Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,
дойде време за стягане на детската стая и в главата ми възникват няколко въпроси.
Живея в тухлен блок на първи етаж над гаражи. Изложение север. Имам външна изолация EPS 5см, подова вътрешна XPS 3см, PVC дограма 5камери + К стъкло.
В момента се чудя има ли смисъл да направя само на външната стена (тази дългата без прозореца) допълнително вътрешна изолация от ГК+5см каменна вата (тази която е на плочки).
Изчетох няколко теми и навсякъде мненията са разнопосочни. В другите стаи спалня и хол се отоплявам с климатици и съм нямал никакви проблеми 2 зими вече. Тази стая за която питам, е ползвана като склад. Тя по принцип е най-студена, предвид сянката в която попада. Миналата зима в най-студените дни вътре при затворена врата температурата е падала до около 12 градуса. Това е при затворени врати и на останалите стаи и не отопляване на коридора. Сега смятам да купя трети климатик и за нея и да държа отворено на всякъде. Основният въпрос е да правя ли вътрешна допълнителна изолация на външната стена или няма нужда от нея. Притесняват ме обясненията Ви за поява на мухъл и пр.
Ето и скица на стаята.
Поздрави.
Прикачен файл:
detska_.jpg
detska_.jpg (30.55 KиБ) Видяна 4436 пъти
FMaster - специалист
Прави смело ... Успех!
kapanec - специалист
FMaster написа:
Прави смело ... Успех!
+1
VLADO66 - майстор
И подовата изолация е малко-налепи на тавана на гаража 5см. XPS. да не разваляш вече направената.
Благодаря за мненията. Все още го умувам, тя темата за мухала виждам, че е скарала много от Вас, едни са го виждали, други не. Спорна работа. :-)
Като цяло сега в най-студеното време имам да наваксвам 10 градуса, което не е много, но със изолацията ще се намали.
@Владо - забравих да спомена, долу на гаража също има изолация от 4-5см EPS, която беше заварена, но реших че ще е полезна и е оставих. Не е измазана, само е налепен стиропора, но и това ще стане. На тавана в стаята не мога да сложа изолация, тъй като ще намаля височината значително. В момента съм на 245см и не искам да падам повече.
torbalan - Дървен философ
Ако над теб е обитаемо - няма кой знае какъв смисъл от изолация на тавана...
torbalan написа:
Ако над теб е обитаемо - няма кой знае какъв смисъл от изолация на тавана...
Над мен е обитаемо, макар че съседите са възрастни и децата им вече не живеят с тях, т.е. стаята не се ползва и те също като мен явно не е отопляват. Но все пак е обитаемо както казваш. Аз за изолация на тавана не съм и мислил, поради височината. По скоро се чудя има ли възможност да си сложа таралеж в гащите с вътрешната изолация на външната стена и ще има ли толкова голям ефект, за който се говори, т.е. има ли смисъл или може да се пренебрегне?
Без изчисления е трудно да се каже има ли смисъл или не.

Всичко зависи каква част от загубите на топлина са ти през тази стена... Ако частта от загубите е голяма - значи има смисъл. Ако не е голяма - няма да има кой знае какъв ефект.

При мен в къщи е точно така - изолация има от вън и от вътре :)
Доволен съм :)
Но при мен всички стени са външини - все пак в къща съм ;)

Преправих помещението под покрива на тавански стаи.
Преди да наредя картона и ватата температурата вътре беше около 7 - 8 градуса през зимата.
След като сложих картон и 10 см. вата и на тавана 30см. - температурата се качи с пет - шест градуса, а сметките за ток паднаха с около 50 лева в най-студените месеци - от 350 лв. миналата година на 300 тази.
Проблема е, че до сега не съм отоплявал стаята и нямам никакви наблюдения за да мога да смятам. Със сигурност ще има ефект тъй като това е повече от 50% от външните стени. Преди време правих сметки за външната изолация и си спомням, че загубих доста време докато намеря нужните документи, формули и коефициенти. Още тогава бях забелязал, че при една и съща плътност на материала от вън и използване на 5см или 7см, разликата в топлопроводимостта беше значително пренебрежима. Дано да не греша. Затова се чудя с 5см вата само на едната стена ще постигна ли някакъв очевиден ефект или мога да си го спестя. Както казваш само опита и сметките ще покажат, с чесане на пръстите по клавиатурата едва ли ще го избистрим.
Да кажем че с използването на калкулатора на Марисан http://termocalculator.inobix.com/ успявам да си сметна топлопреминаването за 1кв.м. Можеш ли тук да ми дадеш малък жокер, как този коефициент да го обърна във W при температурна разлика от 20 градуса по Целзий. В това мнение, се говори за 7W при 8см EPS. Тези 7W по груба кръчмарска сметка с моите 5см правят 10W х 13кв.м = 130W, загуби през тази стена. Което с климатика не е болка.
Е ще ми се да изчистя сметката за да не е толкова кръчмарска, така че ако се сещаш за формула с която да изчисля загубите ще съм ти благодарен.
За моите сметки един приятел ми прати файл на ексел, в който си въведох размерите на стените, таваните, прозорците, изолациите и т.н.
И получих готовите резултати :)

За съжаление не пазя файла :)

Ако правиш изолация - направия на всички външни стени, не само на едната.
Също така слагай 10 см. вата - няма смисъл да цепиш рулото.

Тема "Комбинация от външна и вътрешна ТИ. Има ли смисъл." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: