремонти, освен ако не предстоят по други причини.
Не е лошо да се установи по-категорично само от теч ли е забелязаната влага зад ЕПС-са. Би могла да е от конденз също така - тогава вече е лошо и няма да се разминеш с ремонта.
Читавият ремонт на течовете е задължителен!
ТИ на въпросната козирка, ако няма - също!

Ако всичко е наред и решиш да усилиш ТИ, препоръчително е отвътре да добавяш ХПС. За ватата има допълнителни задължителни неща.
За отвън - фасаден ЕПС. Когато и ако се прави докъм 8см. си е добре, дори вече задължително.
Последното не противоречи на по-горното. Просто първите сантиметри ТИ са относително по-ефективни, а когато се прави наведнъж разходите за следващите см. дебелина са относително по-малки. Когато вече е направено, НОВИЯТ ремонт за по-голяма дебелина става по-зле като цена/ефект.
Напиши когато се решиш на някой вариант - за сверка и спокойствие.
Успех!
stivemaster - майстор
Ето как стоят нещата обективно : Първо теча е първостепенна причина за ремонт ако не искаш да видиш резултата от действието на водата върху връзките на панелките http://www.dnevnik.bg/photos/2008/04/25 ... ra_zagora/ . Второ правилното действие ,тоест по малкото зло е да направиш ТИ от ЕПС 10 см отвън и да не обработваш протеклата фуга .С въпросния алпинист обаче се погрижете за причината за теча , тоест тази козирка която споменаваш..Казвам по малкото зло защото частичната ТИ също не е правилно да се изпълнява защото поставя конструкцията на сградата в различен температурен режим и това също може да е разрушителни за нея.Трето никакъв ХПС ,нито отвън по стената нито отвътре , ако имаш възможност след външната ТИ въстанови вътрешната както си е била и това е.
tanyaR - помощник
Много ви благодаря за отговорите. :)

сега да се отчета към момента какво съм направила.

Почистих доколкото можах отвора на фугата отвътрешната страна на терасата.(т.е. помещението става кухня) , защото стиропора се ронеше обилно. ОСтавих мястото да засъхне и да стои на отворен прозорец около 3 дена, сега е горещо и нямаше дъждове. Отвора на фугата запълних със строителна пяна, която сме ползвали за уплътняване на новия прозорец. На другия ден изрязах същата и изравних до равнинност със стената и с таванската плоча. Налепих отново същата дебелина стиропор, възстанових вътрешната изолация. Тези дни е вече шпаклована цялата стена с мрежа върху стиропора и утре отгоре ще минем гипсова шпакловка.

Съседната на тази стена е измазана само с хоросан и също само шпаклована. Не сложих никаква каменна вата и гипсокартон. Но имам проект за парното и там проектанта е изчислил енергийната ефективност, т.е. за всяка външна стена колко см стиропор е необходим при нормално отопляне на жилището с локално парно.

Всички стени, които са външни ще могат да се санират с 5 см стиропор, поради това, че отвътре все пак имам ТИ. Понеже съм последен етаж и краен апартамент, аз реших да оставя само за балконите 5 см - с цел да не си намалявам пространството, а всички външни ПАНЕЛНИ стени - да направя с 8 см стиропор. От полза е, че това са сандвич панели, - отвътре имат 6 см стиропор, даже пробивахме стена за да го мерим. :? И също е от полза, че на всички външни стени сме сложили отвътре, в стаите, ТИ- стиропор, най- обикновен още преди 15 год. Единствено, ще сложа поне 10 см, а ми се ще дори 12 см стиропор само на ТАЗИ усвоена тераса отвсякъде,- трите стени! За целта ще се наложи да сменя алуминиевият външен перваз пред прозореца, тъй като съм разчела ширината му за ТИ -8 см. Малко зле се получава, че моята ТИ, ще бъде издадена напред от тази на долните етажи, които си правиха ТИ- 5 см стиропор и това ме притеснява как ще изглежда отвън фасадата на входа. Освен това 2 етажа под мен са с боя на ТИ, а пък аз ще правя мазилка....май ще стане циганска работа... :shock:

А и с алпиниста нещо не можем да се разберем- не му се прави мазилка, иска само с боя да минава ТИ, пък за ремонт ОТВЪН на фугата, която запълних отвътре не е коментирал... и ще го сменям. Ограничена съм финансово и вероятно ще направя само 2 стаи с Външна ТИ, но пък държа да е мазилка, защото е по- трайно, отколкото да се олющи боята след 5 години.

Другата половина външни стени ще довърша напролет и не знам дали такова изчакване няма да наруши топлинния баланс на жилището и на останалите апартаменти във входа :?:
torbalan - Дървен философ
как само боя???

нали след стиропора се слага една мрежа и се шпаклова...

относно разликата в дебелината - хич да не ти пука...и да се забелязва - голяма работа :)
8180 - майстор
tanyaR написа:
Отвора на фугата запълних със строителна пяна, която сме ползвали за уплътняване на новия прозорец.
Колегите да кажат, но ми се струва, че НЕ СТЕ хидроизолирали въпросния теч.
Поначало, тези действия отвътре са компромисно решение - когато няма достъп отвън. Използват разни химии, от които нямам идея.
tanyaR - помощник
torbalan написа:
как само боя???

нали след стиропора се слага една мрежа и се шпаклова...

относно разликата в дебелината - хич да не ти пука...и да се забелязва - голяма работа :)
Да, де! Боя след мрежата и след шпакловане върху мрежата.

Исках да кажа, че въпросния алпинист се опитва да ме убеди, че е равностойно след шпакловането върху мрежата БОЯ да сложи, а НЕ МАЗИЛКА. Според него, разликата идвала само, че съм щяла да се "набутам" в излишни разходи за мазилка, като на много хора той е направил с боя и така било по-евтино!!!???. :?
torbalan написа:
дам, май няма да ми пука :lol: , като ще ми е топло в студените дни и прохладно в горещините с минимални разходи на отопление и охлаждане!!! :cool: :supz:
stivemaster - майстор
Тъй тъй браво ама остана ли ви достойнство ,погледнете си постовете и действията.
tanyaR - помощник
stivemaster написа:
Тъй тъй браво ама остана ли ви достойнство ,погледнете си постовете и действията.
Кое от моите действия е недостойно за теб?

Да питам тук за да получа съвет, да възстановя до момента старата ТИ отвътре в помещението,

и да запълня фугата, за да не пречи на по-нататъшната работа, която продължаваме вътре,

докато търся алпинист, който да направи както трябва нещата - да извърши хидроизолация ОТВЪН на въпросната Фуга и да направи по правилата ТИ не със смешните 5 см, а както трябва 8, че и 10 см и да е с мазилка, а не с боя?

Кое е недостойното според теб???
stivemaster - майстор
Този към който е насочен поста ми е модератора ,който изтри предишното ми критично мнение ,извинявай ако това те е притеснило.
  • 1
  • 2

Тема "Комбинирана топлоизолация - да или не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: