• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
NeoBoss - специалист
Имам нужда от помощ. И малко пояснения.

Ситуацията е следната. искам да направя ТИ на втория етаж на къщата който е от тухли единички и ги горе е каратаван. Зимата си е като комин направо усещаш как се просмуква всичкото топло нагоре. горе тавана е със наредени летвички м/у гредите а под тях 7-8см кухина. С каква вата е най добре да се запълни тази кухина. Проблема при избора на вата е че чат пат незнайно от къде се появява някой мишок горе и ми се иска нещо което да не им предоставя удобства . Защото ако влезе в това пространство със вата някой плъх не ми се мисли как ще го ловя. И примерно ако махна летвите и на гредите накова гипсокартон ще издържи ли да се ходи по него, гредите са на 40см.

Сега за санирането - чета тука че препоръчват да се слага 10-15см стиропор по стените ?? това изобщо нужно ли е ? Преди години като санираха панелката ме убеждаваха че 5см били много за наща географска ширина. Същото така ме посъветваха първо да измажа къщата със вар , зада я заравня и да няма фуги между тухлите и след това да санирам. Като това щяло да ми излезе по евтино ,защото в последствие лепилото би ми излезнало много. Както и че тухлите като се дупчили от удар ставали на сол и не държели дюбелите, в последствеи на което падали платната. Има ли някаква истина и какво бихте ме посъветвали вие.
Понеже ще санирам само втория етаж, първия е 50 камък и не мисля да го пипам, въпроса ми е колко трябва да изолирам под тухлата за да е ефективна изолацията.
както и имам една тереска нея с колко см, трябва да я облепя за да не се получи термомост?
mladkal - майстор
Първо не съм вещ, но това, което си го правя си го правя с мерак и за себе си.
Каратавана го подкарах така: през калта и летвите напипах къде са гредите и след като вече установих накъде и през какво разстояние вървят не пестих окачвачите. Последва скара за ГК, но преди полагането му натъпках доволно количество минерална вата -2 слоя по пет санта -общо десет, но премачкани. Заедно с ГК, но тънък 9,5 мм и последвалата шпакловка, латекс -нивото на стаяите падна само с десет сантима. Така и топлината се приближи десет сантиметра по-близо до тъщата. Това над каратава си го оставих царството на мишките и котките- те да се оправят, така както са се оправяли и през последните 60 години.
Топлоизолацията: Ако трябва да спомена на синковеца любимият Мечо Пух: колкото повече- толкова повече. Въпрос е вече на мерак, пари и разни дрги битовизми.
Аз лично, ако мога да си го позволя в чисто финансов аспект бих му наблъскал едни 8-10 сантиметра. Проблемацията е че по -трудно се намира такава дебелина. Но хората у Европата (и особенно там където пада сняг) не жалят дебелини. Ако си в планински район - горещо те съветвам за нещо дебело.
По въпроса за къщата и тухлите. Правилно те съветват хората да вземеш и да си я измажеш преди да лепиш каквото и да е... едно ще си изправиш кривините по стените, второ ще залепва ТИ по-добре. Ама тази година я измажи, а догодина полагай ТИ, за да не си запечаташ влагата между ТИ и стените и после да се чудиш от къде и що ти шурти по кишетата и джамовете...

Малко, набързо и просташки..Граматически и пунктуационно неиздържано от моя страна. Не е в знак на неуважение към теб, колега, или пък към колегите съфорумци...
С добри пожелания
Младен Стефанов
Стара Загора
NeoBoss - специалист
мерси много , всяко мнение ще ми е полезно , тука има хора които се занимават със това та ще чакам да споделят и те някоя дума

иначе за вата намерих следното че алфа 0,042 до 0,050 се слагала 20см , а от 0,035 се селагала 12-15см... сега трябва да се види коя вата най не е благоприятна за мишоци

но за стириопора още незнам що викат да се слага 10см.
mladkal - майстор
стъклената вата на не понася на никой воден организъм (като изключим може би хлебарките) ..но на гризачите съ сигурностн е им е угодно. За десетте санта изолация съм и аз ЗА (със всичките си крайници) :lol:
NeoBoss - специалист
и аз искам да слагам ватата между гредите от горната страна на тавана , но така гредите ще бъдят термомост. Много ли ще се наруши изолацията от тях и какъв ще е ефекта ?
tysonlkr - специалист
NeoBoss написа:
и аз искам да слагам ватата между гредите от горната страна на тавана , но така гредите ще бъдят термомост. Много ли ще се наруши изолацията от тях и какъв ще е ефекта ?
Твоите греди какви са? Железни ли са :?
Ако са както в повечето къщи, дървени то изобщо не трябва да те притеснява. Тървото не е проводник на топлина, не е термомост :wink:
NeoBoss - специалист
ааа супер , благодаря много :) , значи ще си напъхам от долу колкото може повече вата и това е.
В няколко теми за тавани видях теми на които гласяха изолацията задължително върху гредите , та затова реших че играят ролята на термомостове.
8180 - майстор
tysonlkr написа:
Тървото не е проводник на топлина, не е термомост :wink:
В сравнение с какво - въздух, метал, вата? Освен ако "Тървото" е някакъв неизвестен за мен материал. :)
NeoBoss - специалист
a sега последно ???? термомост ли са или не
kam34 - специалист
Термомост, колко да са термо-мост. Колко студ/топлина ще мине през едно добре изсъхнало дърво. Във всеки случай ще е толкова че да не си заслужава особено притеснение. Имаш 10 санта отдолу + каратавана ако искаш виж как ще се държи това лято и зима и догодина му прасни отгоре още колкото решиш между гредите.

И аз съм на същата вълна в момента от долу сложих 5см EPS, 5см е каратавана и догодина сигурно и оторе ще сложа още 5см и ще ги шпакловам с лепило. Избрах нестандартно EPS щото не знам кога ще протече тавана и не ми се мисли какво ще стане с ватата тогава в окачения таван над гипсокартона. Ще разбера че има проблем като ми се стовари всичко на главата. То не че има течове, покрива е ремонтиран преди 3г и за сега няма проблеми, ама знае ли се в бъдеще какво може да стане.
  • 1
  • 2

Тема "саниране на тухла и ТИ на каратаван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: