• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Дни наред чета форума и не можах да открия отговор на вълнуващ ме проблем. Става въпрос за новопостроено помещение(хол+ кухня) на приземен етаж. Стените са от тухлен зид. Поставена е PVC дограма. Няма подпокривно пространство, т.е. покривът и тавана са в едно. Подпокривното пространство е усвоено в обема на хола. Изпълнението на покрива е бетумна керемида, подпокривна мембрана, грунд,OSB-плоскости наковани върху греди. За съжаление тази зима изби много влага и конденз. Не се отоплява поне досега постоянно. Предстои да се прави дренаж и саниране на стените отвън с стереопор поне 8 см и мазилка. Чета във форума, че е необходима за вентилация на подпокривно пространство. Опитах се да разгранича тезите за топъл покрив и студен покрив. Разбирам, че моят е от вида топъл.
1.Исках да изолирам между гредите на покрива с вата 10см, отдолу пароизолационно фолио и да поставя сачак между гредите. Т.е. бих искал от долната страна на покрива, видно на тавана на хола да се виждат гредите, носещи покрива като декорация. Тук обаче не съм наясно с вентилацията на покрива. Тя задължителна ли е? При студен покрив си я представям, че в междупокривното пространство се оставят отвори и отдушници, които са специални аксесоари към битумните покриви. Но при топъл покрив незнам как да осъществя вантилация.
2.Друг вариант е да сваля тавана с гипскартон-окачен таван, пароизолация и вата и тогава да правя вентилация отгоре. Ако може дайте съвет за това как да постъпя. Предвиждам да монтирам кухненски аспиратор и евентуално на местото на извод за комин да сложа абсорбатор за баня.
Желанието ми е да избегна жегата през летните дни и влагата през годината от конденза. Благодаря предварително на тези, които се отзоват на моя зов.
EDI - майстор
В момента ти е много тънък покрива и затова имаш влага през зимата. viewtopic.php?f=17&t=23244 хвърли тук едно око, да видиш аз как го направих.Няма влага и конденз, въпреки ,че цяла зима не се отоплява, това е подпокривното на вилата ми.Само че, при мен тавана е доста дебел сандвич има и вентилационни междини.Сандвича е следния от вътре навън - ОСБ, 5 см вата, 5 см стиропор между гредите, старото черно дюшеме, наковани летви 3Х4 върху него за дистанция /тук се получава естествено вентилиране /, 10 мм ОСБ и отгоре битумно покритие на рула.Дай все пак някакви снимки, да видим как изглежда.Намерих някоя и друга снимка от процеса на работа.
Хич не разбирам от снимки и качване, но ще се опитам да намеря някой, който да ми помогне. Проблем при мен е , че вече съм запълнил всички пролуки мужду стените и покрива и всички промеждутъци между носещите греди на покрива и стените и самия покрив. Та като чета за твоето изпълнение ми е чудно как да постигна вентилация. Вече разтоянията под стрехите са запечатани. Иначе отдушници и да сложа, как ще циркулира въздуха? Нали ребрата ще го ограничават. Ще се опитам да кача снимки
EDI - майстор
Моето изпълнение е любителско, тук има доста хора, които се занимават с такава дейност, сигурно ще имат много добри идеи.
Благодаря ти за бързата реакция по моя проблем
8180 - майстор
EDI написа:
Моето изпълнение е любителско,
Любителско, но звучи читаво и правилно.
Питащият обаче е избързал и ще е доста разточително (или невъзможно) да го прави.
Вентилираният покрив е много добър, практически всички и винаги го дават при битумни керемиди.
Сигурно не е задължителен, но алтернативите трябва да се обмислят внимателно.
Хубаво (дори задължително по норматив) е да се сложи към 20см. изолация - ватата се препоръчва от противопожарни съображения, макар да има риск откъм влагата в нея.
Някои слагат ЕПС/ХПС, но не смея да го препоръчам - този риск всеки си го поема сам. Понеже няма да има вентилация, при вата пароизолацията трябва да се изпълни перфектно.
Най-добре е да отпадне мерака за видими греди - нещо бутафорно отдолу след като се реши основната задача. Под самите греди също е хубаво да има слой изолация.
Не стана много ясно, дали се ползва помещението, къде "изби влага", от кога са последните мокри процеси - може влагата да е строителна. Това е хубаво да се уточни евентуално със специалист.
Помещението се ползва за хол и кухня. Влага изби по стените ниско до земята и по тавана. Почти целия покрив беше в мухъл и плесен, който изчистих със Саво. За това писах, че ще се прави това лято дренаж, външна изолация на стените със стереопор и мазилка и ще се монтира кухненски аспиратор и от тези абсорбатори, които са за баня в извода за кюнец. До сега се отоплавах с печка чудо на дърва, но не постоянно. Смятам да мина тази година на климатик. Всъщност най-много ме притеснява покрива как трябва да го изпълня. Господин 8180, благодаря, че се включихте. Забелязах, че имате доста познания по тези въпроси и винаги наблягате на вентилацията. Ако сваля покрива с гипскартон окачен таван ми е ясно какво да правя. Но за първия случай не съм сигурен.
И да, последните мокри процеси са миналата година септември, така, че строителна млага има, а дограмата запечатва помещението. Сега държа непрекъснато два отворени по малко прозореца.
8180 - майстор
beliovski,
Първо да спомена, че и аз съм любител - не съм ги учил тези неща, което май е по-добре - сам да стигаш до истините.

Второ - надявам се под "вентилация" в случая разбираме едно и също - вентилация на конструкцията или специфични части от нея.

Трето - както споменах, наложително е да се установят всички ИЗТОЧНИЦИ на влага в помещението, да се отстранят според вида им. После да се отчетат бъдещите експлоатационни такива.

По съществото - доста съм затруднен.
Огледай възможността с леки "разрушения" да си изпълниш покрива по науките.
За да не преповтарям - ето пояснения:
Предимствата на вентилиран покрив с картинки: http://www.kors-doo.com/English-Tegola. ... entilacija
Една по-стара тема, която май 100% се покрива с твоя случай:
viewtopic.php?f=47&t=24544&hilit=%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2
Набързо прегледах мненията си там и ги поддържам.
По-късно, в друга дискусия се спомена, че ЕПС/ХПС не се допускат в покрив от пожарникарите. Не се доказа обаче категорично, а и би могло да се вземат мерки срещу това (напр. пожароустойчив гипсокартон).
Ако се откажеш от вентилирания покрив, единственото за което се сещам са споменатия ХПС, както и "по-модерния" пръскан полиоуретан (забравих името на технологията). За последния знам, че е дори по-добър като ТИ. Има и др. предимства, но така не се изясни докрай как се справя с влажностните процеси.
Ватата при съществуващото "запечатване" отгоре ме притеснява.
Успех и пиши какво си решил или при доп. въпроси.
schuldiner - майстор
Що се затрудняваш, колега? Че ти си го написал решението - "окачен таван с гипсокартон, пароизолация и вата". Другият вариант е да изправиш само участък 30-40 см при билото, който да послужи като канал, свързващ междуребрията за отвеждане на въздуха в общ отдушник (или няколко) на билото. Другият таван по ребрата. Пиша въздух, защото пари по принцип там не трябва да има. Е, като нямаш ни пароизолация, ни ширм, ни нищо, понатрупала се е влага, но лятото ще я издуха горещият въздух от нагретите керемиди. Та, циркулацията на този въздух е специално против прегряване, т.е. удължаване експлоатацията на битумните материали. Лятно време работи и като изпарител. Зимата пък въобще не работи, ама и не прави проблеми.
За пароизолацията и проветряването на помещението разбра, надявам се. Общото с покрива е доколкото влага от стаята кондензира на мембраната. Като затвориш, няма да има какво да кондензира. А за да не ти се мотае из къщата същата тая влага, вземи я отведи навън. Начини много.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за покрив (таван)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: