• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
manito - напреднал
Здравейте,

...старата дограма е дървена. Вярно че подухва от тук-от там, но мисля че с минимални средства може да се пообработи да изкара още малко... примерно 40 години :D Имам предвид от старите дограми, които не са със стъклопакети, а два прозореца завити един за друг... смятам, че с малко труд може да изглежда много по-добре от PVC или алуминиева такава. Като се прибера ще снимам...

Знам че за изолацията са отзначение много фактори, но все пак, въпроса ми е, ще има ли ефект от саниране без подмяна на дограмата? И проблем ли е, първо да санирам и впоследствие да подменя и дограмата?

Поздрави,
Ники
torbalan - Дървен философ
има ефект, разбира се....

а тази дограма, ако не е много крива - можеш да уплътниш със силикон всичко... така че да сведеш духането до минимум :)

един приятел така направи и е доволен...

първо сваляш джамовете
почистваш остатъците от маджун
и лепиш стъклата със силикон за черчеветата
после почистваш дървената част на дограмата и лепиш двете части една за друга със силикон...
получава се нещо като импровизиран стъклопакет...

това обаче трябва да се прави през лятото в най-горещите дни, за да затвориш минимално количество влага вътре :)
или да пъхнеш малко силикагел ;)

до тук си направил нещо като стъклопакет...

после крилата, които решиш че няма да отваряш ги лепиш също така за касата със силикон...

накрая тези, които ще се отварят - измисляш им едно хубаво уплътнение... може да се импровизира със силикон и нещо, което да му пречи да се залепи върху едната част на дограмата - някакво тиксо например...

и така получаваш почти идеално плътна дограма...
ако ти се занимава - като свалиш стъклата може да почистиш дограмата, да я изшкуриш и да я боядисаш с някой от съвремените лакове за дограма - примерно на бекер акрома...
nihonjin - специалист
Това, което е описал Торбалан съм го правил в къщи и има голям ефект. Труда е много, но си струва.
Единственото условие е да не са криви (изметнати) крилата или касата. Ако са изметнати по-добре не си играй и сменяй с нова дограма.
svetoslavoff - специалист
Торбалан го е описал добре. Само ще добавя, че така получения стъклопакет е доста по-широк, сиреч би трябвало да е по-добър от масово използваните в пвц/ал с ширима 20-30мм стъклопакети.
Ако позволиш да се включа към темата с уточняващ въпрос към nihonjin - какъв силикон използвате, има ли добавки за защита от ултравиолетовите лъчи?
Приятна вечер!
torbalan - Дървен философ
ползвай най-евтиния, който успееш да намериш на пазара...
достатъчно лепкави са всичките :)
svetoslavoff - специалист
Торбалане,
Не става дума за лепкавост, а за издържливост на слънчевото греене(UV защита), за да не прегори след някоя и друга година като маджуна. Може би силикона за стъклопакети е по-специален? Не знам и затова питам:)
8180 - майстор
svetoslavoff написа:
Само ще добавя, че така получения стъклопакет е доста по-широк, сиреч би трябвало да е по-добър от масово използваните в пвц/ал с ширима 20-30мм стъклопакети.
Това е доста съмнително - по-скоро е обратното.
EDI - майстор
Има силикон за монтаж на стъкла, издържа на УВ и има много добра адхезия.
tomny - специалист
Аз за уплътняване използвам самозалепващи ленти. Вече втори апартамент, много съм доволен от резултата. Според мен, така е по-добре, от колкото със силикон.
nihonjin - специалист
svetoslavoff написа:
Торбалан го е описал добре. Само ще добавя, че така получения стъклопакет е доста по-широк, сиреч би трябвало да е по-добър от масово използваните в пвц/ал с ширима 20-30мм стъклопакети.
Ако позволиш да се включа към темата с уточняващ въпрос към nihonjin - какъв силикон използвате, има ли добавки за защита от ултравиолетовите лъчи?
Приятна вечер!
Здравей, отговарям на въпроса ти.
Ползвам най-обикновен акрилен силикон, дето може да се боядисва върху него. Той е и най-евтин. Вече 7 години си стои без промяна. На някои прозорци съм го боядисал, на други не съм - и в двата случая няма проблеми. Освен това се маха лесно ако счупиш стъкло и се наложи да го смениш - и това ми се случи за тези седем години.
  • 1
  • 2

Тема "Саниране и стара дограма?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: