Напишете въпрос свързан със санирането.
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Ще ми се на северната фасада на едно селско къще да налепя EPS и на скара върху него да накова ламперия - хоризонтална. Та в тази връзка и въпросите за скарата:
1. Ако EPS-а е 6см, летвите за скарата могат ли да са ширхдеб 5х3см, под летвите слагам ивици EPS(или XPS?) с дебелина 3см и ширина 5см. Така летвата и ивицата под нея се изравняват с дебелината на ТИ. Лепя с пяна или универсално лепило ивиците и летвите и като стегне с проходни дюбели хващам скарата към стената; Дюбелите през 50см добре ли е?
2. Разстояние между вертикалите на скарата - 50см или може да се увеличи и доколко?
3. Върху положената ТИ, шпаклована с мрежичка слагам пародифузионна мембрана;
4. Кова ламперията. Тук малко ме смущава пробиването на мембраната по вертикалите от гвоздеи/винтове, но може да сложа някакви уплътняващи ленти.
Ще съм благодарен да споделите дали не допускам някакви основни грешки в разсъжденията си.
Поздрави!
Dzver - специалист
ползвай вата
ще си спестиш доста работа..
Svetoslavoff1 - майстор
Колеги, смут в душата ми:(
Прав ли съм за написаното или греша нещо :?
Никакви отзиви...
VLADO66 - майстор
Много ти се смущава душата :-D Всичко е добре което си написал с изключение на стиропора/както колегата ти е писал/Растоянието между летвите на скарата се съобразяват с ширината на ватата/ако е 1.2м.се реже на две както е опакована на рулото/.На пародифузната мембрана нищо и няма от пироните-предвидена е да се дупчи и обхваща пирона така че да не може да прониква вода през пробитото.
Svetoslavoff1 - майстор
VLADO66 написа:
Много ти се смущава душата :-D Всичко е добре което си написал с изключение на стиропора/както колегата ти е писал/Растоянието между летвите на скарата се съобразяват с ширината на ватата/ако е 1.2м.се реже на две както е опакована на рулото/.На пародифузната мембрана нищо и няма от пироните-предвидена е да се дупчи и обхваща пирона така че да не може да прониква вода през пробитото.
Колко малко му трябва на човек - една добра дума :)
Писах EPS защото ще дойде малко по-тънко ценово - трябва да донадя няколко квадрата към наличен, пък и имам опит с него, ако 50-ина квадрата се брои за опит. Трудът не е определящ фактор, защото площта е сравнително малко.
И друго - ако EPS е шпаклован, дали има нужда от мембрана :?
VLADO66 - майстор
Въпроса е за трайността на стиропора,според теорията за да се удължи живота му трябва да е възпрепятстван достъпа на въздух/както е при системите за ТИ с шпакловка и мазилка/.При начина който си описал ще има увеличен въздухообмен.Изобщо не виждам кое е по-скъпо с ватата освен ако не цениш труда си и си гепил мрежата и шпакловката от някъде.Мембраната е задължителна.
Svetoslavoff1 - майстор
Не разбрах от къде идва увеличеният въздухообмен по посочения от мен начин.
Но да речем, че мина на вата. Правя скарата както съм описал в първия пост, вертикалите на 60см, набутвам ватата, опъвам мембраната и кова ламперията. Да, или пропускам нещо?
VLADO66 - майстор
Svetoslavoff1 написа:
Не разбрах от къде идва увеличеният въздухообмен по посочения от мен начин.
Но да речем, че мина на вата. Правя скарата както съм описал в първия пост, вертикалите на 60см, набутвам ватата, опъвам мембраната и кова ламперията. Да, или пропускам нещо?
Не пропускаш.Хубаво е дървенията да я обработиш с бохемит,резистол. или някой от тези продукти http://uvix-bg.com/bg/9797
Svetoslavoff1 - майстор
За дървенията - задължителна обработка.
8180 - майстор
Svetoslavoff1 написа:
И друго - ако EPS е шпаклован, дали има нужда от мембрана :?
НЕ!
Тази мембрана има три функции:
- да спира въздухообмена вътре-вън през разните фуги (да не духа), например при неизмазани тухли;
- да спира водата от дъжд косо да не навлиза във влагочувствителни слоеве, напр. вата;
- да пропуска навън водните пари от интериора, преминали през пропускливи и чувствителни слоеве, напр. вата.
Прецени дали някое от изброените ти трябва.

Бих оставил вентилираща междина между ламперията и ТИ.
Успех!

Тема "Въпрос за скара за ламперия върху ТИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: