Напишете въпрос свързан със санирането.
niki_sap - специалист
Имам усвоен балкон на тухлен блок. Трудно е да се каже точно от какво е направен, защото в една част е с тухли четворки, в друга с единички, в трета с бетон, а една стена е 10 см. итонг. преди 10-тина години направих вътрешна изолация от този синия стиропор, който е 2-3 см. дебел и напоследък виждам, че го слагат само върху бетон - мисля, че е точно фибран. Не съм сигурен за точното му наименование, но по това време в общи линии нямаше голям избор и това беше най-новоизлезлият материал и всички изолации се правеха от него.
Дойде време и ще правим изолация и ремонт на фасадата на целият блок. Предвижда се външно саниране с 5 или 10 см. (според цената която ни дадат) стиропор. Въпроса ми е, след като вече имам вътрешна изолация (при това след ремонт на 1 месец) и не планирам да я махам или добавям каквото и да било от вътрешната страна, има ли опасност от конденз след като се сложи новата изолация и да се подготвя ли с някакъв пласт пароизолация или нещо друго, което да се сложи под външната изолация - отвън?
8180 - майстор
Според мен няма проблем.
niki_sap - специалист
Опитах се да намеря информация по въпроса и прочетох цялата тема за пароизолацията, но не разбрах нищо. През цялото време се говори за вътрешна изолация с вата и гипскартон и външна със стиропор. При мен обаче отвътре е фибран, а отвън ще е стиропор. Първото мнение, което много от хората дискутират е, че в този случай трябва да се сложи найлон отвътре под фибрана - при мен това е невъзможно така или иначе, защото всичко вече е готово. Сега въпроса е да слагам ли някакъв тип фолио отвън. Не ме бърка цената, защото говорим за много малка квадратура, по-скоро важното е, при положение че до момента не съм имал никакви проблеми с влага или мухъл, да не се появят сега след като хвърля пари за допълнителна изолация....
Тани - модератор
Не си чел достатъчно :-D . От вътре се слага фибран именно защото не е паропропусклив и сами той служи за пароизолация. Ако вътре сложиш стиропор (ЕPS) няма как да положиш пароизолацията :wink: ! Слагай си и стиропора отвън нормално и си свиркай! Само гледай външната боя/мазилка да е паропропусклива , за да не запечаташ влагата вътре и да няма от къде да излезе!
niki_sap - специалист
Мазилката е обикновена циментова "пръскана", така че едва ли ще запечата тя самата.

Тема "След вътрешна изолация - външна, ще имам ли проблем с конден" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: