• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
javor4o - специалист
Здравейте , интересува ме дали когато се дава оферта за топлоизолация,вадят ли се прозорците и вратите от общата квадратура ? :?
Tsilkov - майстор
Правила за това нещо няма - кажи в какъв контекст питаш?
javor4o - специалист
Един колега се чуди ,фирмите как смятат офертите :?
schuldiner - майстор
Чуди се като изпълнител или като възложител? Или като кибик - просто си се чуди.
javor4o - специалист
като клиент
ebahti - майстор
Ми то ако се извадят прозорците ще требва да плати за обръщането им на линеен метър,така че си е същото като и да не се вадят....Ама както се договорят предварително
Ivo_Dinkov - специалист
При мен ги извадиха и после изчислиха квадратурата на обърнатите прозорци. Извадиха и квадратурата на балкона, който също го таксуваха на цената на обръщане на прозорец, понеже беше меко казано неприятен за изолиране- имаше метални пръчки, между които трябваше да се пълни:

Изображение
Tsilkov - майстор
Правилното е да ги извадят и после да си сметнат всеки ръб и детайл.Освен това скелето трябва да е в отделна позиция-ако правят с такова.Това обаче като сключвате окончателен договор и то след оглед на обекта.Реално няма как това да се направи за всяко постъпило запитване и затова се дава цена на квадрат.Най-често го смятат с прозорците направо за да може на финала да излезне цената с обръщания.По-сериозните фирми имат и разбивки на всяка от работите ,ама обикновенния клиент няма как да се оправи по разбивка.
schuldiner - майстор
Tsilkov написа:
Правилното е да ги извадят и после да си сметнат всеки ръб и детайл.Освен това скелето трябва да е в отделна позиция-ако правят с такова.
Нещо такова и аз имам предвид. С уточнението, че става дума за цена на труд - на материали не е редно да се вкарва там, където ги няма или не са с преразход.
Ако полето със заигравките може да се обособи, възможно е да се договори различна цена за този участък. В общия случай отвори до 2 м2 единично не се вадят от цялата квадратура. Над два квадрата се изчисляват само по действителни линейни метри (или квадратни метри) обработени страници, с коефициент сложност на детайла. Самият коефициент се извежда от намалената производителност, така че печалбата да е същата като при гладка стена. Затова ако нямаш анализ, няма да можеш да прецениш дори приблизително кое е близо до реалното.
Отделен въпрос е, че анализите се съставят, за да оправдаят дадена цена, а не да я формират - формирането пак се прави с анализ, но не е за пред клиента. Нещо като двойното счетоводство...
javor4o - специалист
Благодаря на всички,за отговорите :2thumbs:
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация-квадратура" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: