Напишете въпрос свързан със санирането.
minca - специалист
Реших да направя вътрешна изолация с фибран на една от стаите на стара 90 годишна къща.Стаята е малка 10кв.м. със сменена дограма- РVC
Височина-2,20.Намира се на втория етаж.Две от стените са външни.Най -напред залепих фибрана /2см/с пяна на тавана и укрепих с дюбели .След като сложих и на стените/външните/ и започнах да шпакловам мрежата, забелязах че се е изпотил стъклопакета.На другия ден по первазите всичко беше мокро.На пода в ъгъла м/у двете стени също имаше влага.
Моля за помощ!
EDI - майстор
Вентилация.Шпакловката в момента съхне и отделя влага.
minca - специалист
EDI написа:
Вентилация.Шпакловката в момента съхне и отделя влага.
Благодаря!Помислих че е от изолацията на стените.
EDI - майстор
Не забравяй, че и след това вентилацията е важен фактор да не се образува конденз.
minca - специалист
Благодаря сърдечно Еди!!!Жив и здрав...
maptod - специалист
Аз имам подобен проблем, за да не отварям нова тема ще питам тук.
Значи в стаята(хола) дограмата е ПВЦ Реаху с обикновен стъклопакет, изолация външна и вътрешна със стереопор(EPS ли му беше името?) и имам страшен конденз по стъклопакета, колко по-студено е навън, толкова повече конденз. Преди топлихме стаята с газова печка, мислехме си че е от нея, но сега сме с инверторен климатик и пак е същата работа.
Въпроса ми е кое не е в ред? Знам, че трябва вентилация, но за 1 час се образува 5-6см кондез на капки по долния край на стъклата, а от лягане до ставане е по целия прозорец даже и е протекло на пода и съответно започна да набъбва паркета.
Има ли някакво спасение? Влагоабсорбатор, нещо друго? Все ме убеждават, че ако се смени стъклопакета с Ка стъкло или четири сезона(не знам дали е едно и също) ще се премахне или поне да намалее конденза.
aristokrata - специалист
Не са те подвели,стъклопакета е фактор за образуването на конденз. Но тъй като вече е монтиран не е много рентабилно да сменяш стъклопакети.
Имай предвид и друго - без значение с какъв стъклопакет си,ако не проветряваш редовно конденз ще има. Отваряй широко всички прозорци в стаята за 10-15 мин 2 пъти дневно за да излезне влагата,след това лесно ще възстановиш температурата в помещението. Избягвай внасянето на влажни дрехи и готвенето в помещението (това е хол,но българите имаме доста широко виждане за понятието),подсушавай вече образувалия се конденз и проблема ще изчезне. Скептичен съм към влагоабсорбаторите,но нямам личен опит с тях. Някой от колегите,който има виждане по въпроса нека каже. Дано да съм бил полезен!
Поздрави!
BanoTheWolf - специалист
До minca за 90 годишна къща, която е без основи и строена дет се вика "на земята" нормално е да има влага и тухлите да са влажни и затова в такива къща лятото вътре е прохладно, щот тухлите съхнат. Много е хубаво това начинание дето сте предприели с изолацията и дано даде повече от приемлив ефект :)
Относно долните постове искам само да вметна нещо в разговора като пример какво става в моята къща :arrow: Имаме парно котле и като се приберем от работа го палим и държи цяла нощ, а на сутринта е позагаснало вече и съответно къщата не се отоплява през деня и така всяко едно денонощие освен съботите и неделите, когато семейството е у дома, тогава парното работи денонощно. Мисълта ми е, че от смяната на температурата и студеното време навън, на моите PVC прозорци също дава конденз, не е много, приемливо е. НО като прочетох за влажните дрехи и се сетих, че майка ми суши прането върху радиаторите във всички стаи :) Вярно е, че бързо съхнат, но явно и това дава ефект. Проветрявам редовно - вярно, че не по 10-15мин., но се проветрява. Вероятно ще трябва по често и за повече да проветрявам :) Иначе мога да кажа също, дори не знам и защо, на два диагонални ъгъла на къщата се появява влага понякога и не знам от какво може да е. А това си го имаше още преди да направим облицовката с вата и ГК, както и външната изолация от 5см. EPS. Та просто исках да споделя :-D

Ето я и къщата ни :arrow: Изображение
bigshop - специалист
До всички с оплаквания от конденз по прозорците: пипнете стъклото. Студено ли е? Затова има конденз. И ще го има независимо дали проветрявате или не. Изключение ще има ако се снабдите със сух въздух от пустинята.
Причината за конденза е студената повърхност: тя охлажда въздуха, количеството на влагата в студения въздух е по-малко и излишната влага се отделя върху повърхостта. Ако помещението има в повече влага (кухня, баня и др.) проветряването или влагоотделителят само може да намали количеството на конденза.
За премахване на конденза трябва вътрешното стъкло да е топло. А това става като се използва двоен стъклопакет със к-стъкло, аргон в стъклопакета, троен стъклопакет и т.н.
По подобен начин стоят нещата със стените. Проблема се решава с външна изолация.
maptod - специалист
Ето на това му се вика конденз, чак ме е срам да пусна снимката :shock:

http://imageshack.us/photo/my-images/81 ... 12104.jpg/

Тема "Голям конденз-помощ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: