Напишете въпрос свързан със санирането.
tishotch - специалист
Понеже майсторите ще започват да поставят новата ПВЦ дограма имам следния въпрос: Има ли някакво изискване за разположението на дограмата спрямо дебелината на зида....майсторите ни убеждават, че дограмата е хубаво да бъде отдалечена най-много до средата на зида, а ние искаме да бъде близо до външната стена за да се поставят по-големи подпр. дъски. Има ли някакви изисквания и какви са съображенията за това.
Моля за компетентен отговор възможно по-скоро тъй като времето ни притиска ???
8180 - майстор
Тук доста подробно се обсъждаше:
viewtopic.php?p=421075#p421075
FMaster - специалист
За вашия случей изискване и нормативи няма ... да я монтират спрямо вашето желание!
Успех!
Hursa - майстор
Предстои ми ремонт и смяна на дограма и на мен. В апартамент, панелка. Външна изолация 5 см, вътрешна 2 или 4 см фибран. Къде ще е най-ефективно да се постави дограмата. Изчетох дадената тема, но тя е за низко енергийна къща или поне за по-значителна изолация. Монтирането в равнината на външната изолация е неприложимо, изолация 50 мм, дограма 90 мм, замърсяване отвън и влага около дограмата както предполага Фло, тъй като подобна изолация на панелка не я прави низко емисионна. На парно съм с радиатор под дограмата. Някъде бях срещнал, че при такъв вариант най-доброто е дограма на вътрешният ръб, така се обтича от топлия въздух и няма конденз. А и така получената топлинна „завеса” била най-ефективна. Не се образувал контур с низходящ въздух по дограмата, както в случай, че е монтирана в средата на зида/панела. Та въпроса ми е - струва ли си да се изнесе дограмата, така че вътрешият и ръб да е в края на вътрешната изолация и така частично да лежи на зида частично на изолацията? Отвън покрай дограмата ще се обърна с 2 или 3 см фибран.
marmoz - специалист
Hursa написа:
струва ли си да се изнесе дограмата, така че вътрешият и ръб да е в края на вътрешната изолация и така частично да лежи на зида частично на изолацията
Това ако някои колега се съгласи да ти го направи требва да е пълен идиот :-D Прочети за носимоспособност на натоварване на топлоизолацията и ми обясни кое ще държи прозореца да не литне........
FMaster написа:
За вашия случей изискване и нормативи няма ... да я монтират спрямо вашето желание!
Успех!
+1 и от мене /без да лежи на топлоизолацията :-D /
Hursa - майстор
Ами в препратката към другата тема беше дадено как - с планки. Вярно отвън, но едва ли е принципиално. Не съм се изразил правилно, изолацията не носи нищо, само покрива издадената част и планките. Това че не е цялата дограма може да е проблем.
А и аз не търся нормативни изисквания :)
Беше споменато и изнасяне "на зъб", но не знам какво означава.
Pasko - специалист
Аз съм за монтаж на външния ръб на фасадата, а дори и изнесена напред с планки или монтирана в равнината на тези 5см изолация. Ще остане 4см да стърчи напред. Ако можеш да си позволиш още 5см изолация ,която да застъпи дограмата ще избегнеш термомоста! Добре е да се залепи изолираща лента , обхващаща дограма и стена отвън- Церезит имат.
Hursa - майстор
Все пак смятам, че подобно разположение на дограмата е за низкоемисинни сгради. По значителна външна изолация не мога да поставя, защото съм на 3 предпоследен етаж. Съседа отгоре има изолация 5 см поставена преди аз да се настаня. Съседите от първи и втори етаж вероятно и те ще се включат в санирането, но едва ли биха се съгласили на 10 см. Решил съм да поставя неопор за моя етаж, като по устойчив, но 10 см само при мен ще е грозно, ще има и други проблеми. Така че повече от 5 см отвън отпада като вариант. Ако поставя дограмата на външният ръб, ще се образува студен обем, със слаба изолация заради дограмата и заради термомоста покрай дограмата. Ще имам обем изключен от общата циркулация на топлината в стаята, отделен с завесата която прави радиатора под прозореца. Т. е. ще си имам конденз и влага около дограмата. Поне аз така си го представям. При пасивните сгради топлинната циркулация се различава и тогава подобен обем около дограмата е полезен. Отделя до известна степен прозореца с по малката му изолация от общата циркулация на въздуха нощем (т.е. затруднява, намалява интензивността на обтичането му от въздуха). Отделно, че там слънчевата светлина проникваща през прозорецът, до колкото знам, е един от основните източници на топлина. Монтирането му на външният ръб на значителната по дебелина стена позволява прехващането на значително повече слънчева топлина в стаята (която в противен случай би била засенчена частично от дебелата стена). Разбира се това са разсъждения само, може би греша.

Тема "Спешен въпрос за разположение на дограма спрямо зид ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: