Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
Колеги,
Взимайки повод и както обещах в тази тема:
viewtopic.php?f=2&t=39303&start=20

Използвам случая, че там се събраха уважавани стари и нови професионалисти със завидна и разностранна теоретична подготовка - Цилков, Ахмаков, Професора и т.н. (да не изреждам всички - очаквам и Антон) и поставям отново на обсъждане старите вечни въпроси:

1. ВЪТРЕШНА ИЛИ ВЪНШНА ТИ, "ТРОЕН" ЗИД, ПОРОТЕРМ?
2. АКУМУЛИРАЩАТА СПОСОБНОСТ НА СГРАДИТЕ - предимство или загуба?
3. ДРУГИ СЪПЪТСТВАЩИ ЕЛЕМЕНТИ (пароизолация, разумни в БГ дебелини и т.н.).
4. .......

Напълно разбираемо е, че без Вашите формули, висок стил и ниво няма да мине, НО МОЛЯ към всеки пост или периодично да следва резюме на подходящо и практично "форумно" ниво.

Ще си позволя един цитат:
"Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо." А. Айнщайн :)

Предварително БЛАГОДАРЯ на включилите се!

П.П. Темата е отворена за всички форумци, за уточняващи въпроси от принципен характер.
Конкретните проблеми и решения нека останат в конкретните теми, както досега.
Tsilkov - майстор
Блондинка или брюнетка :lol: Дай някаква "изходна сламка" - то универсални решения няма.Следващата седмица обещавам да мисля на плажа по тези "библейско-хамлетовски" въпроси и като се върна ще пиша :-D
8180 - майстор
Tsilkov,
Да беше от вчера във Форума, да обяснявам.
Практически, във всяка подобна тема напоследък се "хващате за гушите" с формули, нормативи, титли и стил, парализиращ нормалните за Форума практически дискусии и решения на проблеми.
Ето Ви тема - "премерете" си ги, стигнете до консенсус и АКО МОЖЕТЕ, запишете практическите насоки, посочете вредните практики и т.н.
При възможност и компетентност, ползвайте възприетите стандартни по БДС/ЕН наименования и величини, дори тези по ГОСТ да са по-меродавни според някого, дайте и източниците, за тези, които искат да навлязат по-подробно.
В крайна сметка БЪДЕТЕ РАЗБИРАЕМИ, ако искате и можете. Бъдете готови за тъпи (и не толкова) актуални въпроси.
Съгласен, че всеки обект е специфичен, но да се излагат цели трактати във всяка тема е непрактично, пък и на Вас ще омръзне.

Нищо (по-скоро всичко не е) лично! :)

П.П. И в други раздели е така.
Tsilkov - майстор
8180 написа:
Съгласен, че всеки обект е специфичен
Мисълта ми беше не че всеки обект е специфичен (макар че и това е така) .Има жилища за постоянно обитаване, сезонни вили, хотели, офиси, заведения, магазини, производствени сгради..........Дори и в България има няколко типа климат.Сградите може да са монолитни или със скелетни стени(дървени или метални),или смесени. Освен това жилищата при нас по подразбиране са монолитни(стоманобетон с тухла) , за американците са с дървен скелет ,а за англичаните тухлена фасада с гредоред отвътре ............. :rolleyes:
Иначе баналната рецепта от соц. учебниците гласи:Постоянно обитаване - външна изолация; временно обитаване - вътрешна изолация". Само дето забравят да споменат какво е външна и какво вътрешна(за нюансите между постоянно и временно няма да коментирам :lol: ). Този феномен си го обяснявам с това ,че "партийните соц. професори" са "кооперативни натури" и не са имали право да пътуват и четат чужда литература. От отдавна хората по света са разбрали ,че топлоизолацията просто трябва да е дебела и максимално непрекъсната. Остава въпроса точно колко да е "акумулиращата способност".Тук нещата обаче са съвсем нюансни и опират повече до строителна технология/пари отколкото до някакви "топлоизолационни рецепти".
marian1 - майстор
Моля някой да разясни следният казус:

Вътрешна температура ( затворено помещение ) 20*с - 65% влажност - външна температура 0*с и 100% влажност - има ли дифузия и в каква посока е, и защо? - предвид това че във всички статии пише че дифузията е насочена на вън, но и пише че се стреми да се изравни влажността - в конкретният случай обаче, външната влажност превъзхожда и то с 35% външната - ей тук нещо не ми е ясно - какво се случва и как в този случай - там в другата тема го засегнах, но явно не се е разбрало. Моля за компетентен отговор.
Благодаря!

Редактирано. 8180
Marisan - специалист
Здравейте,

Изчисленията наистина са направени без да е пресметнато покритие от латекс, грунд, финишно покритие отвън. Със сигурност паропропускливостта на мазилката, латекса или грунда влияят на количеството образуван конденз в конструкцията. Причините да не ги включим се две:
- приемаме че и в трите случая (EPS/XPS/MW) тези покрития ще повлияят по един и същ начин и в еднаква степен на резултатите от изчисленията и по този начин изключването им не би изкривило изводите направени относно влиянието на различните видове топлоизолация (т.е. конструкциите биха били и в трите случая идентични с изключение на топлоизолационният материал)
- не бихме могли да дадем конкретни данни за паропропускливостта на тези покрития, тъй като разликите между различните производители са много големи и избора на конкретен продукт би било частен случай. Разбира се ако някой би желал да извършим калкулация с конкретни продукти с удоволствие ще го направим.
При описаната от marian1 конструкция, не би следвало да има проблем с кондензацията на влага. На приложената картинка 1 (извадена от калкулатора според споменатият стандарт – за съжаление само на немски за сега) могат да се видят конкретно стойностите.

Слоевете са изброени от ляво (вътре) на дясно (навън). В първата графика, в черно е дадена графиката на температурата (пада на температурата във всеки слой от конструкцията) и в синьо температурата на оросяване за съответният слой (при която преминаващите конкретно водни пари биха кондензирали). Там където двете линии се пресичат – там е мястото където се образува конденз. Таблицата под графиката описва конкретно температурата в началото и в края на всеки слой, теглото на всеки слой (предпоследната колонка) и количеството на образувалият се конденз (последната колонка).

Във втората графика, линията в черно, дава конкретно относителната влажност на всеки един от слоевете в конкретният случай. Когато и където тази линия достигне синята (обозначаваща 100% влажност) се образува конденз в съответният слой. Таблицата съответно дава количеството на образувалият се конденз във всеки слой (колонка 4) и времето за изпаряване на това количество (колонка 5). Последната колонка дава отново теглото на всеки слой.

Прилагаме и направените от нас изчисления за коментираната преди само вътрешна изолация, без външна такава. Ето и изчисленията за всеки от предходно обсъжданите материали: картинки 2, 3 и 4

Това което marian1 предполага се вижда и от резултатите – XPSа оказва влияние като парна преграда и в тази конструкция има най-малко натрупан конденз.

Вижда се обаче и това, че този конденз, който е около 6-7 пъти по-малко от колкото при стиропора се изпарява по-бавно точно заради по-малката пропропускливост на XPSа и точно това е факта който нас най-много ни притеснява.

Трябва да се вземе и това, че калкулатора (и стандарта разбира се) разглежда ситуацията като идеална (т.е. като плътни и равномерни слоеве без отвори и фуги) – и не взема под внимание неточности в монтажа на топлоизолацията нито пък другите фактори посочени в статията (флангова дифузия, отвори за контакти, цепнатини, фуги и др.). Това означава, че в реалната ситуация ние наистина имаме много повече реално навлезли в конструкцията водни пари, които кондензират и от там разбира се, по-големи количества конденз от тези които калкулатора показва като резултат.


С оглед на казаното от marian1: „за примерно 1 мсц - би трябвало тухлите да са подгизнали не, ами да текат до пролетта – сумарно“. Би следвало да се каже, че всяка строителна конструкция има свойства да попива определени количества влага. В случая конкретно (без предварителна проверка) не можем да кажем колко влага точно може да поеме в себе си една тухла преди да започне водата да „тече“ от нея. Този проблем (ако е налице) като цяло става явен след години бавно натрупване на влага в конструкцията, като времето за това зависи от множество фактори.

Прикачен файл

marian1.jpg marian1

Прикачен файл

EPS.jpg EPS

Прикачен файл

XPS.jpg XPS

Прикачен файл

MW.jpg MW
marian1 - майстор
Шапка ви свалям! Благодаря - това е Немски отговор ( дано стане практика и тук, и в Бг) С точни данни, и графики, които изясняват всички неща - когато имам време ще ги разгледам и подробно, но се почувствах задължен за труда и желанието Ви, да дадете яснота на нас, обикновените потребители! Предвид възможността да ме "нахраните" като некомпетентен и да ме отсвирите като безинтересен събеседник.....

Благодаря Ви! Успех Ви желая.

П.С. Имам претенция към модератора, предвид този спам, поне да изчака, да бъде прочетен от Марисан, защото са го заслужили и отговорът е образцов - после да го трие ако иска да стегне темата - нямам претенция да остане - предвид естеството на темата - няма да се чувствам репресиран :-D
gechev - специалист
Мариане бре, не ти ли казаха, ти не прочете ли колко недишащ е ХПС-а че искаш да го слагаш отвътре и се пънеш отвътре, та отвътре. Ами той е чиста пластмаса приятелю все едно е да живееш в пластмасов бидон. Марисан ти говори че трябва да си сложиш стиропор или ЕПС, пък то почти същото ако ме питаш мене строй с кирпич че се е доказало за всички българи. Щот ако отвътре си сложиш ЕПС или ХПС ще трябва през зимата да проветряваш по няколко пъти на ден и не знам къде ще ти е кирията, а иначе ще си изолиран отвсякъде. Аааа забравих, продават се едни компютъри за граница на вътрешна влага, които включват вентилацията ама струват бая, после няма мухъл и няма да кашляш и за топло повече ще плащаш. Абе пластмасата си е пластмаса. Колкото за проникващата от вън влага се обърни към жена си и я питай Що простира от Вън и ако ти отговори че така я научила майка и, ЕВАЛА значи и послушна и умна. Щото човек не може и не трябва да знае всичко, но трябва да се учи, слуша и мисли. Бъди здрав.
marian1 - майстор
Хе хе много весело, ама написано, не и действително - нали?
Ти така както пишеш, все едно не проветряваш в къщи - аз да - дори съм на етап, изграждане на инсталация за подаване на свеж въздух - защото след Н на брой време - (изчислява се според брой обитатели и обем ) въздуха се "замърсява", дори по трудно се затоплял според някои теории - проблем с влажност и кашляне нямам наглеждам си чат-пат влажността - имам проблем с това, че някои технически данни са специфични и трябва много да се чете и смила, аз нямам толкова време и нещата се разтягат във времето. Относно навлизането на влага отвън - да има, все още чета и събирам - не мога да схвана точно закономерносттите - когато ги разуча, ще напиша, ако някой не ме изпревари.
Няма как в съвременният свят, да живееш в Непластмасов, или незатворен обем - нямаш толкова финанси - или по скоро, не желая да изразходвам това, което мога да си спестя с известни усилия (говоря за нашия географски пояс) - Иначе никой не те спира да си вдигнеш външни стени с широчина 1 метър - от нещо еко - но това само би било проблем, отколкото - предимство .....Така че, в съвременният свят, избираш по малкото зло - преди се твърдеше че памучните дрехи са номер 1, сега вече това е старо - за справка - погледни термо дрехите - нито задържат влага, нито са тежки, по бързо съхнат, не задържат влага до тялото - излизат сухи от пералнята - е ще носиш ли още памучно? Същото е и изолациите - с по малко материали по-добър ефект - но изпълнен правилно, и с всички необходими условия - а не по начина Една жена каза! Тия "компютри" струват - 450 лв - няма начин да си взема прозоречен вентилатор с 2-3 датчика и един нагревател за тази цена. За подобна цена ще си изградя нещо профи и с рекуператор ....

Не е уместно да спамиме в тази сериозна тема - моля или на лични, или в говорилнята....коментара ми ще бъде изтрит от мен или утре вечер, или когато мод-а реши ( по рано )

Тема "ВЪНШНА/ВЪТРЕШНА ТИ, АКУМУЛИРАНЕ И .... (ТЕОРЕТИЧНА ТЕМА)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: